Android

‘Stimuleer creativiteit en je kind kan de uitdagingen van het leven beter aan’

Beeld: Getty Images

Ja, ook kinderen hebben dagelijks te maken met dingen die hen stress kunnen bezorgen. Denk aan school, sport en vriendschap. Gelukkig suggereert een nieuwe studie dat het aanleren van creatief denken hen kan helpen dit allemaal goed te beheren.

Onderzoekers ontdekten dat wanneer schoolgaande kinderen enkele ‘narratieve creativiteit’-technieken leerden, ze snel betere probleemoplossers werden. Denk hierbij aan het veranderen van je perspectief op een situatie en het bedenken van ‘wat als’-scenario’s. 

Creativiteitskamp

Speciaal voor dit onderzoek werd er een “creativiteitskamp” van een week georganiseerd voor 60 kinderen. Na een week, of zelfs na een enkele les, toonden de kinderen meer vertrouwen in hun eigen vermogen om dagelijkse problemen onder ogen te zien en indien nodig met een ‘plan B’ te komen. 

“Als kinderen flexibel kunnen denken, zullen ze minder snel in paniek raken als ze met uitdagingen worden geconfronteerd,” aldus studie-auteur Angus Fletcher, een professor aan de Ohio State University.

Lees ook –
Onderzoek: buitenspelen maakt je kind sterker en socialer >

Dagelijkse uitdagingen

De grootste problemen voor kinderen zijn niet de moeilijke wiskunde lessen op school, maar de interactie met andere kinderen. “Kinderen hebben dezelfde dagelijkse uitdagingen als volwassenen,” zegt Fletcher.

Volgens de professor is het een misser dat scholen zich vooral op toetsresultaten focussen, in plaats van op levensvaardigheden. Ook staan ouders, hoe goedbedoeld ook, creatief denken vaak in de weg omdat ze eventuele problemen voor hun kinderen weg willen nemen of hen adviseren te doen wat zíj denken dat juist is. 

Zelluf doen

“Het is voor sommige ouders een hele uitdaging om zich daartegen te verzetten,” zei Fletcher. “Probeer een omgeving te creëren waarin je je kinderen het op hun eigen manier laat doen.”

“De wereld waarmee uw kind wordt geconfronteerd, is anders dan de wereld waarin u opgroeide,” voegde hij eraan toe. “Je moet ze leren probleemoplossers te zijn, in plaats van ze te programmeren met de ‘juiste’ antwoorden.”

Bron: USnews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *