Android

ze komen op de tweede plaats

Een nieuwe generatie van draadloze Samsung-oortjes staat klaar. De Galaxy Buds 2 komen met active noise cancelling (ANC), en Samsung zet daarvoor kunstmatige intelligentie in. In deze review lees je over onze bevindingen met de Galaxy Buds 2-oortjes.

Samsung Galaxy Buds 2

Samsung heeft de laatste jaren heel wat verschillende modellen van zijn Galaxy Buds-oortjes uitgebracht. Je kent misschien nog de boonvormige Galaxy Buds Live die op sporters waren gericht en de Buds Pro zijn Samsungs premium oortjes.

Toch begon deze productreeks met de originele Galaxy Buds. Het merk bracht ondertussen de Buds Plus uit, waarbij Samsung een betere accuduur en nieuwe functies voorstelde. Inmiddels staat een echte opvolger klaar: de Samsung Galaxy Buds 2 voor 149 euro. Michael is een freelance-gamejournalist, een gadgetfreak, maar ook en een tester van ons AW Beta Team. Hij trok met de oortjes op pad om uit te zoeken of ze wat voor jou zijn.

Design met voor- en nadelen

De oortjes zien er om te beginnen premium uit, en daar ze ook nog iets kleiner en lichter zijn dan Galaxy Buds Pro, zou je bijna verwachten dat het hier om de toppers in de serie gaat. Helaas hebben deze design keuzes ook weer een aantal nadelen op het vlak van gebruiksgemak. Wat naar mijn smaak het premium gevoel echter enigszins teniet doet, is het feit dat ze erg rond en glad zijn. Toen ze een keertje door de regen vochtig aanvoelden, waren ze zo glad dat het weinig scheelde of ze waren door de lucht gevlogen.

Aan de andere kant zijn ze dan weer zo klein dat ze vaak nauwelijks opvallen en zeker geen aandachtstrekkers zijn. Vooral als je één van de minder opvallende kleuren kiest. Er staan vier kleuren ter beschikking: donkergrijs, wit, lavendel en olijf. De oplaadcase is echter alleen in wit verkrijgbaar. Daar ik wel een zwak voor kleuren heb, vind ik dat een spijtige keuze. De case is wel mooi en strak vorm gegeven en heeft wat weg van een juwelendoosje.

De oortjes zijn IP-X2 gecertificeerd. Dat betekent dat ze niet beschermd zijn tegen stof, maar erger nog: dat de bescherming tegen vocht ook niet optimaal is. Nu zou vocht als zweet en regendruppels geen schade mogen aanrichten, maar een straal water zou in principe wel voldoende kunnen zijn om een einde aan deze Buds 2 te maken. Veel van Samsungs concurrenten kunnen betere beloftes maken als het om waterbestendigheid gaat, en dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Galaxy Buds Pro.

Samsung Galaxy Buds 2 review: ze komen op de tweede plaats
De vier kleuren waarin de oortjes beschikbaar zijn

Comfortabel en stevig

De oortjes zitten erg comfortabel, en door de drie maten oordopjes zouden de meeste mensen geen problemen moeten hebben de juiste pasvorm te vinden. Daarnaast biedt de Galaxy Wear-app onder andere een functie, die met de ingebouwde techniek meet of het oor wel op de juiste manier wordt afgesloten. Deze werkt verrassend goed.

Samsung Galaxy Buds 2 review: ze komen op de tweede plaats

Ook voor langere duur blijven de oortjes goed aanvoelen, maar ik kan echter niet zeggen dat ze echt onmerkbaar in je oren zitten. De lichte druk van de oortjes zou sommigen op den duur wel kunnen irriteren, maar het zorgt er in ieder geval voor dat de oortjes stevig blijven zitten. Bij het sporten heb ik geen problemen ondervonden.

Hoewel de Buds 2 dankzij een sensor perfect kunnen registreren of je een oortje in of uit hebt, pauzeert de muziek niet zodra je één oortje uitneemt. Dat is een duidelijke keuze, die ook wel verdedigbaar is. In sommige situaties kunnen gebruikers de voorkeur hebben om maar één oortje te gebruiken. Doe je beide oortjes uit, pauzeert de muziek wel. Het is alleen minder handig dat je telkens even op je oortje moet drukken om de muziek weer te starten wanneer beide oortjes weer in je oor zitten.

Samsung Galaxy Buds 2 review: ze komen op de tweede plaats
Een screenshot van de pasvormtest

Veelzijdig geluid

Aan de technische kant heeft Samsung het prima voor elkaar. De Buds 2 zijn voorzien van dynamische dual drivers, een woofer en een tweeter. Deze leveren boven alles een helder geluid. De hoge tonen nemen in de basisinstelling een beetje de bovenhand en dat gaat een beetje ten koste van basgeluid.

Gelukkig is er een equalizer in de Galaxy Wear-app waarmee je iets meer controle in handen krijgt. De equalizer in de app levert zes preset-instellingen die in principe voor elk wat wils kan opleveren. Het is alleen jammer dat er geen nauwkeurigere instellingen aanwezig is, waarmee de audiofielen onder ons exact de juiste tonen kunnen vinden. Voor mij bleek de instelling ‘Dynamisch’ de beste geluidservaring op te leveren, maar niets houd je ook tegen om een equalizer van derden te proberen.

Samsung Galaxy Buds 2 review: ze komen op de tweede plaats

Het zal niet verbazen dat de Buds met alles raad weet. Bruce Springsteen en de bijbehorende gitaren zijn duidelijk en rauw en ook moderne sterren zoals Drake & Travis Scott klinken levendig en vol. Samsung werkte met AKG samen om het geluid voor de oortjes te optimaliseren.

Daarnaast verloopt het beluisteren van podcast aangenaam. De Buds 2 kunnen behoorlijk hard en in de juiste afstand dat de bluetooth-verbinding toelaat, leveren ze nauwelijks vervorming op. Bij het rennen maar vooral op de fiets kan de wind nog wel eens hinderlijke ruis veroorzaken, maar er zijn eigenlijk geen oortjes die daar niet op enige wijze last van hebben. De geluidskwaliteit blijft echter waarneembaar en als je ze harder zet, zal de wind in ieder geval de muziek niet overstemmen. Ook de volgende priemende opmerking van Marcel van Roosmalen hoef je op de fiets niet te missen.

Samsung Galaxy Buds 2 review: ze komen op de tweede plaats

Galaxy Wear is een prima app

Het koppelen met de Galaxy Wear-app gaat bijzonder makkelijk en feilloos. Daarnaast biedt de app nog een lading aan extra functies die echt een meerwaarde vormen. Vaak gaat het om zaken die niet bij alle concurrenten in deze prijsklasse beschikbaar zijn.

De aanraakgebaren zijn uitgebreid in te stellen voor één, twee of drie keer tikken en voor aanraken en vasthouden. Er zijn gebaren om het volume aan te passen, de Google Assistent te roepen of om te wisselen tussen ANC of Ambient mode. Verder worden de reeds genoemde equalizer en de pasvormtest aangevuld met een ‘Zoek mijn oortjes’-functie en de optie om meldingen te laten voorlezen.

Het uitvoeren van updates verloopt via de app erg soepel. De afgelopen twee weken heb ik al drie updates mogen ontvangen, en we verachten dat Samsung ook in de toekomst de Buds 2 goed blijft ondersteunen.

Samsung Galaxy Buds 2 review: ze komen op de tweede plaats
Instellingen in de Galaxy Wear-app

De bediening zorgt voor problemen

De Buds 2 maken gebruik van touchbediening, maar het is niet echt te zien (of te voelen) waar het aanraakgebied zich precies bevindt. Het is in het begin dus echt een kwestie van uitproberen voordat je vinger automatisch de juiste positie vindt. Ook is de gevoeligheid niet extreem hoog waardoor je meerdere tikken ook echt oplettend moet uitvoeren, omdat je anders de kans loopt dat het aantal tikken niet juist wordt geregistreerd. Gelukkig geven de Buds 2 wel een heel aangename audiofeedback waardoor je meteen hoort of alles is goed gegaan.

Maar zoals gezegd, worden er soms nog wel eens wat tikken gemist. Daar scoren andere (goedkopere) oortjes toch beter. Ook was ik er getuige van dat de rand van mijn gehoorgang ineens een continu aanraking veroorzaakte waardoor het volume de hoogte in schoot. Het had handiger geweest als de oortjes een duidelijkere plaats voor de touchbediening hadden. Een dat niet met je oor in aanraking kan komen.

Samsung Galaxy Buds 2 review: ze komen op de tweede plaats

Bellen gaat uitstekend

De Buds 2 zijn voorzien van 3 microfoons waarvan zich twee aan de buitenkant bevinden. Tijdens telefoongesprekken en videomeetings hadden mijn gesprekspartners niks te klagen over mijn verstaanbaarheid. Sterker nog, gesprekken klonken erg natuurlijk.

Het werkt ook buiten. Bellen op de fiets was ook mogelijk, maar regelmatig moest ik toch mijn stem verheffen zodat de ander mij nog kon verstaan. Uiteraard leverde dat weer de nodige verstoorde blikken op, op het het fietspad.

De accu doet wat ze belooft

Volgens Samsung houden de oortjes het 5 uur vol op één lading en kan een volle case er nog 15 uur aan vastplakken. In mijn duurtest zat ik inderdaad bijna op 5 uur voordat de rechter de geest liet. Dat was dan wel met ANC aan. Zonder ANC zouden ze het beduidend langer moeten volhouden en wel tot 7,5 uur volgens Samsung, of een totaal van 29 uur met de case. Samsung behoort daarmee niet tot de beste fabrikanten, maar het is zeker ook geen slecht resultaat.

Het doosje van de Samsung-oortjes is draadloos oplaadbaar via de qi-standaard of via de meegeleverde usb-c-kabel. Een oplader zit er als vanzelfsprekend niet bij. Indien jouw telefoon er geschikt voor is, kun je het doosje ook vanaf de telefoon draadloos opladen. Opladen via qi gaat wel beduidend langzamer, maar het is dan ideaal om ‘s nachts op het nachtkastje in alle rust te laten werken. Via de app kun je altijd zien hoe het met de accuduur van je Galaxy Buds 2 staat.

Samsung Galaxy Buds 2 review: ze komen op de tweede plaats

Behoorlijke ANC

Active noise cancelling (ANC) is tegenwoordig het toverwoord voor elk audioapparaat, en in deze prijsklasse van oortjes is het dan ook een must. De ANC op de Buds 2 stelt in ieder geval niet teleur, zolang je maar geen over-the-ear, honderden euro’s kostende resultaten verwacht. Het zijn nu eenmaal oortjes geprijsd in het middensegment, maar ze zijn wel voorzien van indrukwekkende software en drie microfoons per oortjes. Samsung gebruikte machinelearning om de oortjes zelf te laten bepalen op basis van je omgevingsgeluid hoe sterk de ANC moet werken. De mate van ANC is niet zelf in te stellen.

Zodra je de oordopjes in je oor plaatst, merk je dat op een passieve manier het geluid al geïsoleerd wordt. De ANC doet er dan nog een schepje bovenop, waardoor veel achtergrondgeluiden nog verder verdwijnen. De harde geluiden blijven wel hoorbaar. Denk aan een stofzuiger, het verkeer om je heen of de tv op standje ‘opa’ of ‘puber’. Wat wel handig is, is dat ANC automatisch uitgaat als je één oortje uitdoet en meteen weer aangaat als je het oortje weer in doet. Als kwalitatieve ANC echt een topprioriteit is, dan kan je beter kijken richting oortjes uit het hogere prijssegment.

Samsung Galaxy Buds 2 review: ze komen op de tweede plaats

Ambient, geen multipoint-ondersteuning

Samsung biedt ook het omgekeerde aan van ANC met de Ambient mode, dat is een functie die het omgevingsgeluid juist versterkt. Ambient laat je even antwoorden op een vraag van iemand zonder je oortjes te verwijderen. Het is een functie die beschikbaar is sinds de allereerste Galaxy Buds, en je kan echt zien dat Samsung de techniek goed onder de knie heeft. Het is prettig dat je de de geluidssterkte in de app kan instellen, en dankzij gebaren wissel je vlot tussen Ambient en ANC.

Uit deze review mag je gerust verstaan dat Samsung voor de prijs van de oortjes een vrij brede waaier aan functies aanbiedt met de Buds 2. Er is wel een functie die op de lijst ontbreekt: ondersteuning voor multipointverbinding.

Hoewel de Galaxy Buds 2 met bluetooth 5.2 verschijnen, de recentste versie, komen ze zonder de mogelijkheid om met meerdere apparaten tegelijk te verbinden. Multipoint-ondersteuning is erg handig, want als je bijvoorbeeld op je pc werkt en naar muziek luistert vanuit je browser, dan zouden de oortjes in geval van een inkomend telefoontje de verbinding kunnen omschakelen naar je telefoon. We zouden deze functie graag zien in volgende producten uit de Galaxy Buds-reeks.

Samsung Galaxy Buds 2 review: ze komen op de tweede plaats

Conclusie

De Buds 2 leveren een complete ervaring en doen eigenlijk heel veel dingen goed. Ze hebben een mooi geluid, heel wat functies om aan te passen in de app en een functionele ANC. Samsung heeft met Ambient mode ook nog eens op sommige concurrenten een streepje voor.

Dat neemt niet weg dat er functies zijn die we graag anders hadden gezien. Allereerst een betere bescherming tegen water, iets wat wel bij de Buds Pro aanwezig is. Soms zorgde de bediening van de oortjes ook voor kleine frustraties.

Dat zet je wel tot nadenken, omdat er geen prijsverschil tussen de Buds 2 en de Buds Pro is. De Buds Pro zijn op veel plekken al in prijs gedaald waardoor je ze voordeliger kan vinden vergeleken met de Galaxy Buds 2. Ze hebben daarnaast een iets betere accuduur en nog meer extra functies.

Alternatieven voor de Samsung Galaxy Buds 2 zijn de Samsung Galaxy Buds Pro (139 euro), de OnePlus Buds Pro, de Nothing Ear (1) (99 euro), de JBL Live Pro+ (179,90 euro) en de Jabra Elite 75T (156 euro).

Samsung Galaxy Buds 2 kopen

De Galaxy Buds 2 zijn nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 149 euro. Je kan kiezen uit de kleuren: Graphite, White, Olive en Lavender.

Heb je tips of ideeën voor de themaweek op Androidworld?

Deze week staat Androidworld in het teken van de themaweek Entertainment en deze review is daar onderdeel van. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *