Android

‘Wat moet er van dit meisje worden, vraag ik me af’

Beeld: Getty Images

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: juf Sanne (44) is intern begeleidster op een basisschool.

Ik zit mijn middagboterham te eten als ik op de gang iemand hoor snikken. Fatima, de overblijfjuf, stapt huilend mijn lokaal binnen ­tijdens het speelkwartier. En niet voor niets. “Sanne, Adine en Peter zijn weg.” “Weg?” vraag ik geschokt. “Hoe kan dat nou?”

Fatima is een van onze beste krachten. Ze vertelt dat ze bij het tellen van de leerlingen merkte dat er twee ontbraken, en er snel achter kwam wie het waren. Ze kon zichzelf wel voor haar kop slaan dat ze niet doorhad wat er was gebeurd.

Maar het is te plaatsen. Adine is slinks en voor de duvel niet bang. Ze is heel goed in het zich verstoppen voor leraren. Peter moet gevoelig zijn geweest voor de commando’s van deze avonturierster. Adine is een dominante dame, Peter is juist volgzaam. Hij is heel bleu, een spekje naar het bekje van Adine. 

Verdwenen

Het lerarencorps is in rep en roer. Twee kinderen die onder de verantwoordelijkheid van de school verdwenen, dat is nogal wat. Godzijdank duurt het niet lang voor de directeur een telefoontje krijgt van een oplettende mevrouw die in de supermarkt aan het winkelen was. Ze heeft de kleuters zien rondlopen zonder volwassenen, en vroeg op welke school ze ­zaten. Peter gaf braaf antwoord. Adine zei trots dat ze haar knuffel gingen ophalen thuis.

Als intern begeleider is dit mijn pakkie an. Ik race in mijn auto naar de supermarkt. Daar tref ik het stoute duo aan. Adine straalt. Zij lijkt te genieten van het avontuur. Peter reageert ­anders. Hij is verbaasd over wat hij eigenlijk doet zo ver van school. En als ik de twee streng toespreek barst hij in tranen uit. Ik ­vertel ze dat iedereen ongerust is over ze en dat hun juf gehuild heeft.

In plaats van dat Adine daarvan onder de indruk is, zie ik dat ze het wel leuk vindt. “Wie zoekt ons dan ­allemaal?” vraagt ze geïnteresseerd. Ze heeft nergens last van. Wat zijn wij lekker ontsnapt, zie ik haar denken.

Lees ook – Juf Aafke: ‘Ze verdedigt haar zoon altijd, hoe stout hij ook is’ >

Angstloos

Als ik de ouders van Adine en Peter bel komen hun moeders meteen naar school. De moeder van Peter knuffelt haar huilende zoontje en laat hem beloven dat hij het nooit meer zal doen. Maar de moeder van Adine staat niet in de knuffelstand. Zij is razend op haar dochter. Zonder dat het enig effect lijkt te hebben.

“Tot onze verbazing blijft Adine blij kijken”

Tot onze verbazing blijft Adine blij kijken. Wat moet er van dit meisje worden, vraag ik me af. Ze komt in ieder geval in een beroep terecht waar je niet bang moet zijn. Politieagent? Brand­weervrouw? Als ze maar niet aan de verkeerde kant van de streep eindigt. Maar daar gaan wij voor zorgen. We hebben nog zes jaar te gaan, en daarna gaan we de directeur van de middelbare school informeren.

De conciërge neemt harde maatregelen. Hij zet een kindveilige beveiligingsknop op het hek zodat niemand kan ontsnappen. Ook mailt hij aan de leraren: ‘Voor de mensen die het systeem niet kennen: je moet alle drie de knoppen tegelijk indrukken en dan pas kun je draaien om het hek open te maken. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat het hek dicht is en blijft. Safety first.’ Ik hoop maar dat het lang duurt voor Adine dit trucje doorheeft.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *