Android

waarom gaan ze niet samen?

Onze redacteurs hebben veel overeenkomsten: een verhoogde interesse in Android en veel behoefte om met hun vingers over toetsenborden te racen. Maar, dat wil niet zeggen dat ze het altijd met elkaar eens zijn. In AW Discussiedonderdag leggen we elkaar wekelijks het vuur aan de schenen met een stelling. Deze week hebben we het over OnePlus en Oppo.

OnePlus en Oppo

Laura: OnePlus en Oppo komen nu praktisch met dezelfde vouwtelefoon. Ook suf: de eerste vouwtelefoon van OnePlus, bestaat dus eigenlijk al. Waarom gaan deze bedrijven niet volledig samen? Ze lijken zo op elkaar..

Jelle: Dat lijken ze zeker, helaas. OnePlus wordt steeds meer opgeslokt door Oppo. Dat proces is al een tijdje bezig tot groot verdriet van veel OnePlus-fans.

Laura: Wat vind jij ervan?

Jelle: Ik vind het ook jammer, voornamelijk toen de schone Android-schil van OnePlus – OxygenOS – steeds meer op het drukkere ColorOS van OPPO ging lijken. Het OnePlus DNA gaat hierbij steeds verder verdwijnen. Jij?

Laura: Enerzijds vind ik het wel jammer, anderzijds zagen we OnePlus al sinds de 6 niet echt meer luisteren naar de community. Het raakte een beetje zijn jonge honden/wilde haren-achtige natuur kwijt, waardoor het veel meer een homogeen merk werd. Anderzijds denk ik: ja, nu je toch zo op de rest lijkt, kun je net zo goed in je zus opgaan.

Jelle: Ze werden op ten duur steeds groter, waardoor ze een groter publiek wilde/moesten aanspreken. Hiermee word je meer standaard, jammer want OnePlus had enkele sterke eigenschappen zoals die schone en snelle Android-schil en mooie eigen designs. Nu lijken ze zoveel op Oppo dat ze inderdaad, wel merk je dat Oppo uit o.a. Europa aan het verdwijnen is en OnePlus als het wereldwijde merk wil neerzetten. De nieuwste high-end smartphone van OPPO werd hier al niet gelanceerd en de aankomende OnePlus Open is een omgetoverde Find N 3. Oppo zelf gaat zich daarbij meer op de thuismarkt richten.

Gerelateerde artikelen

Nothing?

Laura: Zeker. Ik gebruik zelf al jaren OnePlus-toestellen en ik vind die schil heel fijn, dus ik ben op zich positief over het merk. Alleen is er wel veel veranderd en inderdaad richting Oppo vooral. Ik zie wel veel overeenkomsten ook tussen OnePlus en Nothing; ben je niet bang dat Nothing uiteindelijk ook die kant op gaat? Dat het zijn ‘disruptieve’ dna verliest?

Jelle: Dat zou zomaar kunnen, als Nothing bekender wordt en meer smartphones gaat verkopen, zullen ze ook meer ‘gewone’ smartphones moeten maken om het grote publiek aan te spreken. Nothing richt zich wel echt meer op design i.p.v. specificaties en prijs, wat OnePlus meer deed. Hopelijk blijven zij zichzelf, aldus Carl en andere leden van het team die ik gesproken heb in ieder geval wel.

Laura: Ja, dat is zeker waar, maar goed, daarom hebben ze natuurlijk ook dat nieuwe merk geïntroduceerd. Ik snap ook wel dat Oppo wat meer in China actief is en dat OnePlus de ‘rest van de wereld’ krijgt, maar waarom het niet gewoon één bedrijf maken dat over de hele wereld bezig is?

Jelle: OnePlus bekt hier lekkerder dan Oppo denk, altijd al zo geweest. Daarbij een bekendere naam hier, voor China geldt het precies andersom

Laura: Zou het jou uitmaken of je een Oppo N3 koopt of een OnePlus Open?

Jelle: Hahaha als de software verder hetzelfde is en bij de Oppo niet in het Chinees, dan nee. Ik, wij, kennen beide merken nu natuurlijk ook. Maar veel andere mensen kennen de naam Oppo niet, en OnePlus wel.

Laura: Ja, dat is zo. Zijn er toestellen van Oppo die je beter vindt dan die van OnePlus?

Minder goede prijs/kwaliteit-verhouding

Jelle: Phoe, Oppo staat in het algemeen niet bekend om hun goede prijs-kwaliteitverhouding. OnePlus is hierin nog altijd beter. Er staat hierdoor ook bijna nooit een Oppo-smartphone in onze koopgids. Kijk maar naar de nieuwe Reno, geen slecht toestel, maar bood qua specificaties echt veel te weinig voor dat geld.

Laura: Ja, dat is zo. Ik vind het zeker degelijke toestellen, maar degelijk is niet waarvoor ik een telefoon koop.

Jelle: Nee precies, veel te duur helaas. Terwijl ze best toffe dingen doen en gedaan hebben. De microscope camera op de Find X3 Pro bijvoorbeeld en de Reno-toestellen zijn qua design altijd best mooi! Maar qua specs hebben ze echt te weinig te bieden voor de prijs.

Laura: Ja, ik snap wat je zegt. Denk je dat er meer merken zijn die wat jou betreft best volledig in elkaar mogen opgaan?

Jelle: In het algemeen heb ik liever meer merken dan minder, qua concurrentiestrijd altijd goed.

Laura: Is er nog iets dat je mist dan, qua merken in de smartphonewereld? Moeten Nintendo en Nokia weer de krachten bundelen?

Jelle: Hahahahah graag! Ik mis bij bijvoorbeeld foldables wel goede concurrentie ja. Dit jaar gelukkig beetje aan het gebeure, maar hiervoor kom Samsung gewoon zijn ding doen omdat er weinig concurrenten wereldwijd waren. Dan blijven ze maar met dat gekke lange beeldscherm op de Fold komen…

Laura: Ja, dat wil ik ook wel, meer vouwbare keuze. Ik wil eigenlijk ook graag dat sliderphones terugkomen, of eigenlijk swiveltelefoons. Maar goed, dit is nu eenmaal het tijdperk van de vouwtelefoon. En wie weet hoe die OnePlus Open straks bevalt!

Jelle: Precies! Ben er heel benieuwd naar.

Wat denk jij: zouden OnePlus en Oppo gewoon onder één naam verder moeten gaan, of moet Oppo zich alleen tot China richten? Of zou je misschien juist willen dat deze merken naast elkaar zouden blijven bestaan? Laat het nu achter in de reacties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *