Android

vanaf 2024 geen smartphones meer in de klas

Middelbare scholen dulden per 2024 geen smartphones meer in de klas. De gadgets leiden enorm af, zijn soms een vehikel van pesterijen en zorgen voor een heleboel ruis. Tijd om afscheid te nemen van de smartphone van de leerling. Althans, als middelbare scholen een beetje meewerken.

Onderwijsbond

In een blog van de Onderwijsbond is te lezen dat niet alle middelbare scholen even snel over de brug zijn gekomen met hun plannen voor het communiceren van het mobieltjesverbod. Er had voor 1 oktober een plan gemaakt moeten zijn, maar in het blog geeft de bond docenten tips over hoe ermee om te gaan als hun school er niet mee opschiet.

Niet dat het alleen maar negatief is over smartphones. Het erkent dat het 10 jaar geleden een geweldige oplossing leek: het scheelde dure, ingewikkelde laptops en je kon altijd je up-to-date lesrooster raadplegen. Maar ja, de intense social media-aanwezigheid van vandaag de dag laat inmiddels toch een ander beeld zien van smartphones in de klas. Docent Gijs Palsrok zegt: “Zodra je ze die telefoon uit hun broekzak laat halen, gaat-ie heel moeilijk weer weg. Ze waren heel geschikt voor digitale tools in combinatie met het digibord, maar vijftien jaar geleden waren er nog geen sociale media. Scholen gaan het echt niet winnen van Snapchat, Tiktok, Google en Meta, die weten precies hoe ze kinderen op het scherm moeten houden. Als wij ze iets willen leren, moeten ze hun aandacht, tijd en concentratie bij de leraar hebben, niet bij de telefoon.”

Gerelateerde artikelen

Smartphone in de klas

Een schreeuw om hulp, die gelukkig voor Palsrok op zijn school wordt gehoord. De Twickel gaat zelfs al voor 2024 over op mobielvrij onderwijs: na de herfstvakantie zijn Pixels, Galaxy’s en iPhones niet meer welkom in het lokaal. Thuis, of in de kluis dus. De Twickel schijnt er wat ver in te gaan: op veel plekken gaat het niet zozeer om een mobielvrije school, maar alleen in de lessen niet: in de pauze kunnen kinderen gewoon TikTokken tot ze erbij neervallen. Of nou ja, tot de bel gaat. Sommige docenten vinden dat jammer: die denken dat de pauze juist een ideaal moment is voor wat welverdiende rust voor het brein, maar ook voor het aanhalen van sociale contacten in het echte leven.

Maar, wat zijn dan de reprimandes voor kinderen die hun mobiel er wel bij pakken? Dat hangt dus van de plannen af die scholen maken. Alleen ‘doe maar weg’ zeggen lijkt in ieder geval niet het beste idee. Inleveren wel. Kinderen moeten hun telefoon dan bijvoorbeeld om vijf uur ophalen op school. Het is alleen wel lastig: het verbod is geen wet, dus scholen hebben veel vrijheid zelf een ingangsdatum te kiezen en al dan niet te handhaven. Opmerkelijk genoeg stipt de Onderwijsbond ook aan dat het voor ouders even wennen zal zijn. Die appen en bellen hun kinderen soms zelfs middenin de les. Kindlief is straks dus wat minder goed bereikbaar. Maar gelukkig zijn er altijd conciërges en receptionisten die voor spoedgevallen telefonisch bereikbaar zijn en het kind kunnen opsnorren.

We zijn erg benieuwd wat jij hiervan vindt. Doe je mee met onze AW Poll? Check hem hier.

Bedankt voor de tip, Ronald!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *