Android

sterke middenklasser is kleine upgrade

De OnePlus Nord 2T 5G is de verbeterde versie van de OnePlus Nord 2 van vorig jaar. Is de OnePlus Nord 2T een telefoon voor jou? Je komt erachter in deze review.

OnePlus Nord 2T 5G

De OnePlus Nord 2T 5G is “een geüpgradede OnePlus-smartphone met essentiële vlaggenschip-functies voor een mooie prijs”. Dat is dan ook meteen de lijfspreuk van de Nord-serie van OnePlus. De OnePlus Nord uit 2020, de OnePlus Nord 2 uit 2021 en nu de OnePlus Nord 2T lenen alle drie features van de high-end smartphones van OnePlus van dat jaar, maar kosten wel een fractie van diezelfde toestellen.

Ook de Nord 2T krijgt wat mooie specificaties van de duurdere smartphones van OnePlus mee, al lijkt de telefoon wel ontzettend veel op zijn voorganger. Wat je precies kunt verwachten van deze middenklasser en voor wie deze telefoon bestemd is, lees je hier. Voor de review heb ik de Nord 2T met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslag in de kleur Jade Fog gebruikt.

Verschillen OnePlus Nord 2 en OnePlus Nord 2T

OnePlus Nord 2 5G OnePlus Nord 2T 5G
Behuizing: Voorkant: Gorilla Glass 5 Achterkant: Gorilla Glass 5 Frame: Plastic Voorkant: Gorilla Glass 5 Achterkant: Gorilla Glass 5 Frame: Plastic
Afmetingen en gewicht: 158,9 x 73,2 x 8,25 mm, 189 gram 159,1 x 73,2 x 8,2 mm, 190 gram
Scherm: 6,43 inch AMOLED (HD+ 2400 x 1080 pixels), 410 ppi, 20:9, 90 Hz 6,43 inch AMOLED (HD+ 2400 x 1080 pixels), 410 ppi, 20:9, 90 Hz
Processor: MediaTek Dimensity 1200-AI MediaTek Dimensity 1300
Werkgeheugen: 8 GB + 12 GB LPDDR4X 8 GB + 12 GB LPDDR4X
Opslaggeheugen: 128 GB + 256 GB UFS3.1 128 GB + 256 GB UFS3.1
Camera’s achter: 50 MP hoofdcamera met OIS, 8 MP groothoekcamera, 2 MP monocamera 50 MP hoofdcamera met OIS, 8 MP groothoekcamera, 2 MP monocamera
Camera’s voor: 32 MP 32 MP
Accu: 4.500 mAh, Warp Charge 65 4.500 mAh, 80W SUPERVOOC
Androidversie: OxygenOS 11.3, gebaseerd op Android 11 OxygenOS 12.1, gebaseerd op Android 12
Extra’s: 5G, vingerafdrukscanner in het scherm, Alert Slider 5G, vingerafdrukscanner in het scherm, Alert Slider
Kleuren: Blue Haze, Gray Sierra Gray Shadow, Jade Fog
Adviesprijs: Vanaf 399 euro Vanaf 399 euro

OnePlus Nord 2T 5G

OnePlus Nord 2T 5G: de pluspunten

1. Lekker snel opladen

Ik val maar meteen in huis met een van de speerpunten van de OnePlus Nord 2T: 80W SUPERVOOC-snellader als die van de OnePlus 10 Pro. Hiermee kan je de telefoon in 27 minuten volledig opladen. Heb je echt helemaal geen tijd en is je accu leeg? In slechts 15 minuten kan je de telefoon opladen van 1 procent naar 67 procent. Je hoeft de Nord 2T dus niet meer ‘s nachts op je nachtkastje op te laden, dat doe je gewoon snel even tijdens het tandenpoetsen en pyjama aantrekken.

De 4.500 mAh-accu gaat bij normaal gebruik ruim een dag mee. Doorgaans had ik 40 procent accuduur over aan het einde van de dag. In het weekend, bij intensiever gebruik, werd dat percentage gehalveerd. Erg druk maak ik me daar dan niet om, want de telefoon is zo weer opgeladen.

Het verschil in snelladen met de voorganger is overigens klein. De Nord 2 kreeg een 4500 mAh-accu met Warp Charge 65-snelladen, dezelfde combinatie als de OnePlus 9-serie. Hiermee is de smartphone in minder dan 30 minuten volledig opgeladen.

OnePlus Nord 2T review: sterke middenklasser is kleine upgrade
De camera-app op de OnePlus Nord 2T

2. Lekker snelle prestaties

OnePlus ruilt de MediaTek Dimensity 1200 van de Nord 2 in voor een Dimensity 1300-chipset in de Nord 2T 5G. Dat is een kleine upgrade en qua snelheid merk je niet veel verbetering. Met die snelheid zit het gewoon goed. De OnePlus Nord 2T handelt net als de Nord 2 de lichtere en de zwaardere taken af alsof het niks is, en vrijwel zonder haperingen. De Nord 2 werd nog wel eens warm tijdens het gamen, maar bij de Nord 2T is dit euvel verholpen. Dat komt vermoedelijk door de upgrade van HyperEngine 3.0 naar HyperEngine 5.0. Die laatste moet zorgen voor efficiënter stroomverbruik en betere temperatuurregeling.

Wil je nog meer uit het toestel halen, dan schakel je de Hoge prestatiemodus in de instellingen in. Dit gaat dan wel ten koste van de accuduur.

Qua geheugen heb je wederom de keuze uit de volgende varianten:

  • 8 GB + 12 GB LPDDR4X
  • 128 GB + 256 GB UFS3.1
OnePlus Nord 2T review: sterke middenklasser is kleine upgrade

3. Prima hoofdcamera

De Nord 2 5G kreeg nog een flinke upgrade op cameragebied. De Nord 2T 5G mag het doen met diezelfde camera-opstelling en die vind je hieronder.

  • 50 MP hoofdcamera met OIS
  • 8 MP groothoekcamera
  • 2 MP monocamera
  • 32 MP selfiecamera

De 50 MP hoofdcamera levert dus wederom detailrijke foto’s af, ook als de lichtomstandigheden wat minder goed zijn. Dat is te danken aan de grotere Sony IMX766-camerasensor groter is en daardoor meer licht opvangt. Het contrast in de foto’s is ook weer prima en de portretfoto’s zien er erg goed uit. Uiteraard zien we hier geen foto’s van Hasselblad-niveau zoals bij de OnePlus 10 Pro, maar de kleurweergave van foto’s is nog steeds prima. Er is ook weer een 2 MP-monochromecamera op de telefoon te vinden. Die camera helpt de hoofdcamera bij het maken van monochroom-foto’s om zo zwart-witfoto’s meer detail te geven. Ik ben nog steeds geen fan van 2 MP camera’s en deze variant spreekt me daarin nog het minst aan.

Video’s opnemen doe je met 4K 30fps en dat is voldoende voor dit prijssegment. Je hebt tevens de mogelijkheid om super slow motion video’s op te nemen met een snelheid van 960 frames per seconde.

Hoofdcamera

Portretmodus

Groothoekcamera, hoofdcamera, 2x ingezoomd

4. Software

De OnePlus Nord 2T wordt geleverd met OxygenOS 12, OnePlus’ nieuwste softwareschil die gebaseerd is op Android 12. Deze software komt met weinig bloatware, dat zijn apps waar je meestal niet op zit te wachten. Alleen Netflix is voorgeïnstalleerd. Er zijn ook geen dubbele apps zoals een galerij-app, agenda- of contactenapp. Daarvoor in de plaats vind je de apps van Google. Er zijn wel veel handige functies in OxygenOS te vinden. Je kan bijvoorbeeld de vingerafdrukanimaties aanpassen of de vingerafdrukscanner lang ingedrukt houden om een app snel te openen. Verder is er onder andere een werkmodus, de welbekende Shelf die ik nooit gebruik, en Scout. Dat is een zoekservice in de Launcher. Je kan ook weer via de Persoonlijke instellingen de kleuren en icoontjes naar eigen wens aanpassen. Wel mis ik de kleurenpaletten van Material You-details.

Al met al is het een prettige softwareschil om mee te werken, en bevat het nog wel steeds herkenbare OnePlus-details. Maar…

OnePlus Nord 2T review: sterke middenklasser is kleine upgrade
OnePlus-apps

Het uiterlijk van OxygenOS lag altijd dichtbij het uiterlijk van standaard Android dat te vinden is op de Pixel-telefoons van Google. Dat is veranderd door dit nieuws, waarin OnePlus bekend maakte dat het nauwer gaat samenwerken met OPPO. Beide zijn onderdeel van BBK onder die holding vallen tevens Realme, Vivo en IQOO. OnePlus-CEO Pete Lau gaf toen aan dat door deze samenwerking updates sneller kunnen worden uitgerold en minder fouten bevatten. Op termijn komt er een nieuwe softwareschil voor beide merken, ook al blijven de namen ‘ColorOS’ en ‘OxygenOS’ wel bestaan. De software van OPPO en OnePlus delen dus dezelfde basis maar behouden hun eigen karakteristieken.

We hebben de proef op de som genomen en aan de hand van diverse screenshots de softwareschillen van OPPO, OnePlus en Realme vergeleken. Uit deze vergelijking blijkt dat alle drie op veel vlakken overeenkomen, maar dat OnePlus nog altijd wel veel eigen accenten heeft behouden. Voor de doorgewinterde OnePlus-fan is dat een dealbreaker. Zij vinden de eigen identiteit van het merk OnePlus erg belangrijk en dat is helemaal terecht. Voor de mensen die nog niet eerder een OnePlus gehad hebben, of het uiterlijk minder belangrijk vinden, is OxygenOS 12 gewoon een prima softwareschil. Stap je van een OPPO- of Realme-telefoon over naar OnePlus, dan kom je ook minder verschillen tegen op softwaregebied.

OxygenOS 12 komt dus met nadelen voor de één, maar met voordelen voor de ander. Ik heb de software bij de pluspunten gezet, omdat ze op de Nord 2T gewoon prima werkt.

5. Nog steeds dezelfde adviesprijs

In de huidige wereld van steeds duurder wordende producten waaronder smartphones, heeft OnePlus de adviesprijs van de OnePlus Nord-telefoons nog altijd niet omhoog geschroefd. Je koopt dus deze telefoon ook dit jaar weer voor 399 euro of 499 euro.

OnePlus Nord 2T review: sterke middenklasser is kleine upgrade

OnePlus Nord 2T 5G: de minpunten

1. Updatebeleid kan beter

De OnePlus Nord 2T krijgt twee grote Android-updates en drie jaar beveiligingsupdates. Je kan dus rekenen op Android 13 en Android 14. Dat is goed, maar niet geweldig. Liever had ik gezien dat OnePlus de Nord-serie dezelfde behandeling gaf als zijn vlaggenschepen, namelijk drie Android-updates en vier jaar beveiligingsupdates. Samsung doet het nog veel beter. Die geeft bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A53 vier nieuwe Androidversies en tenminste vijf jaar beveiligingsupdates. Dat geldt ook voor deze Samsungtelefoons.

1. Weinig verschillen met de Nord 2

Op de kleine verschillen in de afmetingen, het gewicht en de kleuren na, komen de OnePlus Nord 2 en Nord 2T met elkaar overeen. Dat kan je zien in de tabel met specificaties hierboven. Het AMOLED-scherm is exact hetzelfde. Het werkgeheugen en opslaggeheugen is hetzelfde, de accucapaciteit is gelijk gebleven, net als de camera’s en de adviesprijs. Iets meer vernieuwing was fijn geweest. Als je momenteel een OnePlus Nord 2 hebt, zie ik zeker geen reden om te upgraden naar dit exemplaar.

OnePlus Nord 2T review: sterke middenklasser is kleine upgrade

2. Dertien in een dozijn

Niet alleen zijn er weinig verschillen tussen de OnePlus Nord 2 en Nord 2T. Alle andere smartphones die OnePlus uitbrengt, liggen qua specificaties niet ver uit elkaar. Voor het gemak heb ik de hele serie die hier is uitgebracht voor je op een rijtje gezet, inclusief de adviesprijs. Zoals je ziet is de slogan Never Settle bij OnePlus niet meer wat het geweest is. In de vroege jaren van het merk zat je bijna letterlijk voor een dubbeltje op de eerste rang met een supersnelle smartphone voor weinig, een goed updatebeleid, unieke software voor weinig geld. Samsung en vele andere fabrikanten zullen met een jaloers gevoel naar de opkomst van OnePlus gekeken hebben.

Dat jaloerse gevoel zal inmiddels zijn verdwenen. Momenteel staat de Nord-serie voor een supersnelle smartphone voor weinig geld, maar veel andere fabrikanten brengen ook zulke telefoons op de markt. Kijk bijvoorbeeld naar de Samsung Galaxy A52 of Galaxy A52s. Die kan je dan misschien niet zo snel opladen, ze hebben bijvoorbeeld wel een scherm met een hogere verversingssnelheid, en een veelzijdigere camera-opstelling. Ook Motorola komt met sterk concurrerende telefoons op de markt, net als Xiaomi. Veel keuze dus, en dat maakt het er voor OnePlus niet makkelijker op om zich te onderscheiden van de rest.

  • OnePlus Nord (12 GB/256 GB) – 499 euro
  • OnePlus Nord 2 (12 GB/256 GB) – 499 euro
  • OnePlus Nord 2T (12 GB/256 GB) – 499 euro
  • OnePlus Nord (8 GB/128 GB) – 399 euro
  • OnePlus Nord 2 (8 GB/128 GB) – 399 euro
  • OnePlus Nord 2T (8 GB/128 GB) – 399 euro
  • OnePlus Nord CE 5G (12 GB/256 GB) – 399 euro    
  • OnePlus Nord N10 5G (6 GB/128 GB) – 349 euro
  • OnePlus Nord CE 5G (8 GB/128 GB) – 329 euro  
  • OnePlus Nord CE 5G (6 GB/128 GB) – 299 euro
  • OnePlus Nord CE 2  (8 GB/128 GB) – 359 euro  
  • OnePlus Nord CE 2 Lite 5G (6 GB/128 GB) – 299 euro   
  • OnePlus Nord N100 (4 GB/64 GB) – 199 euro
OnePlus Nord 2T review: sterke middenklasser is kleine upgrade

Conclusie

De OnePlus Nord 2T is gewoonweg een erg goede telefoon in het middensegment. Je krijgt voor een vanafprijs van 399 euro een snelle telefoon, met prettige software die supersnel opgeladen is. De camera’s zijn ook in orde, waarbij de hoofdcamera er duidelijk bovenuit steekt. Wel zijn er ontzettend veel overeenkomsten met de OnePlus Nord 2 van vorig jaar. Als je die telefoon hebt, is er weinig reden tot een upgrade naar dit toestel. Heb je een oudere telefoon, dan grijp je met de Nord 2T zeker niet mis op het gebied van een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Zoek je toch naar een telefoon met een scherm met een hogere beeldverversing, of langere updateondersteuning. Dan kan je een van onderstaande alternatieven overwegen. Vind je het niet erg om wat functionaliteit op te geven, dan zijn de Nord CE 2 (339 euro) en Nord CE 2 Lite (299 euro) ook goede opties. Vergeet ook niet de OnePlus Nord 2 5G. Die koop je nu vanaf 349 euro.

Alternatieven voor de OnePlus Nord 2T zijn de Samsung Galaxy A53 (vanaf 345 euro), de Samsung Galaxy A52 5G (vanaf 299 euro), de Samsung Galaxy A52s (vanaf 309 euro), de Motorola Edge 30 (vanaf 413 euro), de Xiaomi 11T Pro 5G (vanaf 448 euro) en de OPPO Find X5 Lite (vanaf 418 euro).

OnePlus Nord 2T 5G