Android

sterke kracht in het middensegment

Motorola heeft dit najaar zijn Edge 20-reeks van toptoestellen aangekondigd. De Edge 20 Lite is de goedkopere midrange variant in deze serie en hij is voor 350 euro te koop. In deze review ontdek je of je kwaliteit krijgt in ruil voor je geld.

Motorola Edge 20 Lite

De Edge-reeks van Motorola bestond vorig jaar uit krachtige vlaggenschepen met een watervalscherm. Dit jaar kregen we de Motorola Edge 20, de Edge 20 Pro en Edge 20 Lite te zien. De Pro-telefoon, die bij collega Claudia kon testen voor de review, is daarbij de enige met echte topprestaties al stelde AW Beta-tetser Mathieu al vast in zijn review dat de gewone Edge 20 heel wat mooie eigenschappen van de Pro-versie overneemt.

Wat nog overblijft is de Edge 20 Lite die concurreert in het middensegment dat overladen is van smartphones die een sterke prijs-kwaliteit beloven. De ene slaagt er natuurlijk al wat beter in dan de andere, en of de Edge 20 Lite stand houdt lees je hier. Ik kon hem enkele weken testen en dit kon ik vaststellen.

Specificaties Edge 20 Lite-serie

Laten we alvast beginnen met de ruwe specificaties, want dan krijg je al meteen een overzicht van welke kenmerken uit de duurdere Edge 20-telefoons een plaatsje kregen in de Lite-versie, en welke niet.

Motorola Edge 20 Lite Motorola Edge 20 Motorola Edge 20 Pro
Afmetingen en gewicht: 165,98 x 75,95 x 8,25 mm, 185 gram 163 x 76 x 6,99 mm, 163 gram 163 x 76 x 7,99 mm, 190 gram (Midnight Blue & Iridescent White) of 185 gram (Blue Vegan Leather)
Scherm: 6,7 inch OLED Full HD, 20:9, 20:9, 90 Hz 6,7 inch OLED Full HD, 20:9, 20:9, 144 Hz 6,7 inch OLED Full HD, 20:9, 20:9, 144 Hz
Processor: MediaTek Dimensity 720 5G Qualcomm Snapdragon 778G Qualcomm Snapdragon 870
Werkgeheugen: 8 GB 8 GB 12 GB LPDDR5
Opslaggeheugen: 128 GB  128 GB  256 GB UFS 3.1
Camera’s achter: 108 MP hoofdcamera, 8 MP groothoekcamera, 2 MP dieptecamera 108 MP hoofdcamera, 16 MP groothoekcamera, 8 MP telecamera met 3x optische zoom 108 MP hoofdcamera, 16 MP groothoekcamera, 8 MP telecamera met 5x optische zoom
Camera’s voor: 32 MP 32 MP 32 MP
Accu: 5.000 mAh, 30 Watt TurboPower-oplader 4.000 mAh, 30 Watt TurboPower-oplader 4.500 mAh, 30 Watt TurboPower-oplader
Androidversie: My UX gebaseerd op Android 11 My UX gebaseerd op Android 11 My UX gebaseerd op Android 11
Extra’s: 5G, vingerafdrukscanner aan de zijkant, 3,5 mm audiojack, microSD-slot 5G, vingerafdrukscanner in het scherm, 3 microfoons,  5G, vingerafdrukscanner in het scherm, 3 microfoons, 
Kleuren: Electric Graphite, Lagoon Green Frosted Grey, Frosted White, Frosted Emerald Midnight Blue, Iridescent White, Blue Vegan leer
Adviesprijs: Vanaf 349,99 euro Vanaf 499,99 euro Vanaf 699,99 euro

Niet moeders mooiste

Telkens als ik klaar ben met het testen van een telefoon, dan keer ik weer terug naar de Pixel 5, mijn daily driver. Dat is natuurlijk een relatief kleine smartphone met een 6,0 inch scherm. Een bedreigde diersoort in smartphoneland zeg maar gerust. Wanneer ik van de Pixel 5 naar een ander toestel wissel, is het voor mij altijd even spannend hoe die overstap zal aanvoelen. Ik heb voor alle duidelijkheid geen enkel probleem met grotere toestellen, maar wanneer de knopjes niet erg handig zitten, gaat het heel snel opvallen.

Bij de Edge 20 Lite zit de powerknop wel goed, maar de volumeknoppen zitten veel te hoog zodat je er niet goed bij kan. Dat is geen al te beste designkeuze, want die hadden gerust onder de powerknop gekund. Hetzelfde probleem heb ik met de Google Assistent-knop aan de linkerzijde. Ik heb sowieso een tweede hand nodig om die goed te bereiken en dat is echt heel jammer. Ik kan de Assistent dus veel makkelijker met de standaard gesture activeren, door te vegen langs de rechtse onderste hoek van het scherm.

Als je de voorkant met de camera-inkeping bekijkt en naar de achterzijde ziet, dan zie je de gelijkenissen met de andere Edge 20-toestellen. tenminste tot je de materiaalkeuze voor de drie toestellen gaat vergelijken. De Pro-versie komt met een behuizing van glas en een aluminium frame. De gewone Edge 20 heeft dat glas omgeruild voor plastic en deze Lite-telefoons heeft dan ook nog eens het aluminium gewisseld voor plastic. Maar dat is niet verkeerd toch? En zeker niet voor deze prijs.

Over de esthetische kant van het design kan je discussiëren. Als je niet naar het materiaal kijk, lijkt lijn Edge 20 Lite-testtelefoon met zijn electric graphite-kleur sterk op de andere toestellen uit de reeks. De Lite heeft wel een rechthoekig camera-eiland, anders dan de Edge 20 en de Edge 20 Pro. Die telefoons hebben hun drie camera’s verticaal onder elkaar. Persoonlijk vind ik het minder fraai dat het camera-eiland uit dat de dieptecamera rechts minder ver uit de behuizing steekt dan de andere lenzen. Gelukkig ligt de telefoon wel stevig genoeg op een vlak oppervlak.

Speakers en vingerafdrukscanner

Op bepaalde vlakken geeft deze telefoon je juist wat meer door minder te betalen. Hij heeft namelijk als enige van de reeks een 3,5 mm audiojack en een microSD-slot. Al is de vingerafdrukscanner wel van onder het scherm verschoven naar de zijkant, een typische keuze waarmee Motorola de prijs drukt. Ik kan je ook vertellen dat de scanner eerder gemiddeld is op het gebied van snelheid, maar hij is wel nauwkeurig genoeg.

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment

Waar ik wel enthousiast van werd is de speaker, want hoewel het gaat om een enkel exemplaar, zijn de klanken rijker met betere lage tonen dan bij de duurdere Pixel 5. Fijn om te zien dat Motorola hiervoor niet de goedkoopste optie heeft genomen.

Groot 90 Hz AMOLED-scherm

Een van de mooiste kenmerken van de telefoon is zonder twijfel het scherm. Hij komt met een Full HD 6,7 inch AMOLED-paneel dat een hoge verversingsnnelheid heeft van 90 Hz. Het scherm biedt ondersteuning voor content met contrastrijkere kleuren, ofwel HDR10+.

Wat me meteen opviel was dat de kleuren een bijzonder koude kleurtint hadden, alsof er een blauwe laag overheen is. Gelukkig kan je aanpassingen maken in de software van Motorola. Zodra je dat doet, heb je een erg fraai scherm in handen dat prima te hulp schiet als je bijvoorbeeld onderweg op de trein van een serie wil genieten.

Door de hoge verversingsnnelheid ziet alles er er ook mooi vloeiend uit. Al heeft hij vanwege de lichtere chipset jammer genoeg niet het 144 Hz paneel van zijn grotere broertjes. Toch is 90 Hz prima in deze prijsklasse. De maximale helderheid is ook niet van topniveau, maar het is voldoende afleesbaar in direct zonlicht en eveneens prima voor zijn prijs. De automatische helderheidsfunctie werkt ook naar behoren. Met zijn scherm komt hij dus boven het gemiddelde uit in zijn prijssegment.

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment

Niet de snelste, wel een multitasker

Motorola heeft zijn telefoon uit het lage middensegment uitgerust met een eenvoudigere 5G-chipset: de MediaTek Dimensity 720 5G. Dat is een 2,0 GH processor die uiteraard ondersteuning biedt voor 5G. De variant die in Nederland en België te koop is, is uitgerust met een genereuze 8 GB aan werkgeheugen en 128 GB opslag. Dat is net zoals bij de Edge 20.

Die combinatie maakt dat deze telefoon de grootste groep van gebruikers wel tevreden kan stellen. De meeste apps voert hij gewoon aangenaam vlot uit en je kan makkelijk meerdere apps openen naast elkaar zonder dat taken worden afgebroken op de achtergrond. Multitasken is absoluut een sterk punt en ook uit de benchmarks blijkt dat hij de meeste telefoons met een vergelijkbare prijs te snel af is.

Al moet ik er wel meteen bijzeggen dat je ook geen snelheidsduivel hoeft te verwachten. Heel soms laat deze telefoon je wat langer wachten dan een modern vlaggenschip, maar daar is ook niets mis mee. De Dimensity 720 5G is ook niet de ideale chipset voor wie veeleisende mobiele games wil spelen met de beste instellingen voor graphics, maar de meeste spellen draait hij gewoon vlot. Gebruikers van deze telefoon hebben zeker geen reden tot klagen, want de telefoon presteert goed, hij heeft een ruim werkgeheugen en ondersteunt gelijk ook 5G.

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment

Heerlijke accu en snellader

De Motorola Edge 20 verschijnt met een vrij grote 5.000 mAh accu en hij heeft dus met andere woorden de grootste accu van de drie Edge 20-toestellen. Anderzijds is de chipset wat lichter en is het 90 Hz scherm ook ietsje zuiniger.

Je voelt het al aankomen: dit is een recept voor succes als het om de batterijprestaties gaat. Tijdens de weken waarin ik de Edge 20 Lite heb getest, raakte ik vlotjes de dag door en met momenten kon ik de smartphone zelfs de ochtend nadien gebruiken. Doorgaans kon hij rond 22:00 uur aan de oplader en had hij dan nog ruim 20 procent over. Veel hangt natuurlijk af van hoe intensief je de smartphone gebruikt, maar zeker is dat nagenoeg iedereen probleemloos de avond haalt met deze accuprestaties.

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment

Al is de accuduur niet het enige positieve dat we te melden hebben, want Motorola hoeft zich ook allerminst te schamen over de 33 watt snellader die met deze telefoon wordt geleverd. Het is namelijk dezelfde als bij de Edge 20 Pro en voor een telefoon die 350 euro kost is dat een prima eigenschap. Na een halfuurtje opladen haal je net niet de 60 procent en met zo’n capaciteit kom je al een heel eind. Er is in ieder geval geen reden om deze smartphone de hele nacht aan de oplader te hangen. Hang hem gewoon even aan de netstroom bij het ontbijt voor je naar het werk gaat. Die luxe vind je lang niet bij elke midrange telefoon.

108 MP camera in de hoofdrol

De Edge 20 Lite van Motorola heeft net als de andere telefoons uit de reeks een cameraopstelling met drie lenzen. Maar zoals je kan verwachten heeft Motorola voor een eenvoudige reeks camerasensoren gekozen. De telecamera moest daarbij op de schop en er werd in de plaats gekozen voor een dieptecamera en een eenvoudigere groothoeksensor.

De cameraopstelling:

  • 108 MP hoofdcamera met f/1.9
  •  8 MP groothoekcamera met f/2.4
  • 2 MP dieptecamera met f/2.2
  • 32 MP selfiecamera met f/2.3
Groothoekcamera

Allereerst de groothoeksensor. Wat een teleurstelling, want ik heb moeite om er iets positiefs over te zeggen. Allereerst zien beelden er te vervormd uit, waardoor foto’s sowieso in bepaalde omstandigheden onbruikbaar worden. Vervormingen zijn toegestaan bij een groothoekcamera, maar wel in beperkte mate. Als Britney Spears een foto van haar billen laat maken met de groothoeksensor van deze Moto Edge 20 Lite, zijn die vanzelf al ronder, zonder dat ze daarvoor eerste slechte fotobewerking hoeft toe te passen. Verder heeft de sensor ook last met het dynamisch bereik, waardoor tegenlicht een groot probleem is. De details verdwijnen ook al snel uit foto’s zodra de lichtomstandigheden niet perfect zijn. Heel jammer.

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment
Hoofdcamera en 2x zoom

Gelukkig is er beter nieuws voor de hoofdcamera, want deze 108 MP sensor hebben we al vaker aan het werk gezien bij telefoons uit het middensegment. De sensor legt goede details vast als de lichtomstandigheden gunstig zijn. Foto’s die je maakt in omgevingen die met kunstlicht zijn verlicht, zijn minder zuiver door hoge iso-waarden. Verder blijkt ook dat de kleuren soms weinig natuurlijk zijn. Dat zie je gelukkig niet bij elke foto terug, maar bijvoorbeeld wel in onderstaande foto van mijn hond. Haar vacht lijkt zo rood als het haar van Ron Weasley in Harry Potter, terwijl het in werkelijkheid meer naar beige tinten neigt.

Toch zijn de prestaties die deze hoofdcamera en neerzet wel prima voor zijn prijsklasse, al kan Motorola nog steeds stappen voorwaarts zetten met zijn beeldverwerking. Het merk geeft aan dat het al sterk heeft geïnvesteerd op dat gebied, maar er is nog steeds een inhaalbeweging nodig ten opzichte van de meeste andere merken.

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment

Hieronder zie je nog foto’s met 2x digitale zoom. Het komt vaker voor dat telefoons in deze prijsklasse zonder telecamera verschijnen. Foto’s zijn aanvaard bij 2x digitale zoom, maar als je nog meer inzoomt, gaat de kwaliteit snel achteruit.

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment
Nachtfoto’s

Waar ik beter over te spreken ben is over de nachtbeelden die je met de Edge 20 Lite kan maken. Voor een hoofdcamera zonder optische beeldstabilisatie slaagt Motorola er best goed in om foto’s beter te belichten met de nachtmodus. Als je gaat inzoomen merk je wel dat details ontbreken en de negatieve effecten van iso zijn duidelijk zichtbaar. Maar voor deze prijsklasse van telefoons is het resultaat wel goed.

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment
Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment
Macrofunctie

De Edge 20 Lite heeft geen aparte macrocamera, maar hij gebruikt in de plaats zijn groothoekcamera om macrobeelden te maken. Foto’s die je op de manier maakt zijn beter vergeleken met foto’s die je schiet met een 2 MP macrocamera. Sterker nog, deze groothoekcamera werkt effectief beter als macrolens dan als groothoeksensor.

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment
Een foto gemaakt met de macrofuntie
Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment
Een foto genomen met de hoofdcamera die bijgesneden is
Portretcamera

Deze Motorola-telefoon zet zijn dieptecamera in om de afstand tussen de verschillende elementen in een beeld te meten en zo een realistisch effect van onscherpte te creëren, ook wel het bokeheffect genoemd. Dat is hoe het in theorie moet werken. In de praktijk slaagt de beeldverwerking er niet altijd in om het onderwerp van de foto mooi uit te snijden.

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment
Een foto gemaakt met de portretmodus
Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment
Een foto gemaakt zonder de protretmodus
Selfiecamera

De Edge 20 Lite heeft dezelfde 32 MP selfiecamera aan boord als de duurdere toestellen uit deze reeks. De selfiecamera was geen al te groot succes omdat details in beelden ontbreken. Waar de camera wel behoorlijk mee omgaat is tegenlicht. Wanneer ik verder een portretselfie wilde nemen, kreeg mijn gezicht een vreemde tint alsof ik een spray tan heb gebruikt.

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment
Een selfie gemaakt met de gewone fotomodus
Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment
Een portretselfie

Ik wil nog even kwijt dat ik de functie ‘Mooi gezicht’ een spijtige aanwezigheid vindt in de camera-app. Het is al langer duidelijk dat zo’n functie geen gunstig effect heeft op het zelfbeeld van mensen, en al helemaal niet wanneer je het letterlijk ‘Mooi gezicht’ noemt. Schrappen maar.

Camera-software

De camera-app werkt erg snel op de Edge 20 Lite en de app is ook erg slim ontworpen. Zolang je geen menu’s opent, word je ook niet overspoeld door vreemde knoppen die behoren tot functies die je niet kent en ook niet gebruikt. Wie zich er echt meer in wiel verdiepen, kan ook veel plezier beleven met de camera-software. Er zijn tal van effecten die je kan proberen, een pro-modus, groepselfies en meer. Er is ook telkens een knopje waarmee je meer informatie over een functie kan opvragen.

Video

Motorola laat gebruikers filmen in 4k aan 30 fps, of in Full HD van 30 tot 120 fps. Dat is niet slecht voor een telefoon uit het middensegment. Filmen kan wel alleen met elektronische beeldstabilisatie. Naast de gewone filmmodus kan je ook slowmotion-video’s en hyperlapse-beelden schieten.

Geweldige softwareschil

Deze telefoon werkt met Android 11 en de MY UX-schil van Motorola. In feite lijkt de softwareomgeving sterk op de Pixel Launcher van Google met Discover als onderdeel van het startscherm. Motorola neemt zowat alle apps van Google over en voegt alleen de Moto-app toe met informatie en tips over je smartphone. Je kan daarin alle kleine extra’s ontdekken die de fabrikant op subtiele wijze toevoegt aan Android. Het gaat om handige gebaren, personalisatiemogelijkheden, een split-screenfunctie en een feature die de ervaring in games moet verbeteren.

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment
De Moto-app

Motorola presenteerde dit jaar zijn Ready For-desktopmodus die ook werkt met de Edge 20 Lite. Je kan je telefoon verbinden met een monitor om zo te videobellen of te gamen op het groot scherm. Wie via bluetooth een extra toetsenbord en muis verbindt kan met zijn smartphone aan de slag alsof het een desktop is. In de praktijk is de functie nog lang geen pc-vervanger, net zoals we ook vaststellen met Samsung DeX, maar het is goed dat Motorola niet achterblijft op de concurrentie.

De manier waarop Motorola zijn extra’s voor Android presenteert is echt een voorbeeldig voor andere merken. Alles wordt overzichtelijk en op een aantrekkelijke manier weergegeven in de Moto-app zodat iedereen de extra’s op zijn eigen tempo, kan ontdekken. Niets moet, maar het mag. Geen opdringerigheid over een overrompeling aan mogelijkheden. Kortom: erg goed werk van Motorola. MY UX is op dit moment wel een van de beste en meest gebruiksvriendelijke softwareomgevingen van Android.

Updatebeleid

Waar Motorola alleen traditioneel minder goed mee scoort, is met zijn updatebeleid. De Edge 20 Lite is alleen een uitzondering, omdat Motorola in de Benelux de zakelijke variant van dit toestel uitbrengt en die kan rekenen op drie jaar beveiligingsupdates. De updates komen tweemaandelijks en de smartphone krijgt ook twee versie-updates. Dat wil zeggen dat hij later zal werken op Android 12 en 13.

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment

Conclusie

De Motorola Edge 20 Lite is een prettige verschijning. Motorola heeft als geen ander ervaring opgebouwd in het middensegment en je kan aan de Edge 20 Lite merken dat het merk zich nog steeds comfortabeler voelt in dit prijssegment dan met flagships. Bekijk daarvoor de review van de Pro-versie en de review van de gewone Edge 20, en je weet meteen wat ik bedoel.

De Edge 20 Lite heeft naar mijn mening niet het beste design, maar verder zien we vooral troeven. Er is een groot en degelijk scherm, goede prestaties met ondersteuning voor 5G, een geweldige accuduur, een prima snellader, een vingerafdrukscanner die goed werkt en een hoofdcamera die het lang niet onaardig doet. Op het vlak van zijn cameraprestaties zou je de Edge 20 Lite eerder gemiddeld kunnen noemen, maar over een echt zwak punt kan je ook niet spreken.

Verder heeft Motorola een prima Android-schil die gebruiksvriendelijke is en gewoon werkt met alle handige Google-diensten. Daarbovenop krijg je slimme Moto-functies die op een prettige manier worden gepresenteerd, beter dan de meeste andere merken dat doen. Het merk heeft ook begrepen dat beveiligingsupdates belangrijk zijn, ook al besteden pers en consumenten er in andere markten misschien wat minder aandacht aan. het blijft wel één van de pijlers waarop je de levensduur van elke telefoon kan baseren.

Alternatieven voor de Motorola Edge 20 Lite zijn de Samsung Galaxy A52s (389 euro), de Poco F3 (319 euro), de OPPO A94 (336 euro) en de Sony Xperia 10 III (285 euro).

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment

Motorola Edge 20 Lite kopen

De Motorola Edge 20 Lite is vanaf begin september beschikbaar in de kleuren: Electric Graphite, Lagoon Green met een adviesverkoopprijs van 349,99 euro.

Wil je op de hoogte blijven van reviews op Androidworld? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *