Android

smartphone om verliefd op te worden?

Uiterlijk zegt niet altijd alles, maar als de binnenkant
ook nog eens mooi is dan is er soms sprake van ware liefde. Daarbij komt dat ze
ook nog eens lekker ruikt, creatief en maatschappelijk betrokken is en zich ook
nog eens inzet voor duurzaamheid. Dit klinkt toch bijna te mooi om waar te zijn?
De Samsung Galaxy S22 Plus lijkt echter aan deze ‘voorwaarden’ te voldoen, al zit
er wel een luchtje aan.

Samsung Galaxy S22 Plus

De Samsung Galaxy S22 Plus vormt samen met de Galaxy S22 en
de Galaxy S22 Ultra de Galaxy S22-serie van Samsung. Hele grote wijzigingen in
vergelijking met de Galaxy S21+ heeft het toestel niet, maar het toestel heeft
wel op een aantal punten ‘de puntjes op de i gezet’. Van Samsung kregen wij de S22 Plus met 8 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslag in de kleur ‘Phantom Black’ toegestuurd. In deze review lees je
mijn bevindingen over de Samsung Galaxy S22 Plus en leg ik je uit of je verliefd
kunt worden op dit toestel.

Specificaties

-De tekst gaat hieronder verder-

Samsung Galaxy S22 Plus
Afmetingen 77,9 x 163 x 8,9 mm
Gewicht 229 gram
Behuizing Gorilla Glass Victus+ (voorkant), Gorilla Glass Victus+ (achterkant), aluminum frame
Scherm 6,6 inch Full HD+ Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz ,2340 x 1080 pixels, 390 ppi, HDR10+ ondersteuning
Processor Exynos 2200
Werkgeheugen 8 GB / 12 GB
Opslaggeheugen 128 GB / 256 GB 
Camera’s achter
Hoofdcamera 50 MP, sensorformaat 1/1.56”, f/1.8, Dual Pixel PDAF en OIS 
Ultragroothoekcamera 12 MP, 120 graden, f/2.2
Telecamera 10 MP 3x optische zoom, f/2.4, OIS
Camera’s voor
10 MP, f/2.2
Accu 4.500 mAh, 45W snelladen, 15W draadloos laden, Wireless PowerShare, USB-IF
Software Android 12, One UI 4.1
Kleuren Phantom Black, 
Extra’s Stof-en waterdicht (IP68),  Wifi 6E, Bluetooth 5.2, 5G, Dolby Atmos stereospeakers, behuizing van glas en Armored Aluminium
Adviesprijs Vanaf 1049 euro 

Wat zit er in de doos?

De verpakkingen van de Galaxy S22 Plus bestaat voor 100% uit gerecycled papier. Dit zit er in:

  • USB-C naar USB-C kabel
  • Handleiding
  • Simpennetje
Samsung Galaxy S22 Plus review: smartphone om verliefd op te worden?

Design: strak, luxe én gemaakt van visnetten(?)

De Samsung Galaxy S22 Plus lijkt in veel aspecten op zijn voorganger. Zo lijkt de camera-module nog steeds optisch door te lopen in het frame en zit de selfiecamera nog op dezelfde plek, punch-hol middenin het scherm. Al met al lijkt de S22 Plus in grote lijnen dezelfde designtaal te spreken als zijn voorganger. Als je echter wat beter kijkt, dan zie én voel je wel degelijk verschil. Zo is de zijkant van het toestel gebold en omsluit deze de gehele zijkant. Verder is het toestel aan zowel de voor- en achterzijde vlak. Een bijkomend voordeel is dat de S22 Plus iets compacter is dan de S21 Plus. Het scherm is 0.1 inch kleiner en daarbij heeft het toestel ook kleinere schermranden. Deze schermranden zijn overigens overal gelijk, het toestel heeft dus bijvoorbeeld geen dikkere ‘kin’. Dit alles ziet er, naar mijn mening, luxer en mooier uit dan de S21 Plus. Het toestel voelt wel iets scherper aan, maar dit hoef je zeker niet als hinderlijk te ervaren.

De S22 Plus heeft verder de beschikking over een ‘Armor aluminium’ zijkant en is voorzien van Gorilla Glass Victus+ op de voor- en achterzijde. Dit zorgt er beiden voor dat het toestel beter bestand is tegen eventuele valschade. Het toestel lijkt ook iets minder krasgevoelig te zijn in vergelijking met het ‘gewone’ Gorilla Victus op de S21 Plus.

Samsung Galaxy S22 Plus review: smartphone om verliefd op te worden?

Duurzaamheid, ruik je de zee?

De Galaxy S22-serie bestaat voor een gedeelte uit gerecyclede visnetten en plastic flesjes. Samsung meldt dat het ruim 50 ton per jaar aan visnetten uit de oceaan haalt, om vervolgens te gebruiken in de smartphones uit de S22-serie. En dat is mooi, hoe minder visnetten, hoe beter. Toch? Als je echter weet hoeveel visnetten er op dit moment in de oceaan drijven, dan stelt deze 50 ton niet zoveel voor. Er wordt namelijk geschat dat er elk jaar rond de 650.000 ton aan visnetten in de oceanen wordt gedumpt. 50 ton is dus slechts een heel klein percentage.

Al helemaal als je gaat kijken in hoeverre deze visnetten en plastic flesjes in de Galaxy S22-serie verwerkt zijn. Deze zijn namelijk verwerkt in de knoppen aan de zijkant en in de oorluidsprekers van de Galaxy S22 Plus. Van deze twee onderdelen is 20% gerecycled, de rest is dus nog gewoon ‘ouderwets’ plastic. Lees hier meer over in dit artikel of zie er meer over in onderstaande Short.

Super fel beeldscherm

Het beeldscherm van de Galaxy S22 Plus is werkelijk waar een genot om naar te kijken. Het Full HD+ Dynamic AMOLED 2X-paneel zorgt voor mooie en diepe kleuren, een oneindig contrast en vooral over een enorm hoge helderheid. Met 1750 nits, hoe meer nits des te feller het scherm kan, is het beeldscherm in direct zonlicht vanuit alle hoeken nog perfect af te lezen. Hiermee is het scherm van de Galaxy S22 Plus misschien wel het beste scherm dat ik ooit in mijn handen heb gehad.

Het scherm is verder erg vloeiend en heeft een dynamische verversingssnelheid, al is het geen echt LTPO-scherm. Het scherm kan namelijk niet schakelen van bijvoorbeeld 10 Hz naar 120 Hz en alles wat hier tussenin zit, wel heeft het verschillende standen waartussen het kan switchen.

Samsung Galaxy S22 Plus review: smartphone om verliefd op te worden?

Pc-graphics 

Net als voorgaande jaren zijn er twee varianten van de S-serie, eentje met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 en eentje met de Exynos 2200 van Samsung zelf. Ook net zoals eerdere jaren krijgen wij in Nederland de telefoons met de Exynos-chipset als brein van de S22-serie. Al jarenlang is de Exynos echter minder krachtig dan de Qualcomm-variant en is hij minder energiezuinig, wat nadelig is voor de batterij. Samsung blaast echter hoog van de toren over zijn nieuwe Exynos-chipset. Zo is het bedrijf een samenwerking aangegaan met AMD. Een bedrijf dat voornamelijk bekend staat voor de processoren die zij maken voor computers.

AMD is in de nieuwe processor van Samsung nu verantwoordelijk voor het CPU-gedeelte, het ‘kloppende rekenmachinehart’, van de processor. In deze CPU zitten nu namelijk RDNA2-kernen van AMD. En nee dat is niet het goedje wat er in het coronavaccin zit, maar een soort architectuur welke de basis vormt voor de videokaarten van onder andere game-pc’s en gameconsoles. Volgens Samsung moet de processor daarmee uitermate geschikt zijn voor onder andere 3D-gaming en soepele graphics.

Goede prestaties maken je heet

Het belangrijkste is natuurlijk hoe snel de telefoon in het dagelijks gebruik aanvoelt, en hierin is de Galaxy S22 Plus gewoon erg vlot. De smartphone levert soepele prestaties, is erg snel en hapert amper. Het is niet de snelste en meest soepele telefoon die ik ooit in mijn handen heb gehad, maar qua snelheid presteert de telefoon alsnog erg goed. Klein puntje is wel dat de telefoon vrij snel heet wordt, en dan bedoel ik ook echt heet. Lekker voor in de winter om je handen te warmen, maar in andere gevallen wel een indicatie dat de telefoon (te) hard aan het werk is en de warmte die de chipset geeft moeilijk kwijt kan.

Samsung Galaxy S22 Plus review: smartphone om verliefd op te worden?

Accuduur voldoende, opladen blijft heikel punt

De accu van de Galaxy S22 Plus is kleiner dan die van zijn voorganger (4500 mAh in vergelijking met 4800 mAh). Volgens Samsung moet dit er echter niet voor zorgen dat de accu sneller leeg is. De Exynos 2200 moet namelijk, mede door zijn 4nm-bakproces, een stuk zuiniger zijn. En ja ik kom vrij gemakkelijk de dag door met de S22 Plus en anderhalve dag haal ik misschien net aan, maar zo goed als de S21 Plus van vorig jaar scoorde, zo goed scoort de S22 Plus in mijn review-periode niet. Let wel: het accuverbruik blijft natuurlijk afhankelijk van de gebruiker en het gebruik van de smartphone. Dit is voor iedereen anders.

Opladen is verbeterd

De accu van de S22 Plus laad je op met een vermogen van 45 watt. Een stuk sneller dan de 25 watt van de S21 Plus, maar nog altijd niet zo goed als de (Chinese) concurrentie. In ongeveer een uur is het toestel volledig opgeladen. Het is hopen dat Samsung volgend jaar dan eindelijk eens de stap gaat zetten naar (minimaal) 65 watt snelladen.

Samsung Galaxy S22 Plus review: smartphone om verliefd op te worden?

Upgrade voor camera’s

De camera-module aan de achterkant van de S22 Plus lijkt op het eerste gezicht dezelfde als die van de S21(Plus), binnenin zitten er echter wel degelijk verschillen. Zo heeft de S22 Plus een nieuwe hoofdcamera met een grotere sensor die ervoor moet zorgen dat er meer licht opgevangen kan worden. Daarnaast heeft de S22 Plus nu een ‘echte’ telelens. Samsung stopt verder veel energie in nachtfotografie, hiervoor introduceert het zelfs een nieuwe term: ‘Nightography’.

  • 50 MP hoofdcamera, sensorformaat 1/1.56”, diafragma f/1.8,  OIS
  • 12 MP Ultra-Wide camera, 120 graden, diafragma f/2.2
  • 10 MP telelens met 3x optische zoom, diafragma f/2.4, OIS
  • 10 MP selfiecamera, diafragma f/2.2
Samsung Galaxy S22 Plus review: smartphone om verliefd op te worden?

Nieuwe telelens

Zoals zojuist vermeld heeft de S22 Plus nu een ‘echte’ telelens. De S21(Plus) maakte voor het maken van zoom-foto’s nog gebruik van een 64 MP camera, die slechts 0.1x optisch kon zoomen en daarna gebruik maakte van digitale zoom. Deze 64 MP zat op de S21(Plus) om de telefoon in staat te laten stellen om 8K te filmen. Hiervoor heb je namelijk voldoende megapixels nodig, en de S21(Plus) had ‘slechts’ een hoofdcamera van 12 MP. De S22 Plus is daarentegen uitgerust met een 50 MP hoofdcamera, waardoor Samsung een echte telelens kon gebruiken op de S22 Plus. Deze telelens is een 10 MP camera die 3x optisch kan zoomen en tot 30x kan ‘space zoomen’ (digitale zoom). Tot 10x zoom zijn de foto’s nog goed bruikbaar, na deze 10x holt de kwaliteit echter flink achteruit.

Hoofdcamera moet zorgen voor meer detail

Ook de hoofdcamera van de S22 Plus heeft een upgrade gekregen, de 50 MP camera moet volgens Samsung onder andere zorgen voor meer detail in vergelijking met de 12 MP camera op de S21(Plus). De hoofdcamera maakt overigens gebruik van pixelbinding, waardoor de telefoon standaard foto’s maakt met 12.5 MP. De foto’s die uit deze 50 MP hoofdcamera komen zijn simpelweg erg goed. Kleuren zijn mooi, contrast is hoog en het dynamisch bereik in de foto’s is groot. Qua detail hadden de foto’s van mij nog iets detailrijker mogen zijn, maar ook hierop scoort de S22 Plus nog altijd ruim voldoende.

Hoofdcamera, 3x zoom (telecamera), 20x zoom én 30x zoom
Samsung Galaxy S22 Plus review: smartphone om verliefd op te worden?

Consistent 

Daarnaast merk je gewoon dat Samsung de software goed in orde heeft. De kunstmatige intelligentie weet goed wat hij moet doen en zit er zelden naast. Dit geldt zowel voor nachtfotografie, als voor foto’s in goede lichtomstandigheden. De camera is super consistent en weet eigenlijk altijd een goede foto te maken. Ook is de consistentie in onder andere de kleuren van de verschillende camera’s prima in orde en zit hier weinig verschil in. Het enige wat ik echt mis is een macro-modus. De groothoeklens van de S22 Plus heeft helaas geen Auto Focus, waardoor deze niet in staat is om macrofoto’s te maken, jammer.

Samsung Galaxy S22 Plus review: smartphone om verliefd op te worden?

Groothoeklens

Over deze groothoeklens gesproken. De Ultra-Wide camera op de S22 Plus is een 12 MP variant. De foto’s hebben een relatief grote beeldhoek (120 graden) en weten hierdoor een veel breder beeld op de foto te krijgen dan de hoofdcamera van het toestel. Het ontbreekt de foto’s gemaakt met de camera echter wel wat aan detail.

Nightography 

De hoofdcamera van de S22 Plus heeft een grotere sensor die ervoor moet zorgen dat er meer licht opgevangen kan worden. Deze sensor is maar liefst 23% groter als die van de S21(Plus). Daarnaast is de voorkant van de hoofdcamera voorzien van een ‘laagreflecterende nanocoating’ die ervoor moet zorgen dat er minder lensflare, denk aan stralen van een lamp, plaatsvindt. En kort gezegd: foto’s gemaakt in slechte lichtomstandigheden zijn erg goed. De camera weet redelijk veel detail en kleur in het donker vast te leggen.

Alle S22-toestellen hebben overigens de beschikking over
de Expert RAW-app waarmee je foto’s in RAW-formaat kunt opslaan waarna je deze
rauwe foto’s zelf helemaal kunt bewerken.

Foto’s gemaakt met de Ultra-Wide camera

Foto’s in slechte lichtomstandigheden

Portretfoto’s

Als laatst dan nog even de portretfoto’s. Ook deze zijn erg
goed. Je ziet dat de AI het goed voor elkaar krijgt om het object uit te
snijden en de achterkant op een (natuurlijke) manier te ‘blurren’. Hierin heb je overigens nog keuze tussen verschillende blur-opties.

Video’s

Tot slot is er nog de filmfunctie. Deze maakt mooie video’s met
goede kleuren, een goed dynamisch bereik en ook nog eens heel goed gestabiliseerd.
Er is de mogelijkheid om in 8K te filmen, ik raad je echter af om hierin te filmen. De video’s in 8K hebben nog altijd slecht 24 fps en zijn daarbij zo groot, dat je
telefoon erg snel vol kan raken. De meerwaarde van 8K zie ik dan ook niet, in 4K
zijn de video’s daarbij ook goed genoeg.

Portretfoto
Samsung Galaxy S22 Plus review: smartphone om verliefd op te worden?

Nieuwe software gaat jarenlang mee

De Galaxy S22 Plus draait op Android 12 met hier overheen One UI 4.1. One UI kennen we natuurlijk allemaal en staat vooral bekend om zijn velen functies, een beetje om zijn bloatware en dat het niet de snelst aanvoelende software is. One UI 4.1 heeft dit ook nog steeds, maar is wel op veel vlakken verbeterd naar mijn mening. Het is niet meer zo druk als vroeger, werkt fijn en ziet er ook nog een heel strak en modern uit. Samsung heeft bijvoorbeeld de kleurenpallet-opties in Android 12 geïntegreerd in One UI 4.1 en hierdoor kun je onder andere instellen dat de icoontjes dezelfde kleur aannemen als je gekozen wallpaper.

One UI 4.1 draait ook nog eens erg soepel, een stuk sneller dan de software die op de Galaxy S10- en S20-serie draaide. Je merkt dat Samsung hierin grote stappen heeft gezet en zijn telefoons steeds soepeler laat lopen en dat ze hun laag over Android steeds strakker weten te krijgen. Dit zonder de vele functionaliteiten op te geven. De bloatware kun je overigens nog altijd in bijna alle gevallen verwijderen. Meer over One UI 4.1 en Android 12 in combinatie met Samsung lees je in onderstaande artikelen.

Updatebeleid

Er is echter ‘one more thing’, Samsung kondigde aan dat de gehele S22-serie maar liefst vier nieuwe Android-upgrades krijgt en vijf jaar aan beveiligingsupdates. Dit houdt dus in dat de Samsung Galaxy S22 Plus tot maar liefst Android 16 geüpdatet zal worden. Er komen overigens meerdere Galaxy-toestellen hiervoor in aanmerking. Meer hierover lees je in dit artikel.

Samsung Galaxy S22 Plus review: smartphone om verliefd op te worden?

Conclusie

De Samsung Galaxy S22 Plus is een onwijs goede smartphone met een mooie en luxe design waar je verliefd op kunt worden, een prachtig beeldscherm, goede prestaties, uitstekende en vooral consistent presterende camera’s en biedt ook nog eens vier grote Android-upgrades en vijf jaar aan beveiligingsupdates. Er zijn smartphones op de markt die een betere camera hebben of (nog) sneller zijn, maar die laten op andere punten weer vaak iets liggen. De Samsung Galaxy S22 Plus laat echter op geen enkel punt echt steken vallen, en hiermee is de Samsung Galaxy S22 Plus als totaalplaatje gewoonweg heel erg goed.

Misschien dat enkel de prijs de telefoon nu nog een beetje in de weg zit, met (minimaal) 1049 euro is deze namelijk niet goedkoop. Maar ja, liefde mag natuurlijk wel wat kosten. Al vind ik het gat van 200 euro met de ‘normale’ Galaxy S22 dit jaar wel erg groot. Voor 849 euro krijg je immers op bijna alle fronten dezelfde smartphone, zij het dat alleen het scherm iets minder groot en fel is én de accu minder groot. Als laatste puntje van kritiek vind ik dat je voor een telefoon van 1049 euro anno nu, minimaal 256 GB aan opslagcapaciteit mag verwachten. Al helemaal omdat de Galaxy S22 Plus zo lang ondersteund wordt. Gelukkig kun je voor 50 euro extra een variant kopen met 256 GB aan opslag.

Alternatieven voor de Samsung Galaxy S22 Plus zijn op dit moment de ‘gewone’ Galaxy S22 (849 euro), de Google Pixel 6 Pro (899 euro) en de Realme GT 2 Pro (899 euro)

Samsung Galaxy S22 Plus review: smartphone om verliefd op te worden?

Samsung Galaxy S22 Plus kopen

De Samsung Galaxy S22 Plus is verkrijgbaar in de kleuren Phantom Black, Green, Pink Gold en Phantom White. Je kunt kiezen uit verschillende opslagmogelijkheden. Op de website van Samsung zelf kun je hierbij nog exclusieve kleuren bestellen (Graphite, Cream, Violet en Sky Blue).

  • Samsung Galaxy S22 Plus kopen (8 GB /128 GB) – Mobiel.nl, Samsung, Belsimpel, MediaMarkt, Coolblue, Bol.com, Vodafone, T-Mobile, KPN, Tele2 – 1049 euro
  • Samsung Galaxy S22 Plus kopen (8 GB /256 GB) – Mobiel.nl Samsung, Belsimpel, MediaMarkt, Coolblue, Bol.com, Vodafone, T-Mobile, KPN, Tele2 – 1099 euro
  • Samsung Galaxy S22 Plus kopen met abonnement
  • Samsung Galaxy S22 Plus kopen los toestel

Samsung Galaxy S22 Plus

De Samsung Galaxy S22 Plus is bestemd voor social junkies die creatief zijn en met zelfexpressie willen laten zien wie z



Lees meer

Vanaf 1049 euro

Bestel op

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *