Android

Samsung moet stoppen met Fan Edition-gadgets

Onze redacteurs hebben veel overeenkomsten: een verhoogde interesse in Android en veel behoefte om met hun vingers over toetsenborden te racen. Maar, dat wil niet zeggen dat ze het altijd met elkaar eens zijn. In AW Discussiedonderdag leggen we elkaar wekelijks het vuur aan de schenen met een stelling. Deze week hebben we het over de Samsung Fan Editions.

Samsung Fan Editions

Laura: Deze week probeerde Samsung toch een beetje van de spotlight van Google weg te nemen door nota bene op de aankondigingsdag van Pixel met zijn Fan Edition-gadgets te komen, beetje oncharmant, toch?

Jelle: Maxima zou zeggen “het was een beetje dom”. Want wat kondigde Samsung gisteren ook alweer aan? Het is overvleugeld door Google, en dit is zonde want de nieuwe FE-producten van Samsung kunnen nog wel eens heel interessant worden!

Laura: Hihi, maar jij was bij Google dus jij kan dat niet beoordelen! Nee, maar Samsung deed ergens middenin de nacht voor ons de aankondiging: volgens mij is er niet eens een presentatie geweest. Technisch gezien was het dan ook waarschijnlijk 3 oktober op veel plekken.. Maar goed, wat vind je eigenlijk van die Fan Editions?

Jelle: Ik ben altijd wel Fan šŸ˜…šŸ˜…

Laura: Haha, maar vind je het niet een beetje raar dat die apparaten al zo snel na de ‘blauwdrukapparaten’ uitkomen?

Jelle: Vooral omdat de prijzen van de FE-edities bijna altijd snel en veel zakken en hierdoor zijn ze stervast in onze koopgids terug te vinden

Laura: Zeker, het zijn ook aantrekkelijke gadgets, begrijp me niet verkeerd. Maar ik vraag me dan af: waarom bestaat de gewone S23, als de FE eigenlijk een betere keuze is op veel gebieden?

Gerelateerde artikelen

High end wordt higher end

Jelle: Nee dat vind ik niet, vooral omdat de high-end modellen steeds meer high-end (en duurder worden) ontstaat er een gat. Op het begin nooit omdat de ‘gewone’ (in dit geval) S23 ook al in prijs is gezakt. Maar dat gaat de S23 FE ook doen en hierdoor wordt het al snel een aantrekkelijk toestel

Laura: Oke, maar de FE van S23 komt in Nederland en Belgiƫ uit als praktisch al de S24 uit is, dan zakken ze toch tegelijk in prijs? Wat maakt het verschil dan nog?

Jelle: Jaaa dat is altijd gek, in Nederland komen ze heel laat op de markt. Was ook bij de S21 FE het geval. Maand later was er de S22. Verschil tussen welke toestellen bedoel je precies?

Laura: Nou tussen de S24 en de S23 FE…

Jelle: De S24 wordt veel meer high-end, de S23 FE is een gedowngrade versie van de S23. En daarbij het punt, Samsung wil in elke prijsklasse een telefoon hebben. De A8-serie komt al een tijdje in veel landen niet meer uit waardoor ze in de categorie 500-650 euro geen nieuwe telefoon meer hebben, in dat gat springt deze S23 FE.

Laura: Oke, oke, maar wat als je nu een telefoon moest kopen en de 23 en de 23 FE zijn er allebei: wat kies jij nu dan?

Jelle: Even korte geschiedenis van de FE-modellen haha. Deze begon bij de S20 FE en deze was op enkele punten minder goed dan de gewone S20. Minder mooi scherm, minder luxe design, iets minder goede camera’s. Wel had de S20 FE 5G een snellere Qualcomm-chip. Toen kwam de S21-serie uit die op veel punten minder goed was dan de S20-serie. Zo was die minder premium gebouwd. Toen kwam de S21 FE die dus minder goed had moeten zijn dan de S21-serie, maar op veel punten er niet meer onder voor deed en daarbij een snellere Qualcomm-chip had. Snap je het nog haha?šŸ˜… Nu komen de S23-serie toestellen hier met een Qualcomm-processor en zijn weer premium gebouwd. De S23 FE is dus op veel punten een ‘echte’ downgrade. Het zal van de prijs afhangen of je beter voor een S23 of S23 FE kan gaan

Dim: Nieuwe modellen zijn vaak een impuls waardoor er meer verkocht gaat worden. Denk ook dat de consument denkt dat het een beter toestel is.

Geldzaken

Laura: Hmm, oke, maar als het alleen van de prijs afhangt, dan is het toch een beetje suf dat allebei die toestellen bestaan? Ik zie de Fan Edition altijd als het toestel dat precies heeft wat je zo tof vindt aan het ‘hoofdtoestel’, waarbij je inlevert op hele kleine zaken. Ik snap dan niet waarom mensen voor het hoofdtoestel kiezen, of waarom Samsung die Ć¼berhaupt maakt, als het al de kennis in huis heeft om de ‘voordeligere en je-hoeft-amper-iets-in-te-leveren-dus-betere’ versie te maken, de FE.

Jelle: Als de nieuwe FE net zo duur is als de gewone, of het scheelt maar 100 euro ofzo, dan moet je de S23 nemen.

Laura: Ik snap dat het een downgrade is, maar merken mensen dat echt in het gebruik, als we kijken naar wat mensen op een telefoon doen?

Jelle: Als het prijsverschil groter wordt de FE.

Laura: Plus, als het prijsverschil zo klein is, dan klopt het toch niet dat je zegt dat Samsung ook in die bepaalde prijscategorie een toestel wil hebben?

Jelle: Op het begin niet nee omdat de S23 door prijsdalingen net zo duur wordt denk ik als de nieuwere S23 FE. Maar deze gaat hierdoor ook snel in prijs zakken. Zag je bij de S21 FE ook, die had al snel een prijs van om en nabij de 500 euro. Dus money money voor Samsung, daar draait het om: volume.

Gerelateerde artikelen

Laura: Hmm, oke, ik vind het niet een heel duurzame gedachte, maar snap dat het een financiĆ«le is. Het zou logischer zijn om een jaar later met zo’n FE te komen, maar dat is ook weer niet logisch omdat er dan alweer een nieuw paradepaardje klaar staat, waar dan weer de volgende FE op gebaseerd moet worden.

Jelle: En daarbij de beroemde trap, steeds een toestel dat iets beter is, maar ook iets duurder waardoor de consument steeds een trede omhoog gaat

Laura: Is Samsung niet in iets te vele prijscategorieĆ«n aanwezig? het heeft ook die A34 en A54 al, die klaptoestellen… het is toch amper nog bij te benen voor de consument?

Jelle: De gemiddelde Samsung-consument loopt naar een winkel, zegt mijn A51 is op ik wil een nieuwe voor niet meer dan 350 euro. De verkoper loopt dan direct naar de A54 haha.

Laura: Ja, dat lijkt mij dus ook. Maar vind je dat Samsung zo goed bezig is?

Jelle: Ze zijn nog altijd verreweg de grootste Android-smartphonefabrikant. Door zo’n uitgebreid portfolio zit er voor iedereen wel iets tussen. Ik denk wel dat Samsung Ć©Ć©n grote fout dit jaar gemaakt heeft, maar dat is misschien iets voor een volgende discussiešŸ˜‹

Laura: Hihi, ik ben benieuwd, wat een cliffhangerā€¦ Tot volgende week!

Wat vind jij, zijn die FE-toestellen een goede toevoeging, zouden de originelen eigenlijk al FE’s moeten zijn? Of heb je een andere mening over de toestellen van Samsung? Laat het nu achter in de reacties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *