Android

Parttime werken? Deze dag kun je het beste vrij nemen!

Foto: Pexels

“Welke dag ga je minder werken?” is zo’n beetje de eerste vraag die je krijgt als je in verwachting bent. Dát je een dag minder gaat werken hoeft natuurlijk helemaal niet, maar mocht jij of je partner toch parttime willen gaan werken, dan zijn dit de voordelen- en nadelen per dag op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Maandag

Je eerste reactie voor een vrije dag is misschien om de maandag te kiezen. Zo kun je lekker lange weekenden weg en heb je een beetje een ‘softe’ start van de week. Maar er kleven ook behoorlijk wat nadelen aan de maandag vrij nemen. Zo heb je sowieso al twee maandagen in het jaar vrij zonder dat je deze deze dag kiest voor ja thuisblijfdag, namelijk met Pasen en Pinksteren. Daarnaast herken je misschien wel dat maandag altijd een van de drukste dagen van de week is, omdat er dan en nieuwe week ‘begint’. Je mailbox overstroomt, er zijn bijna altijd vergaderingen over weekplanningen en je bespreekt de dingen die in het weekend gebeurd zijn met je collega’s. Best vervelend als je dat allemaal moet missen en nog vervelender dat je het dinsdag in moet halen (en het dus dubbel zo druk hebt). De maandag is dus geen favoriet.

Dinsdag

De dinsdag vrij dan? Ook daar kleven wat nadelen aan. Ben je net lekker begonnen, heb je alweer een dagje ‘pauze’, (alhoewel we echt wel weten dat moederen ook heel hard werken is). De kans dat je weer helemaal uit je werkritme bent, is groot bij een dinsdag vrij. Bovendien is ook dinsdag een populaire dag voor vergaderingen, mede omdat zo weinig mensen deze dag vrij nemen. Het enige voordeel van een dinsdag vrij als je parttime werkt, is dat er bijna nooit feestdagen op dinsdagen vallen en je dus optimaal gebruik kunt maken van deze vrije dag. Bovendien is het vaak rustig in winkels, speelparadijzen, zwembaden en op de kinderboerderij. Zo kun je dus wel in alle rust boodschappen doen of iets leuks met je koter(s), mits ze nog niet naar school gaan.

Lees ook: ‘Sinds ik moeder ben, ben ik veel beter in mijn werk geworden’

Woensdag

De woensdag. Waarschijnlijk gaat je hart sneller kloppen bij deze dag vrij en je bent niet de enige. Woensdag is een hele populaire dag om met je kinderen (en dus niet op je werk) door te brengen. Woensdag vrij, dat breekt lekker de week! Zitten je kids nog op de basisschool, dan kun je de woensdagmiddag uittrekken om iets leuks met ze te doen. Daarnaast zijn waarschijnlijk veel van je collega’s met kinderen ook vrij op deze dag als ze parttime werken, dus je mist weinig aan communicatie op je werk, want dit is de dag waarop het minst gebeurt. Nadeel van deze dag is dat dus heel veel andere mensen ook vrij zijn. Dat betekent dat het best wel druk is op allerlei plekken. En stel je wilt je vrije dag gebruiken voor huishoudelijke klussen, dan is kinderopvang regelen een stuk moeilijker.

Donderdag

Om eerlijk te zijn, is de donderdag stiekem een van onze favoriete dagen om vrij te nemen. Ook dan is het rustig op plekken; of je nou boodschappen wil doen, je nagels wil bijwerken of iets leuks met je kinderen wilt ondernemen. Bovendien hoef je na de donderdag nog maar één dagje te werken, en dan is het alweer weekend. Hierdoor vliegt je week bijna voorbij, want zeg nou eerlijk: wie werkt er op vrijdag die laatste uurtjes nog keihard?! Bijna niemand: dat zijn juist de leuke momenten met je collega’s. Nadeel kan zijn dat in sommige bedrijven ook de donderdagen vol met meetings zitten. Maargoed; als je de mogelijkheid hebt om die te ontlopen…

Lees ook: Vriendin wordt huismus: ‘Ze haakt standaard na een uurtje of twee alweer af’

Vrijdag

Vrijdag: de dag van de vrijmibo’s en het dichttrekken van de deur, zodat je lekker kunt genieten van je weekend. Over het algemeen geen dag waar mensen heel erg tegenop zien (mits je natuurlijk bij een leuk bedrijf werkt). Toch nemen veel mensen deze dag vrij, omdat ze dan een lekker lang weekend hebben en juist ook omdat er op vrijdag toch niet meer zoveel werk hoeft te worden verricht. De kans dat je vriendinnen ook vrij zijn op deze dag, is dus zeker aanwezig. En dat is natuurlijk wel een flinke plus voor je vrije dag met parttime werken.

Conclusie

Je moet natuurlijk vooral kijken naar wat voor jouw gezin het beste werkt, maar onze favoriete dagen om vrij te nemen zijn de woensdag en donderdag, al is de vrijdag ook geen slecht idee. Wat je ook kiest: geen enkele keuze is raar of verkeerd, als je maar geniet van die vrije uren en je werk écht even laat voor wat het is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *