Android

OPPO Reno 6 Pro review: glanzende telefoon mikt hoog

De Reno 6 Pro is OPPO’s toptoestel voor het najaar, en hij komt een krachtige chipset, een cameraopstelling met vier lenzen en een krachtige 65 watt snellader. Is hij zijn high-end prijskaartje ook waard? Dat lees je in deze review.

OPPO Reno 6 Pro

De Reno 6-reeks zijn OPPO’s nieuwe telefoons die dit najaar het hoge middensegment en het high-end segment onveilig mogen maken. Ze hebben elk een opvallend uiterlijk en komen standaard met ondersteuning voor 5G. Verder is er opnieuw een focus op snellaadprestaties, zoals we van OPPO-smartphones gewend zijn.

De Reno 6 Pro van OPPO is minder prijzig vergeleken met de Find X3 Pro, OPPO’s ultieme vlaggenschip voor 2021. Maar toch maakt dat de Reno 6 Pro wel interessant. De telefoon is voor 799 euro te koop, en OPPO wilde voor die prijs wel de belangrijkste kenmerken van een vlaggenschip behouden. Onze AW Beta-tester Jibbe kon de Reno 6 Pro een tijdlang testen, en zijn bevindingen ontdek je hier.

Specificaties
OPPO Reno 6 Pro 5G OPPO Reno 6 5G
Afmetingen 72,5 x 160,8 x 7,99 mm 72,1 x 156,8x 7,59 mm
Gewicht 188 gram 182 gram
Scherm 6,5 inch FHD+ AMOLED, 2400 x 1080 pixels, 1100 nits, HDR 10+, 90 Hz 6,43 inch FHD+ AMOLED, 2400 x 1080 pixels, 750 nits, HDR 10+, 90 Hz
Processor Qualcomm Snapdragon 870 MediaTek Dimensity 900
Werkgeheugen 12 GB 8 GB
Opslaggeheugen 256 GB 128 GB
Camera’s achter 50  MP hoofdcamera met f/1.8 en OIS, 16 MP groothoekcamera met f/2.4, 13 MP telecamera met f/2.4, 2 MP macrocamera 64 MP hoofdcamera met f/1.7 en OIS, 8 MP groothoekcamera met f/2.4, 2 MP macrocamera
Camera’s voor 32 MP met f/2.4 32 MP met f/2.4
Accu 4.500 mAh, 65W snelladen 4.300 mAh, 65W snelladen
Software Android 11, ColorOS 11.3 Android 11, ColorOS 11.3
Kleuren Arctic Blue, Lunar Grey Arctic Blue, Stellar Black
Extra’s 5G, Dolby Atmos-ondersteuning, hoesje meegeleverd, vingerafdrukscanner onder het scherm 5G, Dolby Atmos-ondersteuning, hoesje meegeleverd, vingerafdrukscanner onder het scherm

Glanzend design, maar niet waterdicht

De OPPO Reno 6 Pro bestaat uit een achterkant die van glas is vervaardigd en een aluminium behuizing. De achterzijde van de telefoon is bekleed met de ‘OPPO Glow’. Het glas bestaat uit meerdere laagjes en daarmee wil OPPO het effect van sneeuwkristallen nabootsen. Je krijgt dan speciale glanzende kleuren zoals de Arctic Blue-tint van mijn Reno 6 Pro-testtoestel. Ik vind deze kleur echt wel mooi, en het duidt op wat meer creativiteit dat enkel een zwarte of witte tint.

OPPO heeft echt zijn best gedaan gedaan om de Reno 6 Pro speciaal te doen ogen. Het merk is erin geslaagd, want de de telefoon geeft ook een premium gevoel. Het valt daarnaast op dat de Reno 6 Pro met zijn 188 gram niet echt zwaar is, en hij ligt ook goed in de hand. Een belangrijk nadeel is wel dat dit toptoestel niet stof- en waterbestendig is. Dat voelt als een gemis voor telefoons in deze prijsklasse. Dit jaar maakte Samsung zelfs enkele van zijn midrange telefoons waterbestendig. Kortom: dat kan echt beter.

Onder het scherm zit een optische vingerafdrukscanner die heel snel en accuraat werkt. Bovenaan links vinden we nog een scherminkeping voor de 32 MP selfiecamera. OPPO heeft op het scherm vooraf een plastic screenprotector geïnstalleerd, en dat is wel een pluspunt wat betreft de duurzaamheid.

Onderaan vinden we de usb-c poort met daarnaast de speaker en het SIM-slot. Deze ondersteunt dual-sim, maar er is geen plaats voor een microSD-kaart. Bovenaan vinden we de tweede speaker die samen met de onderste voor stereo-effect zorgt, dat is altijd een meerwaarde, en zeker ook doordat ze werken met de geluidseffecten van Dolby Atmos. De luidsprekers zorgen voor een hoog volume, maar tegelijk blijft de klank wel aangenaam. De Reno 6-toestellen verschijnen zonder een 3,5 mm audiojack.

Mooi scherm, veilige keuzes

Op het vlak van schermtechnologie is de Reno 6 Pro geen uitblinker, maar er is ook niets dat fundamenteel fout is. We zien een mooi en helder 6.5 inch AMOLED-scherm met een resolutie van 2400 x 1080 en een verversingssnelheid van 90 Hz. OPPO gaat voor veilige keuzes en leunt op technologie waar het bekend mee is. Dat is ook geen slechte zaak, want het helpt om de prijs voor de Reno 6 Pro te druken.

Het paneel doet mij heel erg denken aan dat van de OnePlus 8, en daar is niets mis mee want het is nog steeds een prachtig scherm. Het is goed afleesbaar door de piekhelderheid van 1100 nits. Opnieuw niet slecht, maar allerminst revolutionair.

OPPO Reno 6 Pro review: glanzende telefoon mikt hoog

De Reno 6 Pro heeft een paneel met gebogen randen, en OPPO noemt het zelf ‘3D curved’. Ik heb met die licht gebogen randen geen onbedoelde aanrakingen ervaren, en dat is dus prima. OPPO plaatste verder twee lichtsensoren en dat resulteert in ‘360° Light sensing’. Dit werkt erg goed, want ik de helderheid nooit manueel moeten aanpassen.

Snelle telefoon, goede multitasking

De Snapdragon 870 van de Reno 6 Pro is een overklokte versie van de Snapdragon 865. De telefoon werkt daarnaast met een genereuze 12 GB RAM. Tijdens mijn testperiode heeft de smartphone geen vertragingen getoond, en dat is precies wat verwacht van een telefoon die 799 euro kost.

Wat me ook opviel, is dat de telefoon heel veel apps in het geheugen geopend houdt, en dat is wel anders geweest. Een verklaring hiervoor kan de virtuele RAM-functie zijn die in de software verwerkt zit. Hierbij wordt een deel van de 256 GB opslagruimte gebruikt als werkgeheugen. Je kan hierbij kiezen voor een uitbreiding van 3, 5 of 7 GB.

OPPO Reno 6 Pro review: glanzende telefoon mikt hoog

Gamen werkt erg goed op de Reno 6 Pro en de smartphone houdt het hoofd koel door de extra grote vapor chamber-koeling. Dat is een systeem met buizen dat warmte gelijkmatig over de behuizing verdeelt. Een belangrijke kanttekening is dat De Reno 6 Pro ook niet buitgewoon is met zijn prestaties, want voor dit geld zijn er ook telefoons beschikbaar die met de nog krachtigere Snapdragon 888 werken.

Snelladen steelt weer de show

De capaciteit van de batterij van de Reno 6 Pro bedraagt 4500 mAh en de telefoon komt hier de dag ruim mee door. Je zal altijd een screen-on time hebben van 5 à 6 uur, wat voor een telefoon met deze specs helemaal niet mis is. Je komt normaal zonder zorgen de dag door, al is dit niet het type telefoon waarmee je twee dagen of anderhalve dag gerust bent.

Je denkt misschien: “Is dat alles?”, maar daar komt de SuperVOOC-oplader plots tevoorschijn. De Reno 6 Pro wordt geleverd met een 65 Watt oplader die de telefoon van 0 tot 100 procent oplaadt in ongeveer 31 minuten. Bij OPPO is het ondertussen een standaard geworden, maar bij Samsung laadt de S21 nog altijd maar met een sobere 25 Watt. Draadloos opladen is dus geen groot gemis, want met 10 minuten aan de lader kan je alweer een hele tijd verder.

OPPO Reno 6 Pro review: glanzende telefoon mikt hoog

Goede camera’s en software

OPPO heeft de Reno 6 Pro uitgerust met vier camera’s op de achterkant. De hoofdcamera is de IMX766 van Sony, een 50 MP camera. De groothoekcamera is er eentje met 16 MP en de telecamera heeft 2x optische zoom en een resolutie van 12 MP. De vierde is een macrolens van 2 MP, maar de kwaliteit is bij deze camerasensor te laag om echt bruikbare detailrijke foto(s te maken. Je kan dan beter in de plaats beelden van de 50 MP camera bijsnijden.

  • 50 MP hoofdcamera met f/1.8 en OIS
  •  16 MP groothoekcamera met f/2.4
  •  13 MP telecamera met f/2.4
  • 2 MP macrocamera

Foto’s

De andere camera’s zijn echter wel het bespreken waard, want OPPO heeft goed werk geleverd. De hoofdcamera maakt bij goed en minder goed licht eigenlijk zeer mooie plaatjes. Kleuren zitten goed, contrast is goed en door de optische beeldstabilisatie zit er bijna nooit onscherpte in de foto’s door beweging. De nachtmodus werkt ook zeer goed en brengt veel meer detail op plaatsen waar de automatische fotomodus geen detail biedt.

De groothoeklens schiet ook mooie plaatjes maar mist wel wat detail. Zeker bij weinig licht zie je duidelijk dat deze tekortschiet. De telelens is met zijn 2x optische en 20x digitale zoom handig om een object van verderaf te kunnen fotograferen. Een gemiste kans is wel dat OPPO deze camera niet gebruikt bij de portretmodus. Het is namelijk zo dat 2x zoom ideaal is voor het maken van portretfoto’s. Wel is de kwaliteit van de foto’s die door de telelens worden genomen uitstekend. Het verschil in de kleuren en witbalans blijft bij de verschillende lenzen beperkt.

Voor selfies gebruikt OPPO een 32 MP camera die altijd paraat staat om mooie selfies te leveren. Kortom, een veelzijdige camera-setup waar je echt wel mooie plaatjes mee kan schieten. Je kan de beelden die met de telefoon heb gemaakt hieronder bekijken.

Hoofdcamera
OPPO Reno 6 Pro review: glanzende telefoon mikt hoog

Nachtfoto’s met de hoofdcamera
OPPO Reno 6 Pro review: glanzende telefoon mikt hoog
Genomen met de nachtmodus
OPPO Reno 6 Pro review: glanzende telefoon mikt hoog
Genomen met de gewone fotomodus
Groothoekcamera
OPPO Reno 6 Pro review: glanzende telefoon mikt hoog
Telecamera bij 2x zoom
OPPO Reno 6 Pro review: glanzende telefoon mikt hoog
Macrocamera
OPPO Reno 6 Pro review: glanzende telefoon mikt hoog
Selfiecamera
OPPO Reno 6 Pro review: glanzende telefoon mikt hoog

Video’s

De hoofdcamera filmt in een maximale resolutie van 4K en met een framerate van 60 fps. Met de andere lenzen haalt hij eveneens 4k, maar dan met 30 fps. Heel wat andere telefoons die zo’n krachtige chipset hebben kunnen maximaal filmen bij 8K.

Naast gewoon filmen kan je met de Reno 6 Pro ook in portretmodus filmen en ik was aangenaam verrast door deze functie. De camera houdt de persoon mooi op de voorgrond en maakt de achtergrond wazig. De resultaten waren heel goed. Nog een functie bij het filmen is Live HDR, en hiermee kan je het beeld meer contrastrijk maken. Deze functie is ook een succes, al film je dan wel verplicht in 1080p.

Prettige software

De OPPO Reno 6 Pro draait op OPPO’s ColorOS en Android 11. Dat is positief nieuws omdat de software heel vlot loopt en heel goed geoptimaliseerd lijkt. Ook wordt er weinig afgeweken van de standaard Google-apps. Google Discover is overigens ook aanwezig op het meest linker scherm en OPPO levert de toetsenbord-, agenda-, telefoon- en berichten-app van Google mee.

OPPO Reno 6 Pro review: glanzende telefoon mikt hoog

ColorOS staat ook bekend voor zijn personalisatiemogelijkheden Er zijn tal van thema’s, achtergronden, kleuren, vingerafdrukstijlen, randverlichting en ga zo maar door. Ik had verder gelukkig geen last van meldingen die niet of met vertraging binnenkomen. Samengevat: een gelikt stukje software dat OPPO hier aanbiedt.

OPPO maakte eerder dit jaar meer duidelijk over zijn updatebeleid. De Reno-toestellen kunnen rekenen op drie jaar beveiligingsupdates die per kwartaal verschijnen. Daarnaast krijgen ze twee versie-updates, en in het geval van de Reno 6-reeks wil dat zeggen Android 12 en Android 13. Je kan daarmee stellen dat OPPO niet het beste updatebeleid heeft onder de smartphonemerken, maar ook niet het slechtste. De Reno 6 Pro is echt middenmoot op dat gebied.

Conclusie

Deze OPPO Reno 6 Pro heeft vooral een positieve indruk nagelaten. Hij voelt premium aan, hij ziet er mooi uit, presteert erg snel , heeft een zeer mooi scherm en drie uitstekende camera’s. Het toestel klinkt bijna als de ideale schoonzoon, of je kind dat een prima schoolrapport kan tonen. Kortom, je wordt wel vrolijk van de Reno 6 Pro.

Maar er is toch één ding wat mij stoort en dat is de prijs. Met een prijskaartje van 799 euro vind ik de OPPO Reno 6 Pro net iets te duur. Hij doet alles goed tot zeer goed, maar blinkt in tegenstelling tot sommige concurrenten net te weinig uit om de hoge adviesprijs te verantwoorden. Dat is uitermate jammer.

Het wil niet ook niet zeggen dat de Reno 6 Pro een slechte telefoon is, helemaal niet zelfs. Wanneer binnen een paar maanden de prijs wat zou gedaald zijn, is de Reno 6 Pro zeker het overwegen waard. Conclusie is dus dat OPPO de Reno 6 Pro net iets te hoog in de markt plaatst.

Alternatieven voor de OPPO Reno 6 Pro zijn: de Xiaomi Mi 11 (700 euro), Samsung Galaxy S21 (736 euro), OnePlus 9 Pro (799 euro) en Motorola Edge 20 Pro (624 euro).

OPPO Reno 6 Pro review: glanzende telefoon mikt hoog

OPPO Reno 6 Pro kopen

De OPPO Reno 6 en de Reno 6 Pro zijn nu verkrijgbaar. Je vindt de Reno 6 in de kleuren Arctic Blue en Stellar Black, en de Pro-versie is verkrijgbaar in Arctic Blue en Lunar Grey. Hieronder ontdek je de prijzen:

Wat zijn jouw indrukken van de Reno 6 en de Reno 6 Pro? Wordt één van deze al zeker jouw volgende toestel? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

  • OPPO Reno 6 – T-Mobile, MediaMarkt, KPN, Vodafone, Belsimpel, Coolblue, Bol.com, Tele2, Ben, Mobiel.nl en de OPPO e-store – 499 euro
  • OPPO Reno 6 Pro –   MediaMarkt, KPN, Vodafone, Belsimpel, Coolblue, Bol.com, Tele2, Ben, Mobiel.nl en de OPPO e-store – 799 euro
Combideals

Tot en met 10 oktober komt OPPO met twee combideals voor wie een toestel uit de Reno 6-reeks koopt:

  • Een OPPO Enco X t.w.v. 179 euro, OPPO Band t.w.v. 69 euro en luxe beschermhoes t.w.v. 30 euro cadeau bij aankoop van een OPPO Reno 6 Pro.
  • Een OPPO Enco Free 2 t.w.v. 99 euro en luxe beschermhoes t.w.v. 49 euro cadeau bij aankoop van een OPPO Reno 6.

OPPO Reno 6 Pro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *