Android

ontdekking van 2022, met accu van 2 dagen

Voor de tweede keer bouwt ASUS een flagship in een compact formaat dat kleiner is dan 6 inch. Het maakt de Zenfone 9 het laatste flagship in de uitstervende soort van de kleine flagship-telefoons. Kan hij ook opboksen tegen zijn grotere concurrenten? Dit is de review.

ASUS Zenfone 9

Als je aan ASUS denkt, dan associeer je het merk misschien als eerste met laptops, pc’s, routers of componenten voor pc’s. Het is niet zo gek dat je niet als eerste aan telefoons denkt, want ASUS geeft ook zelf in een previewsessie van de Zenfone 9 aan Androidworld toe dat het weinig geld uitgeeft aan de marketing van zijn smartphones. Toch als je het bedrijf vergelijkt met merken als Samsung, OPPO of Apple.

ASUS is wel naar eigen zeggen tevreden over de verkoop van zijn telefoons en de stappen die het merk voorwaarts zet. Dat klopje op de borst is ook niet misplaatst als we terugdenken aan de Zenfone 8, ASUS’ eerste poging van een compact flagship. Twee jaar geleden schreef ik nog vijf ondergewaardeerde telefoons, maar je mag de Zenfone 8 gerust aanvullen als nummer zes op de lijst.

Wanneer we de Zenfone 9 erbij nemen, dan merken we als eerste op dat de aviesprijs van de telefoon met meer dan 100 euro is gestegen. Van 679 euro voor een Zenfone 8, tot 799 euro. Volgens ASUS is dat in de eerste plaats te wijten aan de inflatie, die ervoor zorgde dat onderdelen duurder zijn geworden. Een tweede reden zijn de verbeteringen in deze telefoon. Is de Zenfone 9 een goede keuze? We zochten het voor je uit.

Specificaties

– Lees verder onder de specificaties –

ASUS Zenfone 9
Behuizing: Plastic
Afmetingen en gewicht: 146,5, 68,1, 9,1 mm, 169 gram
Scherm: 5,9 inch Super AMOLED (Full HD+ 2400 x 1080 pixels), 445 ppi, 190 Hz, 1.100 nits, HDR10+, DCI-P3
Processor: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Werkgeheugen: 8 / 16 GB LPDDR5
Opslaggeheugen: 128 / 256 GB UFS 3.1
Camera’s achter: 50 MP Sony IMX766-hoofdcamera (gimbal-OIS), 12 MP Sony IMX363- groothoekcamera
Camera’s voor: 12 MP Sony IMX663
Accu: 4.300 mAh, 30W snelladen
Androidversie: ZenUI 9 gebaseerd op Android 12
Extra’s: 3,5 mm audiojack, 5G, vingerafdrukscanner aan de zijakant, IP68, Audio HDR
Kleuren: Midnight Black, Moonlight White, Sunset Red, Starry Blue
Adviesprijs: Vanaf 799 euro

Wat zit er in de doos?

  • De ASUS Zenfone 9
  • Een 30W oplader
  • Een usb-c-kabel met ook een usb-c uiteinde
  • Een hoesje
  • Een simtool

Onze unboxing van de ASUS Zenfone 9

Klein is fijn

Je kan er niet omheen als je de Zenfone 9 voor het eerst in handen neemt: de telefoon is echt klein. Veel kleiner dan moderne flagships zoals de Samsung Galaxy S22 of de Xiaomi 12. Hij doet eerder denken aan de Google Pixel 5, die 2 mm korter is maar ook ruim 2 mm breder.

Sommige gebruikers zweren bij deze kleinere toestellen, omdat je ze vlot met één hand kan bedienen. En toegegeven, ik kan begrijpen waarom ze zo aanlokkelijk zijn. Het is bijvoorbeeld prettig om nog eens ouderwets en op een vlotte manier een bericht te kunnen typen, terwijl je je telefoon ietwat nonchalant in één hand vasthoudt, en in je andere hand een Belgisch biertje klemt. Of wat jij ook graag drinkt op een zonnige zomerdag.

‘OnePlus One meets iPhone’

ASUS heeft zijn Zenfone 9 een vlak scherm en frame gegeven, maar het frame heeft wel afgeronde hoeken die doen denken aan een iPhone. ASUS heeft het frame van aluminium gemaakt en de achterzijde is van plastic. Toch voelt de Zenfone 9 wel hoogwaardig in de hand en de afwerking brengt je spontaan terug naar de OnePlus One met zijn sandstone-achterkant. Deze telefoon heeft een leuke uitstraling.

ASUS Zenfone 9 review: ontdekking van 2022, met accu van 2 dagen

Het merk beweert dat de Zenfone 9 beter bestand is tegen vallen dankzijde keuze voor plastic in plaats van glas, al mag je ervan uitgaan dat krassen hierdoor wel sneller zichtbaar zijn. Al heb ik wel liever een kras dan een barst, en ik denk dat jij het met me eens bent.

Accessoires

Wil je toch krassen vermijden, dan is het interessant om de Zenfone 9 in combinatie met een case te gebruiken. ASUS levert een hoesje bij deze telefoon, maar de kwaliteit ervan is helaas heel matig. Het is gemaakt van harde plastic die breekbaar aanvoelt, en als je het nauwelijks met je vingernagel aanraakt, verschijnt een kras.

ASUS brengt zelf verschillende hoesjes uit die voor de Zenfone 9 zijn gemaakt en het ging ook een samenwerking aan met accessoiremaker RhinoShield. Ik heb die accessoires ook kunnen testen, waaronder het speciale Connex-hoesje dat komt met een houder voor klantenkaarten en een kickstand. Je kan het zien in bovenstaande unboxingvideo. Al die accessoires zijn zo goed, en ook vanuit een commercieel oogpunt begrijp ik niet waarom ASUS een gratis hoesje meelevert.

ASUS Zenfone 9 review: ontdekking van 2022, met accu van 2 dagen
‘Slimme toets’ is slim én snel

De Zenfone 9 heeft aan de achterkant twee grote cameralenzen, wat deels voor de esthetiek is gedaan. Bovenaan vind je verder een 3,5 mm audiojack, een microfoon en luidspreker. De selfiecamera zit linksboven in het scherm verwerkt. Onderaan is opnieuw een speaker, een usb-c-poort en een simkaartslot, dat geen plaats heeft voor een microSD-kaart. Aan de linkerzijde van de behuizing zie je enkel antennelijnen en rechts zijn de volumeknoppen en de zogenaamde Slimme toets.

Die Slimme toets is ASUS’ naam voor de powerknop met een ingebouwde vingerafdrukscanner. Maar ik begreep al snel waarom deze knop een eigen naam verdient. Niet alleen is de vingerafdrukscanner de snelste die ik ooit al heb ervaren – hij is fantastisch – maar de knop bevat ook erg handige functies. Druk tweemaal om de Google Assistent te toepen en door lang in te drukken schakel je de telefoon uit.

Anderzijds kan je ook veeggebaren instellen voor de knop. Je meldingen verschijnen bijvoorbeeld als je omlaag veegt. Het is een erg eenvoudige maar handige functie, die we kennen van Google-telefoons in de tijd dat de vingerafdrukscanner nog op de achterzijde zat. Het is een heel goede zet van ASUS om de gebaren voor de vingerafdrukscanner terug te brengen.

Eenvoudig scherm doet zijn werk

Over het scherm van de Zenfone 9 kunnen we kort zijn, want ASUS geeft toe dat het precies hetzelfde paneel is als bij zijn voorganger. Dit is het uitgelezen moment om je te verwijzen naar onze ASUS Zenfone 8-review. We schreven toen dat het scherm degelijk is, zonder dat ASUS grensverleggende dingen doet. Vandaag blijft die conclusie grofweg dezelfde.

ASUS ging wijselijk bij Samsung aankloppen voor het paneel, en het is een 5,9 inch Super AMOLED met een vrij hoge helderheid van 1.100 nits. Het scherm ondersteunt HDR10+-content van de streamingdiensten en het heeft een 120 Hz-verversingssnelheid.

Toen ik voor het eerst hoorde over het scherm, was ik nog teleurgesteld dat ASUS niet koos voor de tweede generatie LTPO-schermen. Nu ben ik ben ik blij dat ASUS bij het oude scherm is gebleven. Een LTPO-scherm is een paneel met een variabele verversingssnelheid. Doordat het aantal getoonde frames per seconde varieert, kan de telefoon zuiniger omgaan met de accu. Alleen is die accuduur – spoiler alert – al fantastisch zonder dat het Zenfone 9-scherm deze eigenschap heeft. Als ASUS dus voor een LTPO-paneel van de tweede generatie had gekozen, dan zou dat de prijs alleen maar de hoogte induwen.

ASUS Zenfone 9 review: ontdekking van 2022, met accu van 2 dagen

Koelbloedig sterke prestaties

Geen nieuw scherm dus, maar ASUS kiest wel voor het nieuwste van het nieuwste als het gaat om de chipset. Deze kleine rakker heeft een Snapdragon 8+ Gen 1 onder de behuizing. Hij komt met 8 of 16 GB RAM en 128 of 256 GB opslag. ASUS gebruikt ook het snelle LPDDR5-geheugen en UFS 3.1-opslag. De telefoon die ik kon testen had 16 GB RAM en 256 GB opslag.

De Zenfone 9 heeft in principe alles in huis om sterk te presteren op het gebied van multitasken of in games. Toch merkten we eerder al dat sommige merken moeite hebben om de temperatuur van hun vlaggenschip onder controle te houden in games die veeleisend zijn. De Poco F4 GT werd bijvoorbeeld onaangenaam heet. Ondanks de compacte behuizing is ASUS er wel in geslaagd om de Zenfone 9 koelbloedig te houden.

Dat is vanuit technisch oogpunt een prestatie, omdat de telefoon ook een kleine oppervlakte heeft om warmte over te verspreiden. Je kan duidelijk zien dat ASUS heel wat ervaring achter de kiezen heeft als het om gaming-hardware gaat en ook met de ROG-telefoons.

ASUS Zenfone 9 review: ontdekking van 2022, met accu van 2 dagen

Sterk basgeluid en audiojack

Een anders speerpunt van de Zenfone 9 moet volgens ASUS het geluid van deze telefoon zijn. Dat is geoptimaliseerd in samenwerking met het audiotechnologiebedrijf Dirac. De smartphone bevat een stel stereospeakers en een 3,5 mm audiojack. Verder is er ook de ‘Audiowizard’-equalizer samen met Dirac ontwikkeld.

Als eerste de luidsprekers. Zoals bij alle telefoons dit jaar vergelijk ik ze met de fantastische speakers van de Google Pixel 6 Pro. Het viel me op dat de speakers van ASUS beter zijn dan gemiddeld, maat de Google-telefoons weet meestal meer diepgang in het geluid te brengen. Er is wel één belangrijke uitzondering en dat is bij de lage tonen.

ASUS is samen met Dirac in geslaagd om op een succesvolle manier rijkere basgeluiden af te spelen met een telefoon. ‘Bass Enhancement’, zo heet de feature, en het werkt ontzettend goed. De Zenfone 9 kan basgeluid laten weerklinken waar die bij andere telefoons nauwelijks hoorbaar zijn. Daarvoor gebruikt de Zenfone 9 een combinatie van speakertechnologie en algoritmes.

– Lees verder onder de afbeelding –

ASUS Zenfone 9 review: ontdekking van 2022, met accu van 2 dagen
De AudioWizard-equalizer

Een andere troef van deze telefoon is de 3,5 mm audiojack, die je amper bij vlaggenschepen kan vinden, mede omdat bedrade koptelefoons sterk aan populariteit inboeten. Interessant is ook de ‘Audiowizard’-functie waarmee je het geluid van je telefoon kan aanpassen aan de hand van enkele presets, en daarnaast kan je ook handmatig afstellen met schuifknoppen. Een leuke extra, meer niet.

De accuduur is een feest

En vervolgens is dit onderdeel van de review zo eenvoudig als de tussentitel het omschrijft. Heel zelden zie je vlaggenschepen – laat staan compacte toestellen – die het anderhalve dag of langer uitzingen met hun accu. De ASUS Zenfone 9 speelt het wel klaar.

Een van de redenen daarvoor is de relatief dikke behuizing die 9,1 mm meet – een designaspect dat me niet in het minste stoort. Door die beslissing weet de Zenfone 9 maar liefst 600 mAh aan capaciteit meer te stoppen onder zijn behuizing dan de grotere Samsung Galaxy S22. De resultaten spreken voor zich. Waar de accuduur al jaren op rij een achilleshiel is van het Galaxy S-basismodel, is het een troef voor deze kleine ASUS.

Toch ga ik ervan uit dat er nog veel meer aan de hand is achter de schermen op softwaregebied. Ik merkte op dat een zekere Power Manager regelmatig een melding stuurt die de gebruiker attent maakt van apps die op de achtergrond verbruiken. Je kan die app dan meteen stopzetten. Toch gaat het niet verder dan een melding alleen, want apps worden niet automatisch afgesloten. Jammer genoeg kan ik niet bevestigen of de Zenfone 9 met 8 GB RAM je apps actief houdt. Ik kon voor deze review enkel het 16 GB-model testen.

Resultaten van de AccuBattery-test

Verder heb ik nog leuke data die ik kan delen van de app AccuBattery die batterij test. Volgens de resultaten van deze app kan je de Zenfone 9 gedurende 11 uur en 22 minuten actief gebruiken. In Stand-by houdt hij het maar liefst 98 uur en 52 minuten vol. De ‘Gecombineerde tijd’ in AccuBattery moet een realistisch gebruiksscenario weerspiegelen, en volgens die gegevens kan je de Zenfone 9 gedurende 43 uur en 5 minuten gebruiken.

ASUS Zenfone 9 review: ontdekking van 2022, met accu van 2 dagen

Deze telefoon houdt het dus tot net geen twee dagen vol bij een gemiddeld gebruik en die cijfers bevestigen ook mijn ervaringen. De Zenfone 9 blaast hierbij zowat elk vlaggenschip – groot of klein – omver. Het is impressionant en ik heb dit nog niet eerder gezien. Dat deze ASUS-telefoon met een weinig spannende 30W snellader komt en draadloos laden niet ondersteunt, is slechts informatie voor in de voetnoot.

Gimbalcamera

ASUS staat in de eerste plaats bekend als een maker van pc’s, laptops en pc-componenten, maar dat wil niet zeggen dat het merk niet durft te innoveren met zijn smartphonecamera’s. Zoals je in onderstaande specificaties ziet gebruikt ASUS enkel camerasensors van Sony, maar het heeft voor de hoofdcamera zijn eigen gimbalstabilisatie ontwikkeld, en die verdient een woordje uitleg.

Je bent vast al bekend met optische beeldstabilisatie (OIS) en elektronische beeldstabilisatie (EIS), en anders verwijzen we je graag naar dit artikel. Bij OIS beweegt de camera enkele millimeters mee zodat de onvermijdelijke trillingen die je hand maakt, niet langer zorgen voor onscherpe foto’s of schokkerige video’s. De technologie van ASUS gebruikt een gimbalsysteem dat het principe van OIS volgt, maar met een effectgebied dat drie keer zo groot is en volgens zes assen werkt. De gimbalstabilisatie werkt in combinatie met EIS en volgens ASUS moet het vooral bij video’s en nachtfotografie voor sterke resultaten zorgen. Dat gingen we uiteraard testen. Hieronder vind je nog de specificaties van de camera’s.

  • 50 MP Sony IMX766-hoofdcamera, 1/1.56 inch (gimbal-OIS)
  • 12 MP Sony IMX363-groothoekcamera, 113 graden
  • 12 MP Sony IMX663-selfiecamera
Hoofdcamera

De Sony IMX766-camera is voor ons geen onbekende, want hij wordt onder meer gebruikt in de OnePlus Nord 2 en de Realme GT 2 Pro. De camera neemt foto’s met mooie, maar natuurlijke kleuren en met genoeg details. In de meeste omstandigheden krijg je met deze camera een goed resultaat.

Toch mag de automatische HDR-functie nog duidelijker optreden. Het verschil tussen lichte en donkere delen in een foto is soms te beperkt. Dat heeft deels ook te maken met de hoofdsensor die iets kleiner is dan bij de de meeste andere flagships. Je kan dit nog wel verbeteren in de nabewerking.

In de foto op restaurant die s’nachts waar alleen kunstlicht is, valt het op dat de camera te weinig details toont aan de rand van de afbeelding. Toch houdt de camera het onderwerp scherp dankzij de gimbalstabilisatie van de hoofdsensor.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

ASUS Zenfone 9 review: ontdekking van 2022, met accu van 2 dagen
Groothoekcamera

De grootcamera is iets kleiner en heeft 12 MP. Je merkt het verschil als je op foto’s gaat inzoomen, want dan ontbreken ook sneller de details. ASUS’s groothoeksensor neemt wel goede foto’s bij normale lichtomstandigheden en er is dankzij de beeldverwerking nauwelijks verschil in de kleurbalans en belichting als je vergelijkt met de hoofdcamera.

Het is wel belangrijk om te weten dat deze sensor zonder de gimbalstabilisatie werkt, maar zonder OIS. Het verschil merk je meteen in onderstaande foto die in het restaurant is genomen. De dame rechts in beeld is wazig op de foto.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

ASUS Zenfone 9 review: ontdekking van 2022, met accu van 2 dagen
Hoofdcamera bij 2x zoom

Deze camera komt zonder een telelens en dan weet je dat zoommogelijkheden beperkt zijn. Bij 2x zoom zijn foto’s alleszins bruikbaar. De gimbalstabilisatie van de hoofdcamera komt ook ontzettend van pas bij het inzoomen.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

ASUS Zenfone 9 review: ontdekking van 2022, met accu van 2 dagen
Nachtfotografie

De ASUS Zenfone 9 heeft me werkelijk verstomd doen staan als het om nachtfotografie gaat. Sinds zijn lancering in het najaar van 2021 is de Pixel 6 Pro zowaar de koning van de nachtfoto’s, maar deze ASUS Zenfone 9 is een geducht tegenstander. Dat heeft hij ook weer grotendeels te danken aan zijn gimbalstabilsatie in de hoofdcamera. De camerasensor kan veel licht opvangen door een extra lange sluitertijd. Trillingen met je hand worden immers toch goed gefilterd.

In onderstaande fotogalerij zie je hoe de telefoons het tegen elkaar opnemen, en de ASUS weet echt te verrassen. De ASUS slaagt erin om de omgeving nog net iets beter te belichten dan de Google-telefoon. Beide telefoons kunnen ook heel goed ruis beperken, maar de Pixel 6 Pro behoudt wel meer details in de nachtfoto’s.

Zonder nachtmodus

Links: ASUS Zenfone 9. Rechts: Google Pixel 6 Pro

Met nachtmodus

Links: ASUS Zenfone 9. Rechts: Google Pixel 6 Pro

Selfiecamera

De selfiecamera van de Zenfone 9 slaagt erin om overbelichting door tegenlicht tegen te gaan. Maar dat is dan ook alles. Verwacht geen topkwaliteit.

ASUS Zenfone 9 review: ontdekking van 2022, met accu van 2 dagen
Video

De gimbalsatbilisatie is een echte hoofdrolspeler als het om de cameraprestaties van de Zenfone 9 gaat. Hij is dat ook als het om video gaat. ASUS laat je kiezen uit drie opties voor stabilisatie: geen, normale stabilisatie en HyperSteady. In die laatste modus combineert de Zenfone 9 zijn gimbalhardware met opnames in een bredere beeldhoek. Op die manier kan de EIS nog intenser optreden.

Je ziet alle stabilisatiemodi hieronder aan het werk, maar zelfs de HyperSteady-functie is niet de meest indrukwekkende videostabilisatie die we al hebben gezien. Onderstaande video’s zijn door beperkingen van de stabilisatie in Full HD opgenomen, maar de Zenfone 9 kan in principe filmen in 8K.

– Lees verder onder de drie video’s –

Video zonder beeldstabilisatie

Video met beeldstabilisatie

Video zonder HyperSteady-beeldstabilisatie

Prima software, maar met nutteloze apps

De ASUS Zenfone 9 werkt met de ZenUI 9-schil die gebaseerd is op Android 12. De launcher van de Zenfone 9 is herkenbaar voor gebruikers die een kale Android-ervaring gewend zijn. En toch voegt ASUS nog heel wat eigen apps en functies toe aan Android. Er zijn bijvoorbeeld heel wat personalisatiefuncties voor de launcher, net als de Slimme toets en Audiowizard die we al besproken hebben.

Game Genie

En dan is er nog Game Genie. Deze functie bevat heel wat tools voor gamers die de Zenfone heeft geërfd van de ROG-smartphones van ASUS. Je kan onder andere gameplay opnemen, oproepen en meldingen blokkeren of snel wisselen tussen wifi en 5G. Verder kan je met Game Genie je telefoon in verschillende prestatiemodi gebruiken. In ‘Hoge prestaties’ blijft je telefoon games draaien met de beste prestaties, ongeacht je accucapaciteit. In de standen ‘Duurzaam’ en ‘Ultraduurzaam’ neemt de Zenfone 9 maatregelen om stroom te besparen.

Bediening met één hand en ASUS-apps

Daarnaast is de Zenfone 9-software zo gemaakt dat het gebruik van de telefoon in één hand vlot gaat. De camera-app is er speciaal voor geoptimaliseerd, en met de Edge Tool-balk heb je je favoriete apps altijd binnen handbereik. Naast de ‘Slimme toets’ heeft de Zenfone 9 nog een andere snelkoppeling. Je kan tweemaal op de achterkant van de telefoon tikken om een screenshot te maken, of je gebruikt de camera zaklamp, Google Assistent of de Geluids-recorder-app.

Die laatste is trouwens geen Google-app, maar wel een toepassing die door ASUS zelf is ontwikkeld. ASUS heeft relatief veel eigen apps voor zijn telefoon uitgebracht, en velen ervan kennen nochtans een Google-alternatief. ASUS’ apps zijn ook ontzettend eenvoudig, en ik zie niet waarom ik ooit de Contacten- en Galerie-app van ASUS zou gebruiken in plaats van Contacten en Foto’s van Google. Veel van deze eigen apps kan je ook niet van de telefoon verwijderen. Dit zijn alle ASUS-apps op de Zenfone 9:

  • Rekenmachine
  • Weer
  • Tips
  • Contacten
  • Bestandbeheerder
  • ASUS Data Transfer
  • Klok
  • Galerie
  • Geluids-recorder
  • Camera
Mager updatebeleid

De meest duidelijke zwakte van deze telefoon is – nog steeds – het updatebeleid van ASUS. De Zenfone 9 ontvangt slechts twee versie-updates, namelijk de updates naar Android 13 en 14. Daarnaast wil het merk zijn telefoon ook maar twee jaar lang van beveiligingsupdates voorzien, en beveiligingspatches volgen niet maandelijks. Zulke beloftes zijn gewoonweg te mager. Dankzij zijn geweldige accu kan deze telefoon in principe nog lang meegaan, maar zijn updatebeleid gooit roet in het eten.

Het enige positieve is dat ASUS gebruikers toelaat om de bootloader van de Zenfone 9 te ontgrendelen, en zo kan de levensduur van de smartphone worden verlengd. Het biedt maar weinig troost.

Conclusie

De ASUS Zenfone 9 is een van de grootste revelaties van het jaar 2022. ASUS laat met deze telefoon zien dat ze niet alleen mee kunnen met de grote jongens in de industrie, maar ook dat ze op een eigenzinnige manier verdomd goede telefoons kunnen maken. Wat je bij andere merken mist, vindt je bij de Zenfone 9. Net als Sony het eigenlijk al jarenlang probeert, maar met minder succes.

De Zenfone 9 is je aandacht waard als je op zoek bent naar een compacte telefoon, maar laat dat zelfs niet het belangrijkste argument zijn op deze telefoon te overwegen. De accuduur is bijzonder goed, zijn vingerafdrukscanner is razendsnel, hij heeft erg goed geluid en de nachtfotografie is met deze telefoon verrassend goed. Bij heel wat van deze punten stellen sommige dure vlaggenschepen teleur. Want ondanks hun hoge prijs hebben ze vaak niet de beste batterij of weten ze niet het onderste uit de kan te halen bij nachtfoto’s.

Dus ASUS: denk volgend jaar alsjeblieft nog twee keer na over het updatebeleid. Schrap ook wat van die nutteloze apps, en wie krijgt die Zenfone 10 wel een stevige 10 op 10.

ASUS Zenfone 9