Android

OnePlus Nord 2 review: focus op de kern

De OnePlus Nord 2 5G volgt de populaire OnePlus Nord op met verbeteringen voor de camera, prestaties, accu en het design. Is de Nord 2 zijn adviesprijs van 399 euro (meer dan) waard? Je leest het in deze review.

OnePlus Nord 2 5G

OnePlus boekt succes met zijn Nord-serie, een serie met midrange telefoons in verschillende prijsklassen. De OnePlus Nord N100, OnePlus Nord CE 5G en OnePlus Nord N10 5G zijn betaalbare telefoons voor een grote doelgroep. De OnePlus Nord en de nieuwe OnePlus Nord 2 zijn telefoons met flagship features voor een aantrekkelijke prijs. Zo heeft de Nord 2 een aantal onderdelen van de high-end OnePlus 9-serie gekregen, maar dan wel voor een veel lagere adviesprijs. OnePlus benoemt de Nord 2 dan ook een flagship killer, en of dat zo is, zocht ik voor je uit.

Ik heb een tijdje de OnePlus Nord 2 5G met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen in de kleur Blue Haze mogen testen en in deze review lees je mijn bevindingen.

Specificaties

OnePlus Nord 2 5G
Behuizing: Glas
Afmetingen en gewicht: 158,9 x 73,2 x 8,25 mm, 189 gram
Scherm: 6,43 inch AMOLED (HD+ 2400 x 1080 pixels), 410 ppi, 20:9, 90 Hz
Processor: MediaTek Dimensity 1200-AI
Werkgeheugen: 8 GB + 12 GB
Opslaggeheugen: 128 GB + 256 GB
Camera’s achter: 50 MP hoofdcamera met OIS, 8 MP groothoekcamera, 2 MP monocamera
Camera’s voor: 32 MP
Accu: 4.500 mAh, Warp Charge 65
Androidversie: OxygenOS 11.3, gebaseerd op Android 11
Extra’s: 5G, vingerafdrukscanner in het scherm, Alert Slider
Kleuren: Blue Haze, Gray Sierra
Adviesprijs: Vanaf 399 euro

Wat zit er (niet) in de doos

  • Transparante case
  • 65 watt-oplader
  • Usb-c naar usb-c-kabel
  • Simpinnetje
  • Handleiding
OnePlus Nord 2 review: focus op de kern

Premium en compact 

De OnePlus Nord 2 lijkt ontzettend veel op de goedkopere OnePlus Nord CE 5G maar ook op de duurdere OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro. Daarnaast deelt de telefoon met beide een aantal eigenschappen. Zo is het scherm gelijk aan dat van de Nord CE en de glazen behuizing is gelijk aan die van de OnePlus 9-serie. Die glazen behuizing is ook voorzien van Corning Gorilla Glass 5 voor extra bescherming tegen schade.

De schermranden zijn ook behoorlijk klein waardoor er meer schermoppervlak is dat alleen onderbroken wordt door de selfiecamera. Die zit in een kleine ronde inkeping in de linker bovenhoek van het scherm. Een 3,5 mm audiojack zoals de Nord CE heeft, ontbreekt op de telefoon. Daarvoor in de plaats krijg je wel stereospeakers en de welbekende alert slider, waarmee je snel kunt wisselen tussen geluidsmodi. Er is, net als bij de andere Nord-telefoons, ook geen IP68-certificering. OnePlus zegt wel dat de telefoon 30 minuten lang in 30 cm diep water gedompeld kan worden.

Net als de Nord CE vind ik het compacte formaat van de Nord 2 ook een verademing in de wereld van de steeds groter wordende telefoons. De telefoon valt niet direct op in de massa maar is wel erg praktisch in gebruik (ook met één hand) en voelt ook premium aan. De stereospeakers zijn daarnaast een zeer welkome aanvulling. Goed gedaan, OnePlus.

OnePlus Nord 2 review: focus op de kern

Veel scherm

De OnePlus Nord 2 moet het publiek aanspreken dat onder andere een snelle telefoon zoekt. Dat is OnePlus sowieso gelukt met het scherm. Het toestel heeft een 6,43 inch AMOLED-scherm met een hogere verversingssnelheid van 90 Hz. Standaard hebben telefoons een verversingssnelheid van 60 Hz. Dat betekent dat het beeldscherm 60 keer per seconde ververst wordt. Bij 90 Hz- of 120 Hz-scherm wordt deze verversingssnelheid verhoogd naar 90 keer of verdubbeld naar 120 keer per seconde. Op de Nord 2 worden beelden dus 90 keer per seconde ververst en dat zorgt voor minder haperingen omdat de beelden vloeiender worden weergegeven.

Daarnaast is het ook een AMOLED-scherm en dat zorgt wederom voor mooie, diepe en contrastrijke kleuren zoals je mag verwachten van dit soort schermen.

OnePlus Nord 2 review: focus op de kern

Snel, sneller, warmst

Niet alleen het 90 Hz-scherm maar ook MediaTek’s krachtigste chipset, de Dimensity 1200, moet bijdragen aan de prestaties van de Nord 2. De chipset komt met een 5G-modem zodat je klaar bent voor het snelle 5G-netwerk en bevat allerlei verbeteringen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Deze verbeteringen worden toegepast op fotografie, beeldkwaliteit en games. Zo begrijpt de techniek wat er op het scherm wordt weergegeven en zet vervolgens automatisch het normale dynamisch bereik om in een hoog dynamisch bereik. Naast AI Color Boost is er ook AI Resolution Boost en die techniek is vooral interessant als je veel gebruikt maakt van sociale media. De weergavekwaliteit van video’s in die apps worden automatisch aangepast naar HD-resolutie.

Maar genoeg theorie, de praktijk is het belangrijkst, en die stelt je niet teleur. De dagelijkse prestaties zijn net zo goed als je zou verwachten van een telefoon van dit kaliber. Simpel gezegd, de OnePlus Nord 2 vliegt door de lichtere en de zwaardere taken alsof het niks is, en altijd zonder haperingen. Dat geldt voor de dagelijkse taken als voor het spelen van games. Telefoons in het middensegment zijn de laatste jaren zo goed op dit gebied geworden, en de OnePlus Nord 2 is daarop geen uitzondering.

OnePlus Nord 2 review: focus op de kern

Oh, mocht je denken dat OnePlus bepaalde software gebruikt om de prestaties van de processor in populaire apps te verminderen, zoals het geval is bij de OnePlus 9 Pro, dan is dat bij de Nord 2 niet het geval. OnePlus gebruikt deze software om de koeling en het accuverbruik van de telefoon te optimaliseren, en maakt de optie in de toekomst optioneel. De Nord 2 gebruikt deze software niet en je kan dus van de volledige kracht van de Dimensity 1200 gebruik maken. Dat doe je door de Hoge prestatiemodus in de instellingen in te schakelen. Je kan dan profiteren van een merkbare verbetering van ongeveer van 15-20% op het gebied van graphics. Bedenk wel dat deze extra power wel ten koste gaat van de batterijduur en de telefoon wordt daarnaast ook erg warm.

De Nord 2 kan zich meten met de prestaties van telefoons als de OnePlus 9 Pro en de Samsung Galaxy S21-serie, en voor een middenklasser is dat een knappe prestatie. Vanwege de tekortkoming op het gebied van accu en koeling merk je stiekem toch wel dat het om een middenklasser gaat. Ik heb dus bijna altijd de standaard prestatiemodus gebruikt en voor mij was de telefoon meer dan snel genoeg.

OnePlus Nord 2 review: focus op de kern
Hoge prestatiemodus op de Nord 2

Lange accuduur en supersnel laden 

Gebruik je de standaard prestatiemodus zoals hierboven, dan kan je ervan uitgaan dat de accu pas halverwege de volgende dag leeg is. Gemiddeld had ik aan het einde van de dag zo rond de 50% van de accuduur over en op de ‘drukke dagen’ ongeveer 30%. Het batterijverbruik met

de Hoge prestatiemodus ingeschakeld is aanzienlijk hoger.

Een zeer welkome verbetering ten opzichte van de Nord is de accu. De eerste Nord heeft een 4.115 mAh-batterij en Warp Charge 30T. Hiermee laadt de telefoon binnen een halfuur op tot 70 procent. De Nord 2 krijgt een 4500 mAh-accu met Warp Charge 65-snelladen, dezelfde combinatie als de OnePlus 9-serie. Hiermee laadt hij binnen een halfuur op tot 100 procent en ik redde dat in iets minder dan 35 minuten. De telefoon ondersteunt ook 18W USB Power Delivery, mocht je de Warp Charger niet bij je hebben. Draadloos opladen is niet mogelijk, maar dat is dan ook een zeldzaamheid in deze prijsklasse.

OnePlus Nord 2 review: focus op de kern
Warp Charge 65

Camera’s zijn verbeterd

De Nord 2 5G heeft drie camera’s op de achterkant, waarvan de hoofdcamera de Sony IMX766-camerasensor gebruikt. Inderdaad, dat is dezelfde 50 MP ultragrootcamera van de OnePlus 9-reeks maar dan zonder het Hasselblad-sausje. Deze sensor is niet alleen groter dan de IMX586 van de eerste Nord, maar daarnaast komt de camera ook met optische beeldstabilisatie. OnePlus merkt ook terecht op dat geavanceerde stabilisatie te vaak bij telefoons in het middensegment ontbreekt. OIS is dan ook zeker een pluspunt voor deze midrange telefoon, want extra stabilisatie is altijd gewenst bij het maken van foto’s en video’s met trillende handen. Daarnaast is de dubbele selfiecamera ingeruild voor een enkele maar de resolutie ervan is wel opgehoogd naar 32 MP. Prima deal want daardoor is de inkeping in het scherm met de helft kleiner.

  • 50 MP hoofdcamera met OIS
  • 8 MP groothoekcamera
  • 2 MP monocamera
  • 32 MP selfiecamera
OnePlus Nord 2 review: focus op de kern

De camera-app bevat een paar kleine wijzigingen en een aantal van OPPO geleende functies genaamd Dual View Video en de verschillende AI-opties. De belangrijkste instellingen zoals aspect ratio en resolutie zijn verborgen in het menuutje dat je naar beneden veegt, en dat vond ik wel opmerkelijk.

OnePlus Nord 2 review: focus op de kern

Dan de foto’s in de praktijk. De 50 MP hoofdcamera levert detailrijke foto’s af en doet dat ook als de lichtomstandigheden wat minder goed zijn. Dat komt omdat de Sony IMX766-camerasensor groter is en daardoor meer licht opvangt. Het contrast in de foto’s is prima en de portretfoto’s zien er erg goed uit.

Toch merk ik op dat de verschillende camera’s verschillende kleuren afleveren. De groothoekcamera geeft de voorkeur aan levendige kleuren en de hoofcamera aan meer natuurlijke kleuren. In de serie foto’s hieronder is dat goed te zien. De plaatjes die de groothoekcamera schiet zijn tevens minder nauwkeurig vanwege de lagere resolutie.

OnePlus Nord 2 review: focus op de kern
OnePlus Nord 2 review: focus op de kern

Nachtmodus

De OnePlus Nord 2 zet tevens sterk in op kunstmatige intelligentie samen met de Nightscape Ultra-nachtfunctie. De grotere IMX766-sensor van Sony zorgt voor meer lichtinval en dat helpt ook bij het verbeteren van de nachtfoto’s. In de praktijk levert de Nord 2 voor een middenklasser goede foto’s met nachtmodus af. Daarbij valt vooral op dat de groothoekcamera scherpere plaatjes maakt zodra de nachtmodus wordt gebruikt. De plank wordt ook wel eens misgeslagen en dat zie je bij de foto’s van mijn teckel in combinatie met de hoofdcamera. Nightscape is dus een leuke functie om veel uit te proberen, en daarbij de juiste foto’s te kiezen.

De Nord 2 heeft net als de Nord CE 5G een 2 MP-monochromecamera en die helpt de hoofdcamera bij het maken van monochroom-foto’s om zo zwart-witfoto’s meer detail te geven. Ik ben sowieso al geen fan van 2 MP camera’s en deze variant spreekt me daarin nog het minst aan.

Software: eenvoud en snelheid

De Nord 2 wordt geleverd met OxygenOS 11.3, OnePlus’ nieuwste softwareschil. OxygenOS 11 bevat belangrijke upgrades waaronder de Dark Mode en de Zen Mode, bediening met één hand en verschillende always-on-display (AOD)-opties. Er is ook een nieuwe Games-app met onder andere ondersteuning voor Discord.

OnePlus Nord 2 review: focus op de kern

OxygenOS ligt dichtbij het uiterlijk van standaard Android dat te vinden is op de Pixel-telefoons van Google. OnePlus heeft daar wel veel handige functies aan toegevoegd zoals de bovengenoemde Dark Mode en Zen Mode. Je kan onder andere de vingerafdrukanimaties aanpassen of de vingerafdrukscanner lang ingedrukt houden om een app snel te openen. Er wordt ook een aantal apps standaard meegeleverd zoals Telefoon Klonen, de Community-app, de Weer-app en de Bestandsbeer-app. Er zijn genoeg opties om te ontdekken dus in de software maar ook niet teveel waardoor het te overweldigend wordt, zoals bij Samsung’s One UI het geval zal kunnen zijn. OxygenOS is daardoor erg gebruiksvriendelijk en bovenal erg snel.

OnePlus Nord 2 review: focus op de kern

De OnePlus Nord 2 5G ontvangt twee jaar lang Android-updates en drie jaar lang beveiligingsupdates, net als de OnePlus Nord en OnePlus Nord CE. Dat is momenteel gemiddeld. Zo krijgt de OnePlus Nord N10 5G maar één upgrade (Android 11), maar de OnePlus 8-serie en OnePlus 9-serie zijn onlangs opgewaardeerd naar drie Android-updates en vier jaar beveiligingsupdates.

OnePlus Nord 2 review: focus op de kern

Conclusie

OnePlus lanceerde eerder dit jaar de OnePlus Nord Core Edition (CE) met de ‘kernaspecten van de Nord-ervaring’ voor een hele goede prijs. Ik denk dat de OnePlus Nord 2 5G veel beter past in de categorie Core Edition waarin de focus op de kern ligt. De telefoon leent namelijk de beste aspecten van de duurdere OnePlus 9-telefoons, zoals de 50 MP ultragroothoeklens en Warp Charge 65, voegt daar de sterke Dimensity 1200 en het verbeterde OxygenOS 11.3 aan toe. Dit alles wordt vervolgens in een pakket gegoten ter waarde van 399 euro voor de variant met 8 GB werkgeheugen. Dat is dezelfde adviesprijs als de eerste Nord. Ik vind dat een knappe prestatie.

Ja, ik heb ook wat minder goede punten kunnen ontdekken. De Nord 2 wordt erg warm en de accu loopt sneller leeg als de telefoon in ultra-stand staat. De foto’s van de groothoekcamera zijn wat minder scherpe foto’s en de 3,5mm audiojack, IP-certificering en draadloos laden ontbreken. Die minder goede punten worden weer ruimschoots goedgemaakt door alle punten die ik hierboven heb genoemd. Is de Nord 2 een flagship killer? Dat wil de Nord 2 heel graag zijn en de telefoon komt daar erg dicht bij in de buurt.

Mocht je nu twijfelen tussen de OnePlus Nord CE 5G (vanaf 299 euro) en de OnePlus Nord 2 5G (vanaf 399 euro)? Check dan onze vergelijking tussen de twee smartphones.

OnePlus Nord 2 review: focus op de kern

OnePlus Nord 2 5G kopen

De OnePlus Nord 2 5G is vanaf 28 juli te koop via OnePlus.com, Coolblue, T-Mobile en Mobiel.nl. Schaf je de OnePlus Nord 2 5G op OnePlus.com aan tijdens de pre-orderperiode, dan ontvang je het toestel al vanaf 26 juli. Daarnaast krijg je extra voordelen zoals 10% korting op een Nord 2-telefoonhoesje en -screenprotector en 50% korting op de OnePlus Buds Z.

De OnePlus Nord 2 5G is verkrijgbaar in verschillende kleuren en opslagconfiguraties:

  • OnePlus Nord 2 5G kopen (8 GB + 128 GB – Blue Haze, Gray Sierra) – OnePlus.com – 399 euro
  • OnePlus Nord 2 5G kopen (12 GB + 256 GB -Blue Haze, Gray Sierra) – OnePlus.com – 499 euro 

OnePlus Nord 2 5G

OnePlus Nord 2 review: focus op de kern

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *