Android

nog duurzamer, sneller en moderner

Fairphone heeft zojuist de Fairphone 5 aangekondigd. Het toestel focust zich net als zijn voorgangers voor een groot gedeelte op eerlijkheid en duurzaamheid, al doet Fairphone hier dit jaar nog een extra schepje bovenop.

Fairphone 5

De Fairphone 5 is de nieuwste smartphone van het Nederlandse bedrijf Fairphone. De fabrikant staat erom bekend om zijn smartphones zo eerlijk en duurzaam mogelijk te produceren. Dit doen het bedrijf onder andere door het stimuleren van goede werkomstandigheden in de fabrieken, een verantwoorde inkoop van de materialen, de arbeiders beter te betalen en door hun telefoons recyclebaar te produceren. Bovendien kun je de telefoons op veel punten zelf gemakkelijk repareren.

Zelf repareren

Om met dat laatste te beginnen, de Fairphone 5 kun je zelf repareren. De achterkant van de smartphone is namelijk te verwijderen en de accu is gemakkelijk te verwisselen. Bovendien kun je meerdere elementen van de smartphone vervangen met een schroevendraaier. De Fairphone 5 is hierdoor gedeeltelijk modulair. Onder andere de speakers, sdkaart- en simpoorten en de camera’s zijn te vervangen. Als je speaker het bijvoorbeeld niet meer doet, kun je deze zelf gemakkelijk verwijderen en een nieuwe plaatsen. Je hoeft dan dus geen hele nieuwe smartphone te kopen. Dit komt de duurzaamheid natuurlijk ten goede. De losse modules hiervoor kun je kopen op de website van Fairphone. De Fairphone 4 was ook al gemakkelijk te repareren.

Gerelateerde artikelen

Fairphone 5 officieel: nog duurzamer, sneller en moderner

De Fairphone 5 beschikt over een 6,46 inch OLED-paneel met een verversingssnelheid van 90 Hz. De telefoon draait op een Qualcomm Snapdragon QCM6490-chip welke wordt bijgestaan door 8 GB aan RAM en 256 GB aan opslag.

De smartphone beschikt verder over een 4200 mAh accu en beschikt over twee 50 MP camera’s op de achterkant. Het gaat hierbij over een 50 MP hoofdcamera (Sony IMX800-sensor) en een 50 MP groothoeklens. Laatst genoemde beschikt over auto focus waardoor je er macrofoto’s mee kunt nemen. Een ToF-sensor moet de camera’s helpen met het snel focussen. De selfiecamera telt bovendien 50 MP, deze zit nu voor het eerst in een Fairphone verscholen in een gaatje in het scherm. Hierdoor heeft het toestel geen notch meer, waardoor de Fairphone 5 een stuk moderner oogt. Meer specificaties vind je in de tabel onderaan dit artikel.

Acht jaar lang updates(!)

Fairphone belooft verder vijf Android-upgrades en wel acht jaar lang beveiligingsupdates. Je kunt Android 18 op de Fairphone verwachten en de telefoon tot en met 2031 veilig gebruiken.

Fairphone 5 officieel: nog duurzamer, sneller en moderner

Fairphone 5 kopen

De Fairphone 5 is vanaf vandaag verkrijgbaar voor een prijs van 699 euro in de kleuren hemelsblauw en mat zwart. Er is ook een transparante versie beschikbaar.

Specificaties

Fairphone 5
Behuizing: Plastic achterkant, aluminium frame
Scherm: 6,46 inch OLED, 90 Hz
Processor: Qualcomm QCM6490
Werkgeheugen: 8 GB
Opslaggeheugen: 256 GB
Camera’s achter: 50 MP hoofdcamera, Sony IMX 800-sensor: 1/1.49” en diafragma f/1.88, OIS + 50 MP groothoeklens, 1/2.51”, diafragma f/2.2 met Auto Focus (macrofoto’s)
Camera’s voor: 50 MP
Accu: 4200 mAh, 30W snelladen
Androidversie Android 13
Updatebeleid: 5 Androidversies + 8 jaar beveiligingsupdates
Extra’s IP55, modulair
Kleuren Hemelsblauw, mat zwart en transparant
Adviesprijs Vanaf 699 euro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *