Android

Motorola Moto G9 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

Motorola heeft in 2020 weer een flink gamma opgebouwd met midrange-telefoons. Onder de nieuwe kandidaten valt ook de Moto G9 Plus, de opvolger van de G8 Plus uit 2019. Het toestel kost iets meer dan 250 euro en concurreert daarmee rechtstreeks met de Poco X3: kan de G9 Plus de concurrentie bijbenen?

Motorola Moto G9 Plus

Soms is het Motorola-gamma lastig uit elkaar te houden, met bijvoorbeeld de nieuwe Moto G Pro en Moto G 5G Plus en het uitgebreide Moto G Play, Power en Plus-gamma. Geen zorgen, in deze review houden we het bij één telefoon: de Moto G9 Plus. Het toestel is in september aangekondigd en werd recent op de redactie afgeleverd. Met review van de populaire Poco X3 NFC nog vers op het netvlies, ligt de lat voor de G9 Plus aan de hoge kant.

Concurrenten van Motorola zitten niet stil – zeker als de concurrentie uit China meegenomen wordt. Zoals ik in mijn review van de Poco X3 NFC aanhaalde, is het onnodig om 1.000 euro uit te geven aan een telefoon om een goede ervaring te hebben. Qualcomm introduceerde vorig jaar de Snapdragon 765G-chipset voor goedkopere telefoons die alsnog een goede ervaring willen bieden, wat helpt bij de voortuitgang in het midrangesegment. Motorola gebruikt in de G9 Plus een chipset die minder krachtig is, namelijk de Snapdragon 730G – de chipset die eveneens in de Google Pixel 4a gevonden kan worden.

Qua specificaties heeft de Moto G9 Plus daar een streepje voor op zijn concurrenten in het segment rond de 250 euro – qua processorkracht kan de G9 Plus het zelfs opnemen tegenover de N10 5G van OnePlus. Op andere plekken loopt de Motorola Moto G9 Plus nog wel iets achter, zoals bij de 4 GB-werkgeheugen. Er is in de Verenigde Staten een variant beschikbaar met 6 GB-werkgeheugen; die is helaas niet in Europa te koop. Met 128 GB-opslaggeheugen kan de G9 Plus op dat vlak prima met de concurrentie meekomen.

Drie weken lang maakte ik gebruik van de Motorola Moto G9 Plus. In deze review beschrijf ik mijn ervaringen met het midrange-toestel van Motorola, en vergelijk ik hem met andere toestellen die vergelijkbaar presteren of in dezelfde prijsklasse plaatsnemen. Zal dit toestel voor Motorola het hoogtepunt van 2021 zijn, of zijn er te veel minpunten om het toestel aan te kunnen raden? Je leest het in de onderstaande plus- en minpunten over de G9 Plus.

Motorola Moto G9 Plus: de pluspunten

1. Geweldige batterijduur

Toen ik de Moto G9 Plus voor het eerst in gebruik nam, had ik niet verwacht dat de batterijduur zo goed zou zijn. Het 6,81-inch scherm is werkelijk enorm en schermen staan normaal bekend als één van de grootste energieslurpers van je telefoon. Hoewel het scherm van de G9 Plus zo groot is, had dit geen directe impact op de batterijduur: zelfs als de helderheid hoog ingesteld stond, wist de G9 nog meer dan één dag met zijn 5.000 mAh-capaciteit om te springen.

Motorola Moto G9 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

Als de helderheid hoog ingesteld stond, kon er geen volledige tweede dag uit de batterij gehaald worden, maar een extra ochtend bleek meestal geen probleem. Stel je de helderheid iets lager in, dan kan je met wat moeite twee volledige dagen halen uit de batterij van de Motorola Moto G9 Plus. Laten we stellen dat je sowieso 1,5 dag gebruik kan maken van de telefoon voordat hij aan de lader moet, en dat heb ik al een tijdje moeten missen van menig high-end toestel. Xiaomi’s Poco X3 NFC haalde vergelijkbare resultaten, en zet daar ook vergelijkbare hardware tegenover. Je zou dus kunnen stellen dat een 5.000 mAh-batterij en een Snapdragon 720G of 730G het perfecte recept is voor een lange batterijduur.

Wat de toestellen verder gemeen hebben is de oplaadsnelheid. In beide gevallen kan de batterij met maximaal 30 watt worden opgeladen. Op de Moto G9 Plus zorgt deze oplaadsnelheid ervoor dat de batterij meestal binnen één uur weer gevuld is vanaf 0 procent. Mocht de batterij dus eens sneller leeg zijn dan verwacht, dan is hij ook weer snel bijgevuld en kun je er weer een flinke tijd tegenaan. Hoewel 30 watt niet het maximale is dat je kan bereiken – zelfs niet op dit prijspunt – blijft het snel genoeg om ook overdag bij te laden.

2. Enorm, maar dan ook echt enorm, scherm

Voor mij was het de allereerste keer dat ik zo’n grote telefoon heb gebruikt en voor deze review is het mij positief bevallen; of jij het grote scherm ook zo fijn zal vinden, hangt er net van af hoe groot je handen zijn. Mocht je nu al een grote telefoon hebben (groter dan 6,5-inch), dan zal het makkelijk zijn om aan het scherm van de G9 Plus te wennen. Kom je echter van een toestel met een kleiner 6-inch scherm af, dan is het maar de vraag of je kan wennen aan het formaat van de Moto G9 Plus. Ik zou je, als je een kleiner toestel hebt, willen adviseren om het toestel eerst in je hand te houden bij een elektronicazaak.

Motorola Moto G9 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

Toch ging dit pluspunt niet per se om het formaat van de G9 Plus, maar juist om het scherm zelf: het paneel biedt namelijk prima kijkhoeken en een fijne kleurreproductie. De helderheid van het 6,81-inch LCD-paneel kan omschreven worden als adequaat; in zonnige omstandigheden kon ik zonder problemen het scherm aflezen, maar voor zomerse omstandigheden zou de helderheid van het paneel iets hoger mogen liggen. Het enige dat ik mis van het scherm is een 90 Hz of zelf een 120 Hz-verversingsfrequentie: op de G9 Plus zit je vast op 60 Hz.

60 Hz kan er natuurlijk ook prima uitzien, en dat is naar mijn mening ook het geval op de Moto G9 Plus. Hoewel de verversingsfrequentie lager ligt dan bij de concurrentie, zien apps en onderdelen van de interface er altijd vloeiend uit. Mocht je al eens eerder een telefoon hebben gehad met een hogere verversingsfrequentie, dan valt het je wellicht op als je de telefoon voor het eerst gebruikt. Nog nooit een scherm gebruikt met een hogere verversingsfrequentie, dan zal je daar ook geen last van hebben op de Moto G9 Plus. Voor het missen van die functie, krijg je wel een van de grootste schermen binnen dit segment, en dat heeft ook zeker zo zijn voordelen.

3. Schone software, geen bloatware

Dat de Moto G9 Plus zo vloeiend aanvoelt heeft onder andere te maken met de software die op het toestel aanwezig is. In tegenstelling tot de zware softwareschil van merken als Xiaomi, vind je op dit toestel niks van dat. De interface is één-op-één overeenkomstig met wat ‘stock Android’ genoemd zou kunnen worden. Motorola heeft enkel een aantal accentkleuren en lettertypen toegevoegd; de interface van Android is verder niet aangepast.

Motorola Moto G9 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

Deze strategie draagt bij aan de lange batterijduur en zorgt ervoor dat alle instellingen te vinden zijn op de plekken waar je ze zou verwachten. Je zal verder geen advertenties tegenkomen, zoals wel het geval is op de Poco X3 NFC. Toegevoegde apps vind je evenmin op de Motorola Moto G9 Plus: enkel de Moto, Audio effects, Device help, Motorola Notifications en de Camera-app zijn toegevoegd door Motorola. Alle andere apps die je op de G9 Plus terugvindt zijn apps van Google, en de apps die aan de softwareschil zijn toegevoegd, zijn eigenlijk allemaal erg goed te gebruiken.

Neem bijvoorbeeld de Moto-app, waarmee je handige gestures kan instellen en de Android-interface aan kan passen op basis van je eigen wensen. In principe hadden die functies ook aan de instellingen van Android toegevoegd kunnen worden, maar de losstaande app misstaat niet en zorgt ervoor dat ook minder onderlegde gebruikers met gemak de functies die Motorola heeft toegevoegd kunnen ontdekken. Het enige nadeel van de stock Android-ervaring is dat je soms functies mist die je wel terugvindt bij de concurrentie, voor velen zal dit echter geen nadelige gevolgen hebben.

4. Snelle vingerafdrukscanner

Vingerafdrukscanners in de aan-/uitknop worden steeds vaker ingezet en met succes: eigenlijk is het een hele handige manier om je telefoon te ontgrendelen, en – zo bleek uit mijn testen met de Moto G9 Plus – ook een hele betrouwbare manier. In de drie weken dat ik het toestel heb getest, wist de scanner altijd mijn vinger te herkennen. Zelfs als mijn vinger wat viezer was, kon hij herkend worden. Bij in-display vingerafdrukscanners levert een vieze of licht beschadigde vinger meestal problemen op, maar bij de G9 Plus is dat niet het geval.

Motorola Moto G9 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

Wat mij wel opviel ten opzichte van de scanner van bijvoorbeeld de Poco X3 NFC, die eveneens in de aan-/uitknop verwerkt zit, is dat de randjes van de scanner ‘scherp’ zijn en minder fijn afgewerkt zijn als op de X3 NFC. Meermaals had ik het gevoel dat mijn huid bleef haken in de rand van de scanner – dat is geen probleem voor de werking van de scanner, maar voelt wel iets minder luxe aan. In de rand blijft verder makkelijk stof en ander vuil hangen dat je er niet per se makkelijk uitkrijgt. Dat zorgt wel voor vraagtekens wat betreft de duurzaamheid van de telefoon op de lange termijn.

Gebruik je liever gezichtsherkenning? Er is een instelmogelijkheid in het instellingen-menu van de telefoon, maar het gaat daarbij wel om 2D-gezichtsherkenning. In het verleden zijn testen uitgevoerd die uitwijzen dat deze vorm van gezichtsherkenning onveilig is en dat telefoons met de 2D-herkenning om de tuin te leiden zijn met foto’s. Het wordt ook niet aangeraden om gebruik te maken van de gezichtsherkenning-functionaliteit en er is ook geen reden om dat te gebruiken: de vingerafdrukscanner op de Motorola Moto G9 Plus is namelijk heel goed.

5. Best een rappe telefoon

Als je 250 euro betaalt voor een telefoon, mag je uiteraard niet de beste prestaties ooit verwachten van je telefoon. Toch weet de Moto G9 Plus mij eigenlijk wel te verassen: in vrijwel alle situaties zal je merken dat het toestel taken zonder problemen uit kan voeren. Apps laden snel (genoeg), games draaien – tenzij het gaat om de zwaarste games als PUBG Mobile – vloeiend op de G9 Plus en ook je favoriete websites zoals Androidworld, worden snel geladen op de telefoon.

Dat Motorola’s Moto G9 Plus zulke vloeiende prestaties levert heeft onder andere te maken met de chipset die aanwezig is in de telefoon. Veel telefoons in dit segment gebruiken een Snapdragon 662-chipset, of in het uiterste geval een Snapdragon 690 met 5G-ondersteuning. Moto zet echter in op een chipset die in een hoger segment valt, de Snapdragon 730G. Misschien komt de naam je direct bekend voor en dat kan ook wel eens kloppen: Google gebruikt namelijk dezelfde chipset voor zijn Pixel 4a – een telefoon met een adviesprijs van 349 euro.

Motorola Moto G9 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

Met de schone software op de Moto G9 Plus zorgt de rappe chipset voor een snelle ervaring en dat is mooi meegenomen voor dit prijspunt. De directe concurrent voor de Moto G9 Plus, de X3 NFC uit de stal van Poco, gebruikt ‘slechts’ een Snapdragon 720G-chipset. Wel heeft die telefoon iets meer werkgeheugen. Op de G9 Plus is slechts 4 GB aanwezig; dat is nu prima, maar op de lange termijn is dat wel een minpunt. Zeker als je veel apps gebruikt en deze ook open laat staan, zal je merken dat ze vaker moeten herstarten in vergelijking met telefoons met meer werkgeheugen.

Motorola Moto G9 Plus: de minpunten

1. Slechts één Android-upgrade

Eerder sprak ik nog over hoe fijn de software van Motorola is, maar dat geldt in mindere mate voor de softwareondersteuning voor de G9 Plus. Motorola heeft aangegeven dat de telefoon namelijk slechts één update krijgt, naar Android 11. Hoewel de Moto G9 Plus werd gelanceerd vlak nadat de Android 11-update werd gelanceerd, draait het toestel nog steeds op Android 10 en zullen Android-versies die in de toekomst uitkomen nooit op de G9 Plus arriveren.

Hoewel Android 11 misschien niet het slechtste besturingssysteem is ‘om op te stranden’ geeft het wel aan in hoeverre Motorola bereid is om voor zijn toestellen te zorgen en zijn gebruikers nieuwe functies te bieden die worden geleverd in een toekomstige Android-versie. Meer fabrikanten kiezen deze route en dat zorgt er simpelweg voor dat men minder lang met een telefoon kan doen. Naar mate een Android-versie ouder wordt, zetten ontwikkelaars hun ondersteuning voor deze versies stop. Dat zal weliswaar nog een tijdje niet het geval zijn, maar het is jammer dat Motorola op deze manier de levensduur van telefoons (onnodig) inkort.

Motorola Moto G9 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

Dat het niet hoeft, laat Nokia zien: dat bedrijf geeft elke Android-telefoon twee Android-updates, en zelfs Samsung heeft de knop omgezet, met drie jaar lang ondersteuning voor bijna al zijn telefoons. Motorola heeft gelukkig wel toegezegd om de G9 Plus twee jaar lang van beveiligingspatches te blijven voorzien. Ten tijde van het schrijven van de review, in januari 2021, draait de Moto G9 Plus op de beveiligingspatches van november 2020.

2. Vreemde wifi-problemen

Een opmerkelijk probleem dat ik tegen ben gekomen tijdens het testen van de Motorola Moto G9 Plus, heeft van doen met de wifi-verbinding van de telefoon. Soms kon de telefoon namelijk geen data ophalen via de wifi-verbinding terwijl het toestel wel met het netwerk verbonden was. Zelfs als ik de telefoon herhaaldelijk opnieuw probeerde te verbinden met het wifi-netwerk kon er soms geen data worden opgehaald. Pagina’s en apps bleven eeuwig laden en kwamen meestal daarna met de melding dat het toestel geen wifi-verbinding zou hebben.

Motorola Moto G9 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

Het probleem deed zich onder andere voor op mijn thuisnetwerk, maar ook op andere netwerken. Ik was meestal slechts een paar meter weg van de router en andere apparaten – zoals telefoons – leken probleemloos te verbinden en data door te krijgen. Om te kijken of het probleem ligt aan mijn standaard routeropstelling thuis, heb ik zelfs tijdelijk een andere router geïnstalleerd het probleem te achterhalen. Na meermaals het probleem te hebben meegemaakt en oplossingen te hebben gezocht, heb ik de strijd opgegeven.

Als je je afvraagt: “Kan het niet aan de apps liggen die je gebruikt?” Ik gebruik de apps die op Moto G9 Plus heb geïnstalleerd ook op de andere telefoons die ik regelmatig gebruik, dus de kans dat het probleem te maken heeft met de geïnstalleerde apps is erg klein. Een herstart van de telefoon was meestal voldoende om het probleem op te lossen; irritant was het wel, maar gelukkig kan je het wel snel en gemakkelijk oplossen.

3. Teleurstellende camera’s

Een perfecte midrange-telefoon is een mythe: niet omdat fabrikanten niet toe willen werken naar de perfecte telefoon, maar omdat het simpelweg niet kan met het lage(re) budget. Op de Moto G9 Plus merk je eigenlijk maar aan weinig dingen dat er sterk op de kosten gelet is, tenzij je de camera’s van de telefoon begint te gebruiken. Dat is niet uniek aan de Motorola Moto G9 Plus, maar is juist iets dat vaker terugkeert bij telefoons die buiten het duurste segment vallen.

Aan de hoeveelheid camerasensoren zal het alvast niet liggen, want er zijn in totaliteit vijf sensoren op de telefoon aanwezig. Voorop is er één selfiecamera en achterop vind je vier camerasensoren. De hoofdcamera van het toestel betreft een 64 MP-sensor met een f/1.8-diafragma. Als tweede sensor heeft Motorola een 8 MP-groothoekcamera toegevoegd en ter afsluiting vinden we twee sensoren met elk een 2 MP-resolutie. De sensoren worden ingezet voor enerzijds macrofoto’s en anderzijds voor portretfotografie.

Foto’s van de 64 MP-hoofdcamera van de Motorola Moto G9 Plus

Wat opvalt aan de hoofdcamera van de Motorola Moto G9 Plus is dat de kleuren van de foto’s die de hoofdcamera presenteert flets kunnen zijn. In tegenstelling tot veel andere problemen met foto’s kan je dat oplossen door de foto’s iets bij te werken, maar het zorgt er wel voor dat de foto’s van de Moto-telefoon nabewerking nodig hebben voordat ze meekomen met andere toestellen in dit segment. De 64 MP-camera heeft echter ook een ander probleem, hij kan zijn concurrenten namelijk lastig bijbenen als het op detail aankomt.

Foto’s van de 8 MP-groothoeksensor op de Motorola Moto G9 Plus

Wat de groothoekcamera van de G9 Plus betreft, zien we een vergelijkbare situatie als bij de 64 MP-hoofdcamera. Kleuren zijn erg flets en hoewel de foto’s zo gebruikt kunnen worden, zien ze er iets beter uit als ze kort worden bewerkt en de kleurtonen iets worden opgetrokken. Dat de sensor met zijn 8 MP-resolutie weinig detail kan ophalen, is een bekende kwaal in het midrangesegment. Voor foto’s in donkere situaties kun je de groothoekcamera beter achterwege laten, gezien de foto’s in zulke situaties heel veel ruis bevatten.

Motorola Moto G9 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

Foto van de 2 MP-macrosensor op de Motorola Moto G9 Plus

Tot slot is er de macrocamera – de 2 MP-portretcamera kun je namelijk geen foto’s mee maken – die, zoals we van zulke 2 MP-camera’s gewend zijn, simpelweg niet het gewenste resultaat op zullen leveren. De sensor heeft moeite met de belichting van voorwerpen en levert in veel gevallen wazige plaatjes op. Soms kun je beter foto’s maken met de hoofdcamera en daarop inzoomen, in plaats van dat je de 2 MP-sensor inzet voor een macro-foto.

Conclusie

Het idee dat je honderden euro’s moet betalen voordat je een ‘goede telefoon’ in handen hebt klopt inmiddels niet meer. Voor nog geen 300 euro heb je een enorm aanbod van telefoons die je wensen kunnen vervullen. Je zal wel moeten leven met een aantal downgrades vanaf high-end telefoons; dat gaat echter gepaard met een lagere prijs – dat verschil is zo gek dus niet. Ook op de Motorola Moto G9 Plus, een telefoon van rond de 250 euro, komt met de nodige downgrades. Tegelijkertijd heeft de G9 Plus een troef waar de meeste high-end telefoons niet aan kunnen tippen.

Laten we maar met de deur in huis vallen: de Moto G9 Plus is allereerst niet de telefoon die je moet kopen als je de ‘beste cameratelefoon’ in huis wil halen. Hoewel dat niet echt mogelijk is binnen dit segment, is de G9 Plus ook niet de beste speler uit de groep. Kleuren van de foto’s zijn flets en er is meestal relatief weinig detail aanwezig in de foto’s. Hoewel je zou kunnen stellen dat zulke foto’s ‘prima’ zijn voor social media, zijn er telefoons in dit segment die beter presteren, zoals de Galaxy A51.

Motorola Moto G9 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

Op het gebied van camera’s loopt de G9 Plus dus achter op zijn concurrenten en dat geldt ook voor het updatebeleid van de midrange-telefoon van Motorola. Het bedrijf zegt dat de G9 Plus voor twee jaar beveiligingsupdates zal ontvangen. Wat Android-upgrades betreft heeft Motorola toegezegd één update te leveren, van Android 10 naar Android 11. Een update naar Android 12, dat later dit jaar zal verschijnen, staat niet op de planning. Daarmee blijft de G9 Plus hangen op een versie die al op de markt was ten tijde van de onthulling van de Motorola Moto G9 Plus.

Gelukkig zijn er ook veel positieve punten om op terug te kijken, zo is de batterijduur van de G9 Plus subliem: je komt eigenlijk altijd met gemak één dag door, en met wat moeite kan je er zelfs nog een halve of hele tweede dag uit de Moto G9 Plus halen. Daarmee presteert hij vergelijkbaar met de X3 NFC van Poco, die eveneens zonder problemen de dag door kan komen. Wat dit zo speciaal maakt, is dat high-end telefoons meestal met moeite de dag door kunnen komen. Als batterijduur voor jou erg belangrijk is, dan moet de Motorola Moto G9 Plus op je verlanglijstje staan.

Het toestel moet eveneens op je verlanglijstje staan als je op zoek bent naar een groot scherm: op de G9 Plus vind je namelijk een gigantisch 6,81-inch scherm. De helderheid van het scherm op de G9 Plus is prima, maar niet echt verrassend. Wat vooral fijn is, is dat het scherm zo groot is met relatief kleine randen rondom het scherm. Wat de telefoon verder zo fijn maakt is de Android-ervaring die de telefoon biedt, bij velen bekend als ‘stock-Android’. Bloatware is niet aanwezig op de G9 Plus en dat maakt het een perfecte telefoon voor diegene die niet te veel poespas wil op zijn toestel.

Motorola Moto G9 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

Qua prestaties van de G9 Plus is er weinig anders te melden dan dat het op dat punt eigenlijk heel goed presteert – ook niet zo’n verrassing, gezien de Moto G9 Plus de chipset van de veel duurdere Pixel 4a inzet. Wel is de hoeveelheid werkgeheugen beperkt, waardoor apps vaker herladen als je opnieuw opent zonder ze te hebben afgesloten. Toch is dat iets waar ik maar weinig kritiek op kan hebben, zeker gezien het prijspunt van de G9 Plus – het zat mij tijdens de testen van de telefoon verder ook nooit tegen.

Onder de streep is de Motorola G9 Plus – eigenlijk net als zijn voorganger – een alleskunner die de concurrentie soms voorblijft, maar op sommige punten ook moet erkennen dat andere spelers het net iets beter doen. Voor 250 euro is dit echter een van de weinig telefoons met zo’n groot paneel en een schone Android-ervaring. Als de cameraprestaties voldoende zijn en updates niet heel veel betekenis hebben voor jou, dan is er eigenlijk geen reden om de Motorola G9 Plus niet te kopen.

Mocht je daar wel veel waarde aan hechten, dan ben je beter af met bijvoorbeeld Samsungs Galaxy A51 – een telefoon met betere cameraprestaties. Verder kun je terecht bij Xiaomi voor de Poco X3 of de Mi 10T Lite – het laatstgenoemde toestel is wel iets duurder, met een prijs van 299 euro. Blijf je liever bij Motorola, dan zou je zelfs nog kunnen kijken naar de Motorola Moto G Pro.

Motorola Moto G9 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

Motorola Moto G9 Plus kopen

Mocht je de Motorola Moto G9 Plus aan willen schaffen, dan kun je kiezen uit twee kleuren: Navy Blue en Blush Gold. In beide kleurstellingen krijg je 128 GB-opslaggeheugen en 4 GB-werkgeheugen. Het model met 6 GB-werkgeheugen is niet te koop in Nederland of België. Het toestel heeft een adviesprijs van 269 euro, maar is vaak tegen een lagere prijs te koop. Je kan de Motorola Moto G9 Plus onder andere aanschaffen bij Coolblue, bol.com, MediaMarkt, Mobiel.nl en Belsimpel.

Motorola Moto G9 Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *