Android

moeten leerlingen mobieltjes kunnen gebruiken in de klas?

Het is een controversieel onderwerp: de smartphone in de klas. Is het een goed idee om jongeren hun telefoon bij de hand te laten houden? Als het gaat om huiswerk noteren of roosters bekijken wel, maar daar blijft het vaak niet bij. Sociale media zorgen voor afleiding, maar ook pesterijen, zoals we al schreven in ons artikel over het smartphoneverbod op scholen. Er komt dus inderdaad een verbod, maar het is wel van de school afhankelijk in hoeverre het wordt ingevoerd en gehandhaafd. Wij bij Androidworld vragen ons af: wat vind jij ervan?

Smartphones in de klas

Toen ik op de basisschool zat, was het de vraag of we al dan niet onze Tamagotchi in de klas mochten. Hij moest op een gegeven moment in het laatje, maar als hij dan piepte, dan hoorde je dat natuurlijk wel. Een tantaluskwelling natuurlijk: straks ging hij dood! Zo moet het ook voor sommige jongeren soms voelen: je weet dat er van alles op social media gaande is, maar je mag het straks pas na uren bekijken, omdat er een mobieltjesverbod is. Op sommige scholen is dat zelfs in het hele gebouw, in plaats van alleen in de les.

Toen ik op de middelbare school zat, was ik een van de eerste kinderen met een mobiele telefoon. Ik was 11 jaar oud en ik had een Pocketline Swing waar ik niks mee deed. Mijn ouders hadden hem aan me gegeven en ik had geen idee wat ik ermee moest. Mijn vriendinnen hadden geen mobiele telefoon. Toen mijn ouders me het apparaat gaven, kwam hij met de mededeling: “Hij mag niet mee naar school”. In eerste instantie lag dat ding sowieso ergens in een laatje niks te doen (er zat immers ook geen Snake op, hè?), maar uiteindelijk maakte die Pocketline plaats voor een Nokia die wat meer kon en ging die telefoon wel mee naar school. Al moet ik zeggen dat er in de tijd van sms’jes -die ook nog vrij duur waren- eigenlijk alsnog weinig op de telefoon werd gezeten in de klas.

Gerelateerde artikelen

AW Poll

Nu is dat allemaal heel anders. Tamagotchi’s zijn er niet echt meer, maar wel telefoons die nog veel interessanter zijn geworden dan KPN met zijn Pocketline ooit had durven dromen. We lezen dagelijks in het nieuws wat een ingewikkelde relatie jongeren eigenlijk met social media hebben. Bovendien is het ook de bedoeling dat ze wat leren op school en dat werkt het beste zonder afleiding. Reden dus voor de overheid om op te roepen tot smartphoneloze klaslokalen. Maar, wat vind jij: gaat dat te ver, of niet ver genoeg? Doe mee met de AW PollSmar

Scholen met smartphonevrije lessen: ik vind het een goed idee.


We zijn razend benieuwd naar je antwoord. Is het betuttelend, of is het keihard nodig? Laat het niet alleen achter in de poll, maar deel je argumentatie vooral ook, namelijk in de reacties hieronder. Zondag bekijken wat de conclusie van AW-lezers is. Dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *