Android

‘Mijn gebroken nachten in een jaar tijd zijn op één hand te tellen’

Beeld: Nine IJff

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (11) en zoon Mats (8).

Slaap is het meestbesproken onderwerp onder jonge moeders en dus ook op de redactie van Kek Mama. Dagelijks hebben we het wel over nachtelijke avonturen in en om de slaapkamer, en dan niet die van het pikante soort.

Kibbelen

Ik herken met name het gekibbel met je partner in het holst van de nacht over wie eruit moet. “Ik ben er al drie keer uit geweest.” “Ja, maar ik al vier keer.” Om in de ochtend over te gaan in een wedstrijdje zielig doen over wie het meest vermoeid is.

Daarin zijn we blijkbaar niet de enigen, zo blijkt uit de Kek Mama slaap­enquête (waarvan je de uitslag leest in Kek Mama 10-2023, nu in de winkel). 37 procent van de stellen overlegt niet wie er die nacht ‘aan de beurt is’, wat uit­eindelijk leidt tot irritatie.

Lees ook – ‘Moeder zijn, is nou eenmaal geen kattenpis’ >

Slaapschaamte

Hoewel ik nog steeds veel herkenning en compassie voel voor alle moeders met slaaptekort, heb ikzelf inmiddels een heel andere emotie rondom slaap. Namelijk slaap­schaamte. De gebroken nachten in een jaar tijd zijn op één hand te tellen. Tenminste, de nachten die veroorzaakt worden door mijn ­kinderen.

“Dat is niet leuk om te vertellen, dus hou ik wijselijk mijn mond”

En dat is natuurlijk niet zo leuk om te vertellen tegen mijn collega’s en ­vriendinnen die in een continue zombiestand door het leven gaan. Dus zodra er een nieuw relaas voorbijkomt over heftig slaapgebrek, hoor ik dat aan, geef ik advies en hou ik vervolgens wijselijk mijn mond. Of ik spreek de toepasselijke woorden: ­alles is een fase. Behalve de slaaprijke ­periode waarin ik mijzelf nu bevind, hoop ik.

Kek Mama 10-2023 Slaap

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *