Android

Meer mensen zouden moeten kiezen voor een Fairphone

Onze redacteurs hebben veel overeenkomsten: een verhoogde interesse in Android en veel behoefte om met hun vingers over toetsenborden te racen. Maar, dat wil niet zeggen dat ze het altijd met elkaar eens zijn. In AW Discussiedonderdag leggen we elkaar wekelijks het vuur aan de schenen met een stelling. En dat doen we deze week op vrijdag, zodat je meteen onze nieuwe redacteur Dennis Mons beter kunt leren kennen. De stelling van deze week draait om Fairphone, want de Fairphone 5 is aangekondigd. Zouden meer mensen ervoor moeten kiezen?

Fairphone

Laura: Ik denk dat meer mensen moeten kiezen voor een Fairphone, het is een toestel dat misschien niet de creme de la creme is qua specificaties, maar voor veel mensen is dat zeker voldoende voor wat ze ermee willen.


Dennis
: Ik vind niet dat mensen per definitie moeten kiezen voor een Fairphone, maar als er geen andere keuze is, zou ik het wel aanraden. Theoretisch gezien heb je namelijk een telefoon die dik tien jaar meegaat en je nooit achterloopt vanwege right to repair en makkelijke upgrades.”


Laura
: ‘Als er geen andere keuze is’, ja dat is nou net het probleem, dat is er wel, en dat is niet bepaald duurzaam.


Dennis
: Die keuze is er wat mij betreft pas sinds kort met right to repair, maar dan nog zijn Samsungs of iPhones pittig om zelf te repareren. En ik ga er gemakshalve niet vanuit dat iemand met minimale kennis even zijn of haar telefoon openmaakt om dingen aan te passen. Fairphone is wat dat betreft wel trendsetter met bijna LEGO-achtige constructies.

Laura: Aan welke mensen zou je het toestel nu aanraden dan?

Dennis: Consumenten met een besef van e-waste, maar ook degenen met lagere inkomsten die niet steeds met een compleet nieuw toestel moeten upgraden.


Laura
: Ik zou niet zo snel zelf mijn telefoon gaan openmaken nee, en ik heb er meer verstand van dan de gemiddelde persoon. Maar ja, die LEGO helpt! Maar goed, volgens mij houden wij sowieso iets te veel van LEGO. 😉

Bouwen als LEGO


Dennis
: Heb al eens eerder aangegeven dat het eigenlijk curieus is dat ik een laptop of desktop zelf kan bouwen, maar een telefoon, tablet of headset niet. Fabrikanten zouden de koppen bij elkaar kunnen steken, wat in de Android-wereld niet vergezocht is. Maar Cupertino staat hier niet om te springen.


Laura
: Helaas is het niet bepaald een toestel voor mensen met een laag inkomen. Op de lange termijn wel, maar de aankoopprijs is vrij hoog voor die doelgroep.

Daar heb je zeker gelijk in!

aan de andere kant heeft het ook zijn nadelen: naden en kieren, daar kan water en stof makkelijk inkomen…

Dennis: Wat zou wat jou betreft dan een reden zjin om niet een Fairphone-type toestel te nemen?

Laura: Sja, dat is dat hij niet topnotch is als het bijvoorbeeld om fotografie gaat. De nieuwe 5 is daar wel weer beter in, en soms maakt hij mooie kiekjes, maar er zijn ook momenten waarop ik denk: hey, dit had de camera van een andere telefoon beter gedaan. Moet zeggen dat het wat mij betreft ook vooral dat is.

Dennis: Dat probleem hadden we toch ook al toen we zelf de batterij konden verwisselen? Dat was voor veel mensen nooit een dealbreaker. Natuurlijk is het fijn dat wanneer je gaat duiken en foto’s wilt nemen, Mount Everest gaat beklimmen of door de Sahara wandelt je smartphone blijft functioneren. Is dat de gemiddelde consument? Nope. Maar als je goed onderhoud pleegt en zinnig met je apparatuur omgaat (en dat geldt voor alles); hoeveel stof, zand en water moet je feitelijk mee dealen?


Laura
: Nou ja, je hoeft niet naar de Sahara te gaan om zand in je toestel te krijgen. Je kunt gewoon lekker naar een recreatieplas in de buurt gaan en een foto willen maken van je kinderen die een zandkasteel bouwen. Ik ken journalisten die toestellen zelfs lieten repareren omdat ze niet wisten wat er mee was, en die bleken vol met stof te zitten.


Dennis
: Ik geef je wel gelijk op een belangrijk punt: het instapbedrag is écht te hoog. Begin op 300 en biedt alle opties aan. En wat jij zegt dat is dus ook het ding: de gemiddelde consument is al snel tevreden met kiekjes, om die vervolgens te uploaden op X, Facebook en Insta te uploaden waar nog eens compressie overheen gaat. 37.000 megapixels gaan er dan niet goed uitzien, en er zijn altijd apps die je foto ‘crisp’ maken. Daarnaast kan je een betere cameramodule installeren zodra deze uitkomt.

DiscussieDonderdag: Meer mensen zouden moeten kiezen voor een Fairphone

Camera’s en water

Laura: Nou ja, kijk hoeveel mensen de nieuwste iPhone kopen: dan doet men toch ook vooral voor de camera’s? Voor het design dat al 10 jaar hetzelfde is zal het niet zijn. Je hebt wel gelijk hoor, je koopt een telefoon niet omdat hij stof- en waterdicht is, dat is zeker waar.


Dennis
: Die camera’s van Apple maken ook slechts kleine sprongen. Veel gebeurt nu sowieso via de chipsets maar dat geldt ook voor de heavy hitters op Android met briljante vlaggenschepen. Kosten? 1.500 euro of zelfs meer per toestel. Dan is een upgradable Fairphone ‘goedkoop’. En ik geef je ook gelijk dat negen van de tien mensen echt geen behoefte hebben om te gaan schoeven in hun toestel. Maar ineens zijn reparaties te overzien: ‘klaar terwijl u wacht’ wordt dan daadwerkelijk dát.


Laura
: Dat zou wel tof zijn ja. Oke, dus de ‘fairphone’ van Androidworld zou een lagere prijs hebben, beter repareerbaar zijn voor de consument zelf, lang ondersteuning krijgen én als klapper op de vuurpijl ook nog iets meer liefde voor de camera’s? En dan toch misschien op een bepaalde manier waterdicht…


Dennis
: ja daar wringt hem de schoen inderdaad. Andere fabrikanten moeten dat gaan openstellen. Want -voorbeeld- als ik vroegâh een Seiko kocht die waterdicht was, en er moest een nieuwe batterij in, dan was dat een appeltje-eitje. Dan was ‘ie echter (waarschijnlijk) niet meer waterdicht. Het is wat mij betreft een afweging die je prima kan verdedigen. Dus breng die prijs van een Fairphone naar beneden met basic specs, en laat mensen dan maar rondshoppen voor upgrades zoals we dat ook met pc’s doen.

Gerelateerde artikelen


Dennis
: Er zijn natuurlijk mensen die de vlaggenschepen willen hebben, en vanwege onze beroepsdeformatie behoren we tot die groep. Maar hoe fijn zou het zijn als voor een groot aantal mensen een Basic-smartphone zou bestaan? Dat je gewoon lekker dingen laat inprikken? En wanneer je die modules niet meer wilt, gewoon kan verkopen of weggeven aan wie dan ook? Een mooie tech-utopia, én niet te vergeten, een hoop minder e-waste. En da’s de reden om het Fairphone-concept te omarmen. Hopelijk gaan meer fabrikanten dat doen.

Laura: Ik behoor zeker niet per se tot die groep hoor: ik zou zelf geen high end toestel kopen. Wel jaloers zijn op anderen die het hebben, maar dat is dus wederom door de camera’s. Mijn geld zou ik er niet aan uitgeven. Maar fijn dat we het inderdaad eens kunnen zijn. Misschien moeten we dan ook zeggen dat het niet zozeer de mensen zijn, maar vooral de fabrikanten moeten zijn die kiezen voor een fair phone.

Wat vind jij, zouden mensen en/of fabrikanten Fairphone moeten omarmen? Laat het nu achter in de reacties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *