Android

meer dan alleen duurzaam? (+unboxing)

De Nederlandse fabrikant Fairphone heeft zojuist de Fairphone 5 aangekondigd. Het toestel draait voornamelijk om duurzaamheid en eerlijkheid, maar wat als je de telefoon enkel als smartphone bekijkt? Wat heeft het toestel dan te bieden? In deze preview gaan we hier verder op in.

Duurzame en eerlijke Fairphone 5 

De Fairphone 5 is zojuist officieel aangekondigd. Net zoals zijn voorganger is het toestel weer zo duurzaam en eerlijk mogelijk ontworpen. Zo is de smartphone modulair, wat inhoudt dat je zelf gemakkelijk onderdelen kunt vervangen. Zo kun je de accu, speaker, camera’s en de SIM- SD- en USB-C-poort vervangen. Ook ontvangt de telefoon maar liefst vijf Android-upgrades en acht jaar lang beveiligingsupdates. Er is geen enkele smartphonefabrikant die zo’n lange ondersteuning biedt. Qua duurzaamheid zit het dus wel goed en ook aan eerlijkheid werkt Fairphone hard. Zo stimuleert het bedrijf goede werkomstandiheden en eerlijker loon in de fabrieken en proberen ze zo goed als mogelijk materialen verantwoord in te kopen.

De Fairphone 5 is verder echter ook maar ‘gewoon’ een smartphone, en wat heeft de telefoon dan precies te bieden? In deze preview ga ik hier specifiek naar kijken. De Fairphone 5 heb ik nu namelijk zo’n week in gebruik. Later zal de review hier op Androidworld en in onze app verschijnen en duiken we dieper in op alle aspecten van de telefoon.

Gerelateerde artikelen

Moderner design en mooier OLED-paneel

Fairphone heeft ervoor gezorgd dat de Fairphone 5 er weer een stukje moderner uitziet dan voorganger. De voornaamste reden hiervoor is dat de telefoon niet langer meer beschikt over een notch. De selfiecamera zit dit keer namelijk verstopt in een gaatje aan de bovenkant van het scherm. Daarbij is de kin – de rand aan de onderkant van het scherm – een stuk minder dik en zijn alle schermranden in het algemeen dunner geworden. Hierdoor voelt het toestel tevens vrij compact aan, voor hedendaagse maatstaven dan. De randen zijn nog wel altijd dikker in vergelijking met concurrerende smartphones. De smartphone is bovendien iets beter beschermd tegen water. De Fairphone 5 heeft namelijk een IP55-rating, dit tegenover de IP54-rating van zijn voorganger.

Een andere fijne verbetering aan de Fairphone 5, is dat het toestel gebruikt maakt van een OLED-paneel in plaats van een LCD-paneel. Hierdoor is zwart echt zwart en is het contrast van het beeldscherm vele malen hoger. Bovendien is de verversingssnelheid verhoogt van 60 naar 90 Hz gegaan, hierdoor is het scherm een stuk vloeiender dan bij zijn voorganger.

Betere hoofdcamera

Ook op het gebied van de camera’s heeft Fairphone een stap gezet. Voor de hoofdcamera in de Fairphone 5 maakt de fabrikant namelijk gebruik van een 50 MP Sony IMX800-sensor, een sensor uit de high-end 800-serie van de Japanse fabrikant. De sensor heeft een formaat van 1.1.49” en bevat een diafragma van f/1.9. In de Fairphone 4 werd nog gebruik gemaakt van een Sony IMX582-sensor. Over de camerakwaliteit van dit toestel was ik in mijn review niet heel erg te spreken. Sterker nog, het was de achilleshiel van de smartphone. De foto’s die uit de Fairphone 5 komen lijken op het eerste gezicht (gelukkig) een stuk beter te zijn, al kan het concurrerende smartphones nog altijd niet evenaren. In de review geef ik je hierover meer details en zal ik enkele vergelijkingen met jullie delen.

De groothoeklens en selfiecamera zijn tevens vernieuwd. Ook deze hebben nu beide een resolutie van 50 MP, in vergelijking met 48 en 12 MP. De groothoeklens beschikt ook over autofocus waardoor je er macrofoto’s mee kunt nemen. Dit kon met de Fairphone 4 in theorie ook al, zij het niet dat deze telefoon het maar niet voor elkaar kreeg om scherpe macrofoto’s te maken. De Fairphone 5 doet dit een stuk beter.

Prestaties

Op het gebied van prestaties heeft Fairphone voor een vrij onbekende processor gekozen. De Fairphone 5 draait namelijk op de Qualcomm QCM6490-chip. Dit is een hexacore processor die niet onder de Snapdragon-processoren valt. Volgens de fabrikant kun je de processor qua snelheid echter tussen de high-end 8 Gen en de midrande 7 Gen-processoren plaatsen.

De telefoon draait verder op een schone versie van Android 13. Dit in combinatie met de gebruikte processor zorgt ervoor dat de Fairphone 5 in het dagelijks gebruik soepel lijkt te werken. In de week dat ik de telefoon nu in gebruik heb, weet ik het toestel zelden op een hapering te betrappen. De processor wordt verder bijgestaan door 8 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan opslag.

Review van de Fairphone 5

In dit artikel heb ik je een preview willen geven van de Fairphone 5 en gekeken naar hoe deze na een week als smartphone presteert. De review van het toestel zal snel volgen en hierin zal ik alle aspecten van de smartphone bespreken en overal (nog) dieper induiken. Hou Androidworld dus goed in de gaten!

Zie je de unboxing hieronder niet? Bekijk hem dan hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *