Android

Maken mensen echt gebruik van een updatebeleid van 7 jaar?

Onze redacteurs hebben veel overeenkomsten: een verhoogde interesse in Android en veel behoefte om met hun vingers over toetsenborden te racen. Maar, dat wil niet zeggen dat ze het altijd met elkaar eens zijn. In AW Discussiedonderdag leggen we elkaar wekelijks het vuur aan de schenen met een stelling. Deze week hebben we het over het vernieuwde updatebeleid van Google.

7 jaar updates

Laura: Google heeft zijn Pixels aangekondigd en AW-lezers zijn vooral fan van het langere updatebeleid. Jullie ook fan?

Jelle: Ik zeg er niet per se nee tegen natuurlijk, alleen maar goed, maar zal er zelf niet zo snel gebruik van maken. Jij wel?

Patrick: Fan is een groot woord maar ik vind het wel heel goed dat ze het doen, vraag is alleen of ze die belofte na gaan komen gezien hun reputatie van voortijdig stoppen met diensten.

Laura: Ik ben heel blij dat ze het doen. Ik moet zeggen dat ik zelf na twee jaar meestal wel merk dat een telefoon toch wat trager wordt, of ik ga er een keer mee fietsen en dan maakt een schroef in mijn fietsmandje door de hevige trillingen een gat in mijn cameraglaasje, dus of ik zelf echt 7 jaar met een telefoon kan doen, dat is de vraag. Maar het streven is er natuurlijk wel.

Patrick: En zullen veel gebruikers 7 jaar met hun toestel doen? Ik denk dat het merendeel na twee jaar wel weer een nieuw toestel heeft.

Laura: Ja, maar tegelijkertijd zien we ook dat er niet heel veel ultiem spannende zaken aan telefoons worden toegevoegd, dus de redenen waarom mensen een nieuw toestel kopen, dat worden er steeds minder.

Langer doen met je toestel

Jelle: Veel mensen die langer met hun toestel doen, zijn mensen die goedkopere smartphones kopen. Gek genoeg soms haha. In mijn kringen lopen er mensen nog rond met een Galaxy A11 bijvoorbeeld of een ander oudere smartphone. Mensen die veel geld over hebben voor een smartphone willen er natuurlijk lang mee doen, anderzijds dit soort mensen zijn vaak ook – net als wij – liefhebbers en kopen sneller een nieuw toestel.

Laura: Ja, ik vind het wel jammer dat Google al heeft gezegd dat het niet met goedkopere toestellen komt, want dat zou inderdaad helemaal ideaal zijn. Maar goed, wie zegt dat zo’n 7-jaar-lang-meegaand toestel ook altijd bij dezelfde eigenaar moet blijven? Waarbij ik na twee jaar denk: mwah, het loopt allemaal wat langzamer, kan ik er wel mee terecht bij mijn vader die niet constant gamet en veel van een telefoon vraagt.

Patrick: Hoe zit het met de accu na een paar jaar, die is misschien aan vervanging toe. Is het dan niet voordeliger om een ander toestel aan te schaffen? Accu’s moeten straks in Europa makkelijker te vervangen zijn maar dat zal waarschijnlijk nog steeds door een reparateur moeten gebeuren en dus hoge kosten.

Jelle: Dat is waar Laura! Jaaa, de accu’s inderdaad, Patrick. Ik vind de lange software ondersteuning bij Fairphone hierdoor gewoon logischer omdat je daar gemakkelijk dingen zelf kunt repareren en de accu in twee seconden kunt vervangen.

Laura: Ja, maar als het alsnog duur is, dan zal Europa daar alsnog wel een stokje voor steken, lijkt me. Anders is dat hele nieuwe beleid helemaal voor niets. En wat Jelle zegt: Fairphone bewijst dat er helemaal geen reparateur aan te pas hoeft te komen.

Patrick: Fairphone yes! Misschien dat een langer updatebeleid gaat zorgen voor makkelijkere en dus goedkopere reparaties?

Gerelateerde artikelen

Repareren kun je.. leren?

Jelle: Hebben jullie ooit bij een smartphone de accu laten vernieuwen?

Laura: Nee, ik ben sowieso iemand die veel te snel denkt: ik koop wel een nieuwe, wanneer er iets stuk is. Ik kan heel lang rondlopen met iets dat redelijk stuk is, zoals zo’n kapot cameraglaasje, maar als het echt het-werkt-eigenlijk-niet-meer-stuk is, dan koop ik eerder een nieuwe dan dat ik het laat repareren. Gedrag waar ik niet trots op ben trouwens.

Jelle: Ik dus ook niet, dan koop ik ook liever een nieuwe die dan meteen krachtiger is en betere specificaties en alles heeft. Niet zoals we misschien moeten gaan denken, maar ja😅

Laura: Ik zou dan ook liever zien dat de EU het wat makkelijker maakt om iets te laten repareren. Ik heb nu bijvoorbeeld nog steeds de kapotte laptop waar ik een paar discussies geleden over sprak, omdat ik hem fysiek naar een Mediamarkt moet gaan brengen, die helemaal niet meer bij mij in de buurt zit. Ik kan hem ook opsturen, maar dat is dan geheel op eigen risico, ja, dat doe je niet met een laptop die meer dan 1.000 euro kost. Er is ook altijd veel vaagheid om het laten repareren van dingen: hoe lang ben je je apparaat kwijt? Wat gaat het kosten? Het is altijd maar gedoe, en vaag, en mensen hebben daar geen zin in.

Patrick: Ik heb accu’s vervangen in de tijd dat je zelf zonder gereedschap de achterkant van een toestel kon verwijderen, sinds dat niet meer kan heb ik geen accu’s meer vervangen.

Jelle: Precies Patrick, zelfde verhaal. En wat jij zegt Laura, er zijn gewoon nog heel veel haken en ogen. Naast de soms absurde prijs

Laura: Ja precies, toen je je accu er gewoon uit kon wippen, dat waren mooie tijden. Maar goed, als dat zou kunnen, gaan wij dan ook langer doen met onze smartphones, denken jullie?

Beveiligingsupdates

Jelle: Phoe ehmmm… Ik denk zelf een groot aantal mensen wel. Aangezien de accu nu vaak HET ding is waarom mensen een nieuwe smartphone nemen. Als ze die (weer) makkelijk zelf kunnen vervangen, zullen ze iets langer met hun toestel gaan doen. Al denk ik wel dat je dan al met een schuin oog naar een nieuwe toestel zal kijken. Maar denk dus dat het wel iets kan verlengen

Laura: Hihi, een soort jaloezie dus? Ik ben benieuwd wat het gaat doen met de lancering van nieuwe toestellen: moeten er nog steeds zoveel nieuwe varianten worden geïntroduceerd, nu de innovaties elkaar minder rap opvolgen en mensen langer met hun toestel kunnen doen?

Jelle: Dat denk ik wel, fabrikanten willen nog altijd veel geld verdienen.

Patrick: Ik merk dat ik tegenwoordig al langer met mijn smartphone doe, het is niet spannend genoeg meer voor mij om een nieuw toestel aan te schaffen. Alleen de foldables maar die zijn mij nog te duur. Maar 7 jaar updates is voor mij geen reden om langer met een toestel te doen, na twee jaar wil ik toch wel weer een nieuw toestel.

Jelle: En daarbij nog een ding even heh, er zijn ook heeeeel veel mensen die niets weten over beveiligingsupdates. Zij gebruiken smartphones gewoon vijf jaar terwijl deze al lang niet meer geüpdatet wordt. Dat weten ze dan gewoon niet.

Patrick: Ook dat. Ik zie veel mensen in mijn omgeving die niks geven om updates, zolang het toestel maar doet wat ze ermee willen doen. Die krijgen binnen twee jaar een bericht van hun provider dat ze kunnen verlengen inclusief toestel en gaan daar meestal op in vanwege de ‘goede aanbieding’.

Jelle: Inderdaad haha

Laura: Dat is ook zo. Maar we zijn alsnog wel in jubel en juichstemming toch, dat Google het tenminste wel mogelijk maakt om je telefoon 7 jaar lang te gebruiken? Ik wel in ieder geval. We willen al zo lang dat telefoons langer ondersteund worden, en nu is het er. Hier gaan echt wel mensen gebruik van maken, al denk ik dus vooral die ‘doorgeef’-telefoons.

Patrick: Absoluut. Het is een goede zaak dat Google dit voorbeeld geeft. Zolang ze zich er ook aan gaan houden 😉

Jelle: Is sowieso zeker geen slechte zaak.

Laura: Misschien ook een les voor ons om toch iets meer de weg van reparatie op te zoeken. Ik ga even langs de Mediamarkt, later!

Wat vind jij, is dat 7 jaar updaten ook echt iets waar mensen die volle 7 jaar gebruik van zullen maken? Laat het nu achter in de reacties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *