Android

‘Ik zou Sophia niet alleen durven laten met een dier’

Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (12 en 9) uit een vorige relatie én is in november bevallen van dochter Sophia met haar vriend Nils.

Dieren en kinderen kunnen een prachtige combinatie zijn, daar schreef ik al eens eerder over. Lewis, mijn oudste, wil heel graag een huisdier. Liefst een hond. Ik snap dat wel, wij hadden vroeger ook dieren; een hond, hamsters, vissen, een konijn en een pony. Hartstikke leuk en het draagt bij aan een opvoeding waarin een kind leert ‘zorgen’ voor iets.

Toch moet ik Lewis helaas steeds teleurstellen. Met drie kinderen, waarvan één heel kleintje, vind ik een huisdier een te grote verantwoordelijkheid. Ik zou Sophia namelijk niet alleen durven laten met een dier en dat zou geen enkele ouder moeten doen. Dieren zijn niet altijd betrouwbaar en je kind ook niet.

Ken je dat verhaal nog van die hond die ze moesten laten inslapen omdat-ie vals werd richting een kind? Het arme beest had z’n hele oor vol nietjes. Leuk hè, een peuter en je hond alleen laten. Het is niet altijd de schuld van het dier.

Lees ook – Deze moeder twijfelt over een huisdier: ‘Ze kwijlen en verharen, maar zijn wel goed voor de opvoeding’ >

Vechthond zonder opvoeding

In ieder geval. Ik liep vandaag in de stad en zag een piepjong gezinnetje (ik ga er vanuit dat het heel jonge ouders waren, maar het kunnen ook broer/zus zijn geweest). Klein kindje in een buggy én hij had een vechthond aan de lijn. Geen idee welk ras, maar dat het een vechthond was zag ik ook wel zonder vechthonden-kennis. Zo’n heel gespierd ding met kleine oortjes.

Ik werkte voorheen met jongeren die allemaal zo’n type hond thuis hadden. Vaak woonden ze in heel kleine flats en ze waren de hele dag op straat te vinden. Hondjelief aan de lijn, samen rondhangen. De hond leek een statussymbool. Ik ben er van overtuigd dat die jongens geen honden-opvoed-skills hadden, aangezien ze nauwelijks de vaardigheden bezaten om zelf de dag door te komen of een baan te behouden. Discipline? Hell no.

“Maar goed, dan zie je zo’n gastje lopen met zo’n vechthond, maar nu was er dus een kindje bij. Ik vind de combinatie gewoon spannend”

Gaat de opvoeding van zo’n pittige hond dan goed? Ik had ernstig mijn twijfels. Maar goed, dan zie je zo’n gastje lopen met zo’n hond, maar nu was er dus een kindje bij. Ik probeer dan vrij van vooroordelen te blijven, maar ik vind de combinatie gewoon spannend.

Mijn hond doet dat niet

Ik heb niks met die mensen van doen, ik hoef me geen zorgen te maken om het kindje in de buggy, maar mijn moederhart doet dat toch. Misschien zijn de twee héél goede ouders en komt het kind niks te kort, maar ik zag ze zo ongeveer vijf seconden en ik vond het geen prettig plaatje.

Zouden ze wel opletten met die hond? In augustus nog werd er een baby door een hond doodgebeten in Emmeloord en in 2019 werd een jongetje van acht maanden doodgebeten door de hond van zijn opa en oma. Het zijn dingen waar ik echt naar van kan worden. Ik weet niet of het iets te maken heeft met het hondenras, ik zou Sophia ook niet alleen laten met een Golden Retriever. Wij hadden er ooit een en die had niks met kleine kinderen. Je wéét het gewoon niet.

Er zijn een hoop mensen die zeggen: mijn hond doet dat niet. Ik heb vaak zat foto’s voorbij zien komen van baby’s die liggen te slapen tegen de hond aan. Ziet er hartstikke gezellig uit en er zullen vast heel veel aandoenlijke verhalen zijn van de magische band tussen hond en kind, maar kinderen zijn óók onvoorspelbaar. Ik zou zeggen: laat ze nooit alleen en hou ze in de gaten. Dat voorkomt een heleboel ellende. That’s all.

Meer Ellen? Volg haar op Instagram. Je leest haar vorige columns hier terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *