Android

Helderheid maakt het verschil bij donkere modus

De één gebruikt het omdat hij het mooier vindt, de ander omdat het je telefoon minder moeite kost om dingen te laden: de donkere modus. De afgelopen jaren was het een ware trend onder appmakers: ook een donkere variant te maken van hun app. Maar, is die donkere modus wel zo’n zege? Het is goed voor je batterij, maar dat hangt wel van een belangrijke factor af.

Donkere modus

De donkere modus betekent dat de achtergrond van je menu in je telefoon, maar ook de achtergrond in apps niet wit is maar zwart. Dat zou de telefoon aanzienlijk minder energie kosten, omdat er veel minder licht nodig is. Ook zou een donkere modus sneller laden, naast dat veel mensen het er mooier uit vinden zien en het prettiger is als je je in een donkere omgeving bevindt, omdat veel telefoons zelfs met de helderheid op het laagste punt alsnog vrij veel licht uitstralen.

Een studie van Purdue University toont aan dat we ook weer niet moeten denken dat de donkere modus een geweldige uitvinding is voor je batterij. Het blijkt namelijk helemaal niet zo heel veel invloed te hebben op de accuduur, tenzij je eerst de lichte modus altijd in volle helderheid gebruikte en dan overschakelt naar de donkere modus.

Het gaat om de helderheid

Er werd in het onderzoek gekeken naar het energiegebruik van verschillende apps in donkere modus: Calculator, Google Agenda, Google Maps, Google Nieuws, Google Telefoon en YouTube. De toestellen die ervoor zijn gebruikt hebben allemaal OLED-schermen, namelijk Pixel 2, Moto Z3, Pixel 4 en Pixel 5. De apps werden 1 minuut gebruikt op zwarte modus en wat opviel was dat er bij een helderheid van 30 tot 50 procent slechts 3 tot 9 procent van de batterij werd bespaard. Ga je echter naar 100 procent helderheid? Dan scheelt dat 47 procent (!) in batterijduur, zo bleek uit de tool die de onderzoekers hadden gebouwd om dit onderzoek te verrichten.

Ook interessant is dat het soms per app verschilt wat er gebeurt. De Google Nieuws-app bijvoorbeeld vraagt op Pixel 5 hetzelfde aan stroom op 20 procent helderheid in gewone modus, vergeleken bij 50 procent helderheid in de donkere modus. Die donkere modus wordt nooit meegenomen in de batterijduur die telefoon aan je doorgeeft, waardoor de onderzoekers een tool hebben ontwikkeld waarmee je dat wel kan zien: Android Battery+. Die app is echter niet verkrijgbaar in de Play Store, maar is wel te vinden op open source-platformen.

Maak jij gebruik van de donkere modus? Laat het achter in de reacties onder dit artikel.

Gerelateerde artikelen

AW Basics tips

Dit is een AW Basics-artikel. AW Basics zijn artikelen voor degenen die meer willen weten over de basisbeginselen van Android, of hun Androidtelefoon. Alhoewel deze howto’s, tips, en achtergrondartikelen voor zowel beginners als gevorderden interessant zijn! Bekijk hier al onze AW Basics!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *