Android

Google brengt eerste wekelijkse beveiligingsupdate voor Chrome voor desktop uit

Google heeft zojuist de allereerste wekelijkse beveiligingsupdates voor Chrome geïntroduceerd. Wat betekent dit? Elke week zal Google patches uitbrengen om ervoor te zorgen dat je browser nog beter beschermd is. Met de nieuwste versie van Chrome zijn maar liefst vijf zwakke plekken aangepakt, waardoor jouw online ervaring veiliger moet worden.

Wat betekent dit voor jou?

Wist je dat Chrome eigenlijk gebaseerd is op de open source Chromium-browser? Dat betekent dat de code voor iedereen toegankelijk is en kan worden bekeken. Dit heeft voordelen, zoals het snel ontdekken en repareren van kwetsbaarheden. Maar soms duurde het even voordat Google die verbeteringen daadwerkelijk in Chrome implementeerde. Hierdoor waren gebruikers soms onbedoeld kwetsbaar voor aanvallen.

Daar komt nu verandering in. Met de komst van Chrome 116 introduceert Google een wekelijkse cyclus van updates. Dit betekent dat er elke week nieuwe verbeteringen komen om mogelijke zwakke plekken te dichten. De eerste update voor Chrome 116 pakt vijf beveiligingsproblemen aan. Net als bij Android-telefoons en -tablets worden deze problemen met termen aangeduid waarbij ‘hoog’ het gevaarlijkst is. Dat betekent dat deze kwetsbaarheden potentieel riskant zijn en kwaadwillenden in staat kunnen stellen code uit te voeren binnen de browseromgeving.

Dat kan dan weer leiden tot ongewenste toegang tot gegevens van andere websites en het stelen van jouw persoonlijke informatie. Het goede nieuws is dat het niet eenvoudig is om jouw systeem over te nemen met deze beveiligingslekken alleen. Meestal is er nog een andere kwetsbaarheid nodig, bijvoorbeeld in het besturingssysteem van je apparaat.

Chrome updaten

Als je Chrome al gebruikt, wordt de update naar Chrome 116.0.5845.110 voor Linux en macOS en Chrome 116.0.5845.110/.111 voor Windows meestal automatisch geïnstalleerd. Als de beveiligingslekken als ‘hoog’ zijn beoordeeld, kan het echter tot zestig dagen duren voordat de update wordt uitgerold. Als je niet wilt wachten, kun je zelf controleren op updates en deze handmatig installeren.

Je kunt Google Chrome als volgt updaten:

  1. Open Chrome op je computer
  2. Klik rechtsboven op de drie puntjes
  3. Klik op Help -> Over Google Chrome
  4. Klik op Google Chrome updaten (Als je deze knop niet ziet, beschik je over de nieuwste versie)
  5. Klik op Opnieuw starten

Heb jij al de nieuwste Chrome-update? Laat ons weten wat je ervan vindt en hoe belangrijk online beveiliging voor jou is.

Gerelateerde artikelen

Via Security.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *