Android

dit zijn 4 apps tegen voedselverspilling

Voedselverspilling heeft een veel grotere impact dan veel mensen weten, terwijl het vrij makkelijk kan worden tegengegaan. Je hebt daar bovendien niet alleen de natuur een handje mee geholpen, maar ook jezelf. Vaak scheelt het een heleboel geld. Gelukkig zijn er verschillende apps die je helpen voedselverspilling te beperken.

We schijnen in Nederland gemiddeld 34 kilo voedsel per persoon per jaar weg te gooien. Dat is veel. En dan kun je nog zulke goede bedoelingen hebben met je vegetarische levensstijl: als je veel eten weggooit, dan ben je eigenlijk nog slechter bezig dan als je geen vegetariër was en geen eten weggooide. Schokkend he? Het is van 11 tot en met 17 september Verspillingsvrije Week, al is het natuurlijk verstandig om altijd de focus te hebben op het niet verspillen van eten. Het scheelt je geld, knorrende magen en het voelt ook nog eens goed. Deze apps helpen je erbij.

1. Your Food – No Waste Inventory

Er zijn meerdere apps die dit doen, maar de bekende No Waste is helaas niet (meer?) op Android beschikbaar. Gelukkig is er ook Your Food – No Waste Inventory, een app waarin je kunt bijhouden wat je in huis hebt qua voorraad. Je kunt ook instellen wat de tht (tenminste houdbaar tot) is en je kunt een melding krijgen een paar dagen voor die noodlottige datum eraankomt. Erg handig, want ook als je uit werk even snel naar de supermarkt gaat, dan hoef je geen luxe smart koelkast te hebben om te weten wat je in huis hebt: dat heb je als het goed is in deze app al bijgehouden.

  • Aantal sterren in de Play Store: onbekend

Your Food – No Waste Inventory

In de moderne wereld, waar tijd kostbaar is en de drukte van het dagelijks leven ons vaak overweldigt, kan het beheren van je voorraad en het voorkomen van voedselve ..

2. Olio

Zeker als je alleen woont, dan ken je dit probleem: je koopt een verpakking met burgers, maar dan heb je er twee. Je kunt er eentje wel in de koelkast leggen voor morgen, maar soms lijkt dat ook weer een beetje zonde omdat je nu eenmaal nu staat te koken en wel ruimte over hebt in de pan. Of je hebt heel erg zin in Mon Chou-taart, maar niet per se de hele taart. Lekker ben je bezig in de keuken, maar meer dan een kwart hoef je eigenlijk niet te hebben. Olio is een app precies voor jou: of voor gezinnen van wie een kind ineens niet thuis eet op een avond. Je biedt je maaltijd aan in deze app en iemand uit de buurt komt deze ophalen om lekker mee te eten. Dat scheelt eten weggooien en je maakt iemand ook nog eens blij met je kookkunsten. Scheelt weer koken.

  • Aantal sterren in de Play Store: 4.0

Olio — Share More, Waste Less

Olio — Share More, Waste Less

Voedselverspilling is een groeiend probleem in onze samenleving, en het is vooral merkbaar voor mensen die alleen wonen. Het kan frustrerend zijn om te bedenken wat ..

3. Too Good To Go

Het is een cliché om deze app te noemen, maar de makers hebben er inmiddels zoveel meer mogelijkheden aan toegevoegd, dat we hem toch graag blijven vermelden. Het idee van deze app is ook gewoon heel slim. Winkels zoals bakkerijen en supermarkten kunnen zich aansluiten bij de app en mensen kunnen zich inschrijven op een ‘surprise’-box. Die haal je -vaak aan het einde van de dag- op en daarin worden dan producten gedaan die van de voedsel en warenautoriteit al bijna niet meer verkocht mogen worden, maar nog prima dezelfde dag kunnen worden gegeten. Of, eerlijk is eerlijk, ook wel een dag of twee later, zolang je je zintuigen maar goed gebruikt om te checken of het eten nog goed is. Je kunt in de Too Good To Go-app nu ook een soort pakketten bestellen die je thuisgestuurd krijgt met producten die geen al te lang houdbaarheidsdatum meer hebben. Dat is uiteraard wel wat minder duurzaam dan dan wanneer je zelf even naar je lokale buurtsuper fietst.

  • Aantal sterren in de Play Store: 4.6

Too Good To Go - stop voedselverspilling!

Too Good To Go – stop voedselverspilling!

Haal jij tegen het einde van de dag wel eens producten die zijn afgeprijsd omdat ze anders niet meer verkocht mogen worden? In principe is dat vergelijkbaar met het ..

4. SuperCook

Wil je wel zelf koken, maar wil je dat doen op basis van wat er het eerst over datum gaat? Je kunt met de app SuperCook een ingrediënt selecteren en de app vindt daar dan allerlei lekkere gerechten mee. Je hoeft er niet per se voor naar de supermarkt, maar dat komt wel vaak voor omdat je meestal een bepaald ding in je koelkast hebt dat op moet worden gemaakt. Deze app bedenkt er wat ingrediënten bij met een recept om te zorgen dat je in ieder geval die ene groente of dat ene stukje kaas niet hoeft weg te gooien, en je lekker eet die avond. Ideaal.

  • Aantal sterren in de Play Store: 4.4

SuperCook - Receptgenerator

SuperCook – Receptgenerator

Het verminderen van voedselverspilling en het vinden van creatieve manieren om maaltijden te bereiden op basis van wat er al in je koelkast ligt, is nu eenvoudiger d ..

Een andere tip is om kippen te nemen: die zijn sowieso gek op allerlei keukenafval, maar eten ook graag een hapje mee. En je krijgt er met een beetje geluk ook nog eieren voor terug.

Gebruik jij nog andere anti-verspillingsapps die we zeker moeten kennen? Laat het nu achter in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *