Android

Dit is waarom we Dierendag op 4 oktober vieren

We doen het allemaal maar netjes, je hond een extra bot geven op 4 oktober, maar waarom eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

Weet je gelijk wat je moet antwoorden als je kind met het zoveelste ingewikkelde vraagstuk komt. Om 5 uur ’s ochtends.

 

Lesje geschiedenis

4 oktober is tijdens een internationaal Dierenbeschermingscongres in 1929 in Wenen uitgeroepen tot Werelddierendag, omdat dit de sterfdatum is van de heilige Franciscus van Assisi (1181 – 1226): een enorme dierenvriend uit Italië die uit een welvarend gezin kwam. In zijn jeugd wilde hij ridder worden, maar toen hij tijdens de oorlog tussen Assisi en Perugia ging vechten en vervolgens gevangen werd genomen, gaf hij z’n rijkdom op. Nadat hij vrijkwam trok hij in een klooster en ging niet alleen prediken onder mensen, maar ook onder dieren. Zijn boodschap? Wees goed voor mens, dier en plant.

 

Lees ook
Huisdieren en taarten: de beste combinatie ooit >

 

Dierendag op school

Werelddierendag bestaat dus sinds 1930, maar pas vanaf de jaren zestig wordt hier meer mee gedaan. Restaurants organiseren openbare maaltijden voor dieren, er worden taarten aangeboden aan olifanten of apen in dierentuinen en veel gemeentes en kinderboerderijen organiseren activiteiten. Ook op basisscholen wordt er veel aandacht aan Dierendag besteed.  Zo kunnen kinderen hun huisdier of knuffel mee naar school, worden er dierenknutsels gemaakt of boeken over dieren voorgelezen.

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en leuke fotoseries in je mailbox >

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *