Android

De beste noise-cancelling oortjes voor je iPhone: onze top 3

De AirPods Pro hebben tegenwoordig flinke concurrentie. Maar hoe verhouden al die slimme noise-cancelling oortjes zich tot elkaar? Wij zetten de drie beste oortjes voor de iPhone in de boxring voor het antwoord: de AirPods Pro 2, Sony WF-1000XM5, en de Nothing Ear(2).

Lees verder na de advertentie.

De beste oortjes voor je iPhone in 2023

Wie aan noise-cancelling oortjes voor de iPhone denkt, ziet waarschijnlijk direct een paar AirPods Pro voor zich. Maar er zijn veel meer goede opties dan alleen Apple’s eigen oortjes, en met name in 2023 is de concurrentie flink toegenomen.

Daarom zetten we drie paar noise-cancelling oortjes op een rij: de AirPods Pro 2, de Sony WF-1000XM5, en de Nothing Ear(2). We kijken naar de geluidskwaliteit, het draagcomfort, het gebruiksgemak en de kwaliteit van de ruisonderdrukking. Welke oortjes zijn de beste optie voor jou?

Inhoudsopgave: de beste oortjes voor je iPhone in 2023

AirPods Pro 2: de gouden standaard

De tweede generatie AirPods Pro (€ 299) zijn de meest geavanceerde oortjes die Apple ooit heeft gemaakt. Ze zitten vol slimme functies: ruimtelijke audio, ondersteuning voor Zoek mijn, automatisch wisselen tussen je Apple-apparaten, een oplaadcase met ingebouwde speaker, volumebediening via touch. Ondanks de hoeveelheid functies laten ze qua gebruiksgemak weinig te wensen over, zoals we van Apple gewend zijn.

Ook is de audio-ervaring op topniveau. De AirPods Pro 2 hebben een nieuwe H2-chip en nieuwe drivers, die er samen voor moeten zorgen dat de audiokwaliteit een stuk beter is dan bij de eerste generatie AirPods Pro. En dat kunnen we uit onze eigen ervaring bevestigen: de AirPods Pro hebben nu mooi heldere hoge tonen en diepe bastonen, en klinken (voor draadloze oortjes) echt premium.

Noise-cancelling, maar dan slimmer

De noise-cancelling van de AirPods Pro 2 is érg goed, maar dit wordt een beetje beperkt door het design van de oortipjes. Door het ietwat gladde siliconen materiaal hebben ze de neiging om (in ieder geval bij ons) uit de oren te glijden, waardoor ze niet perfect afsluiten. Hierdoor komt er toch nog wat omgevingsgeluid langs. Uiteraard zal dit niet voor alle oren zo zijn – maar je moet dus wel net geluk hebben.

Heb je wel een goede afsluiting, dan krijg je nog maar weinig mee van je omgeving. Het geluid wordt bijzonder goed weggefilterd, van hoge tot lage tonen. En de ingebouwde transparantiemodus, waarmee je je omgeving juist hoort alsof je geen oortjes in hebt, is beter dan op welke oortjes dan ook.

Als laatste: er komen nog wat handige extra functies voor de AirPods Pro 2 aan in een update dit najaar. Zo komt er gespreksdetectie, waarmee het volume van je muziek wordt verlaagd als je begint te praten. Ook komt er Adaptieve audio, die het geluid om je heen analyseert en kiest wat er wel en niet gefilterd moet worden. Dit is dus een combinatie van transparantiemodus en ruisonderdrukking: cool!

Specificaties Apple AirPods Pro 2 – beste oortjes iPhone

Luistertijd met NC 6 uur
Totale luistertijd met NC (met oplaadcase) 30 uur
Bluetooth-versie 5.3
Waterbestendigheid IPX4
Gewicht enkel oortje 5,3 gram
Gewicht oplaadcase 50,8 gram
Aansluiting Lightning
Adviesprijs € 299

Sony WF-1000XM5: de grootste concurrent

Sony zit al jaren op de hielen van Apple wat betreft draadloze oortjes, en dit jaar hebben ze met de WF-1000XM5 een grote stap gezet. Deze nieuwe oortjes zijn nu (bijna) net zo compact als de AirPods, wat het draagcomfort behoorlijk ten goede komt.

Ook de drivers en audiochip zijn aangepakt, en dat hoor je. Er zijn simpelweg geen draadloze oortjes die beter klinken dan de XM5. De bas is diep, de hoge tonen sprankelend, en alle instrumenten en stemmen zijn goed van elkaar te onderscheiden. De schuimen oortipjes helpen hierbij, die alles bijzonder goed afsluiten.

Sony WF-1000XM5

Helemaal geïsoleerd

De tipjes helpen ook bij de noise-cancelling. Doordat ze passief al veel geluid buiten houden, wordt het de noise cancelling wat gemakkelijker gemaakt. Het resultaat is dat omgevingsgeluid erg goed wordt weggefilterd – eigenlijk nog net een tandje beter dan bij de AirPods Pro 2.

Dan nog het gebruik: aan de zijkanten van de oortjes vind je touchpads waarmee je je muziek bedient. Dat werkt handig, maar wel net iets minder intuïtief dan op de AirPods. Ook fijn: de XM5 ondersteunt multipoint, waardoor je de oortjes op meerdere apparaten tegelijk kunt aansluiten. Oh, en de oplaadcase heeft een usb-c-poortje. Zoeken naar je Lightning-kabel is er dus niet bij.

Specificaties Sony WF-1000XM5 – beste oortjes iPhone

Luistertijd met NC 8 uur
Totale luistertijd met NC (met oplaadcase) 24 uur
Bluetooth-versie 5.3
Waterbestendigheid IPX4
Gewicht enkel oortje 5,9 gram
Gewicht oplaadcase 39 gram
Aansluiting USB-C
Adviesprijs € 320

Nothing Ear(2): evenveel voor minder

Nothing is een relatief nieuwe speler als het om oortjes gaat. Het Britse merk bestaat nog maar een paar jaar, en de Ear(2) zijn pas hun tweede generatie oortjes – maar toch doen ze al echt mee met de grote merken.

Dit heeft met name te maken met de prijs: € 149 voor noise cancelling oortjes die qua functionaliteit nauwelijks onder doen voor (veel) duurdere oortjes. Er zijn wat concessies – zo is de accuduur wat minder en de audiokwaliteit zit meer op het niveau van oudere AirPods-modellen – maar daarmee bespaar je wel de helft ten opzichte van de AirPods Pro 2 en de Sony WF-1000XM5.

Nothing Ear(2)

Budget noise-cancelling

De noise-cancelling van de Nothing Ear(2) is niet zo goed als de bovenstaande oortjes, maar wel een fijne extra voor deze prijs. Lage- en middentonen worden goed gefilterd, maar hoge tonen sijpelen er nog wat door. Dit komt ook door de siliconen tipjes, die net als de tipjes van de AirPods Pro maar beperkt afsluiten.

Waar de Ear(2) boven zijn budget uitstijgt, is in gebruiksgemak. Ze hebben nagenoeg dezelfde steeltjes als de AirPods voor de bediening, wat intuïtief werkt. Ook ondersteunen ze multipoint, gebruiken ze usb-c voor het opladen, en dient het oplaaddoosje ook als telefoonstandaard. En om nog even het design aan te snijden: dit zijn verreweg de mooiste oortjes op de markt, met een hip transparant design dat doet denken aan een scifi-film.

Specificaties Nothing Ear(2) – beste oortjes iPhone

Luistertijd met NC 4 uur
Totale luistertijd met NC (met oplaadcase) 22,5 uur
Bluetooth-versie 5.3
Waterbestendigheid IP54 (oortjes) en IP55 (oplaadcase)
Gewicht enkel oortje 4,5 gram
Gewicht oplaadcase 52 gram
Aansluiting USB-C
Adviesprijs € 149

Noise cancelling oortjes

Conclusie beste oortjes iPhone met noise-cancelling

Hoewel we graag een definitieve winnaar zouden aanwijzen, is dat bij deze oortjes vrij lastig. Ieder paar is wel ergens anders een uitblinker in. Zo zijn de AirPods Pro het gemakkelijkst in gebruik, en hebben ze de slimste functies. De Sony WF-1000XM5 klinkt dan juist weer het best, met fijne schuimen tipjes die je erg goed afsluiten van de buitenwereld. En de Nothing Ear(2) blinkt weer uit in design, en nog meer in prijs.

Als we echter toch een winnaar moeten uitkiezen, worden het de AirPods. Deze oortjes zijn het meest compleet qua functies, klinken goed, hebben sterke noise cancelling en werken perfect samen met je iPhone. Ook heb je ze doorgaans al vanaf € 250. Wel moeten ze net bij je oren passen: als je ze op één of andere manier eerst kunt passen, doe dat dan zeker!

Apple AirPods Pro 2 prijzen vergelijken

Op iPhoned testen we de nieuwste iPhones en andere producten van Apple. De reviews stelt het redactieteam (net als alle andere content op de website) met veel tijd, zorg en aandacht samen.

Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone (en andere producten) kan verwachten. In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *