Android

Bevaltrauma? Niet als je na je zware bevalling een potje Tetris speelt

Veel vrouwen lopen na een zware bevalling enige vorm van psychologisch trauma op. Volgens onderzoekers aan de Zwitserse universiteit Lausanne kun je dit voorkomen, als je bijvoorbeeld binnen zes uur na een spoedkeizersnede een kwartiertje Tetris speelt.

De spoedkeizersnede wordt alleen uitgevoerd als er ernstig letsel of zelfs de dood dreigt voor moeder of kind. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen die een ongeplande keizersnede ondergaat, ontwikkelt daarna een post-traumatische stressstoornis (PTSS). Nog meer vrouwen hebben last van symptomen van PTSS.

Waarom Tetris?

De theorie is dat bij het spelen van dit spelletje je hersenen zo druk bezig zijn met visualiseren hoe de blokjes georiënteerd moeten worden, dat het een ander proces verstoort: het verankeren van de traumatische gebeurtenis – zoals de zware bevalling – in je langetermijngeheugen.

Lees ook –
Onderzoek: kinderen van rokende zwangeren hebben op 10-jarige leeftijd kleinere hersenen >

Minder nachtmerries

Zes weken en zes maanden na de bevalling hadden de vrouwen die Tetris hadden gespeeld minder PTSS-symptomen zoals nachtmerries, moeite met slapen of overdreven waakzaamheid over de baby, vergeleken met de vrouwen die geen Tetris hadden gedaan.

In Nederland bevallen meer dan 30.000 vrouwen per jaar met een keizersnede. Bij de helft is dat gepland, bij de andere helft ongepland.

Bron: Scientias

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *