Games

Amanita Design slaví 20. výročí a naděluje dárky » Vortex

Nezávislé studio Amanita Design, které stojí za celosvětově známými a úspěšnými tituly jako je Machinarium či série Samorost, hry kutí už dlouhých 20 let. V roce 2003 studio založil Jakub Dvorský, jenž v rámci své diplomové práce na UMPRUM vytvořil jistou malou webovou hříčku jménem Samorost. Ta se ovšem stala internetovou senzací a zahrály si ji miliony hráčů, což byl však pro Amanitu jen začátek velkého úspěchu. Nicméně právě tento začátek si vývojáři a tvůrci z Amanity letos při svém 20. výročí připomínají, dárky ale nadělují hlavně fanouškům a hráčům.

V roce 2005 vyšel Samorost 2 a doplnily jej v portfoliu studia i další menší projekty, například Questionaut pro BBC z roku 2008 nebo ještě předtím The Quest For The Rest na hudbu skupiny The Polyphonic Spree z roku 2004. Velký úspěch pak zaznamenalo dnes již legendární Machinarium s robůtkem Josefem z roku 2009, dalším významným počinem byla Botanicula od Járy Plachého z roku 2012. Amanita se postupně začala rozrůstat a pracuje na vícero projektech ve více týmech, úspěšné portfolio tak později doplnily i další hry od Járy Plachého Chuchel (2018) a Happy Game (2021) nebo Creaks (2020) od Radima Jurdy. Samorostí trilogie byla ve velkém završena v roce 2016, v roce 2019 se zjevilo zajímavé překvapení v podobě Pilgrims a z oznámených projektů se momentálně pracuje na dystopickém kartónovém Phonopolis, který si Amanita před časem vzala pod svá ochranná křídla. Tím tvorba Amanity nepochybně nekončí, ale na novinky si budeme muset zřejmě ještě počkat. V této souvislosti se pochopitelně nabízí oblíbená otázka fanoušků – a kdy bude Machinarium 2?

Zdroj: Amanita Design

Odpověď na tuto otázku zatím bohužel neznáme, ale navzdory tomu se mají fanoušci Amanity na co těšit. Ve čtvrtek 21. září byla spuštěna velká dvoutýdenní slevová akce, která probíhá na Steamu. Na App Store rovněž probíhá a stejně tak na Google Play, kde bude však trvat týden. V nabídce jsou na Steamu nejen samotné hry od Amanity, ale i soundtracky, přičemž nejvyšší slevy dosáhují až 85 %, na mobilních zařízeních jsou hry k dispozici za desítky korun. Ke slevové akci byl připraven i speciální artwork s hrdiny a postavičkami z jednotlivých titulů, o který se postaral výtvarník Jan Chlup, jenž se podílel právě na hře Creaks. Amanita se při této příležitosti rovněž pochlubila překonáním významného milníku, jde-li o prodeje her. Jen Machinaria se napříč všemi platformami prodalo přes 5,5 milionů kopií, celkově má pak studio na svém kontě více než 10 milionů prodaných kopií svých her.

Tím ovšem oslavy nekončí, jelikož se Amanita rozhodla vyzdvihnout i jednu z nejdůležitějších součástí svých her, čímž je hudba. A proto na ni dojde i naživo. V úterý 3. října od 20:00 se koná koncert 20 let Amanita Design v pražské MeetFactory, kde bude možné si poslechnout stálé hudební spolupracovníky studia. Vystoupí zde dvoučlenná skupina DVA, již tvoří Bára Ungerová a Honza Kratochvíl, která stojí za hudbou ke hrám Járy Plachého. DVA nabídne průřez svou vlastní tvorbou, ale samozřejmě dojde i na tu z amanitích her. Dále vystoupí Tomáš Dvořák alias Floex s komorním souborem Floex Ensemble, jehož součástí je i bubnující robot Josef, a večer pak uzavře svým tanečním DJ setem. Lístky je možné zakoupit přímo na stránkách MeetFactory nebo na GoOut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *